RD koalīcijas partneri pieprasa Staķim paskaidrojumus par krievu valodas lietojumu svētku noformējumā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas domes koalīcijas partneri, frakcija "Nacionālā apvienība"/"Latvijas reģionu apvienība" pieprasījusi Rīgas domes priekšsēdētājam Mārtiņam Staķim (PP) paskaidrojumus par krievu valodas lietojumu svētku noformējumā, ziņo frakcija.

Koalīcijas partneri norāda, ka Jau iepriekš šajā Rīgas domes sasaukumā bijušas vērojamas divvalodību veicinošas tendences un valodas lietojuma situācijas, kas neatbilst Valsts valodas likuma godprātīgai piemērošanai.

Valsts svētku noformējuma parādīšanās krievu valodā otrdienas vakarā apstiprinot to, ka Rīgas pašvaldības vadībai ir jāvēršas Valsts valodas centrā un Latviešu valodas aģentūrā, lai saņemtu profesionālu padomu par Valsts valodas likuma normu un būtības ievērošanu pašvaldības darbā.

Frakcijas deputātu ieskatā Latvijas galvaspilsētas pašvaldībai jāstiprina latviešu valodas kā vienīgās valsts valodas un saliedētas sabiedrības pamata pozīcijas - tā, kā to paredz Satversme, Valsts valodas likums un Valsts valodas politikas pamatnostādnes.

Politiķi arī izsaka savu vērtējumu par mākslinieku veikumu svētku noformējumā. Frakcija augstu vērtējot Latvijas mākslinieku radošo izdomu. Taču vienlaikus sagaidot, ka mākslinieki, radīdami noformējumu Latvijas neatkarībai un valstiskumam nozīmīgajiem svētkiem, ņem vērā visu Latvijas tautu vienojošos valstiskos simbolus - to krāsas, motīvus un būtību.

Latvijas valsts simboli ir Latvijas valsts karogs, valsts ģerbonis un Latvijas valsts himna, un tie ir noteikti likumos, skaidro politiķi.

Tāpat māksliniekam, kurš veido svētku vizuālo noformējumu plašai publiskai izplatīšanai, esot jāņem vērā noformējuma reālā vizuālā veidola uztvere sabiedrībā kontekstā ar citiem vizuāliem simboliem, uzskata frakcijas politiķi.

Citu vizuālo simbolu vidū varot būt arī tādi, kas iemieso Latvijas valsts neatkarībai un suverenitātei pretējas idejas un vēsturiskus notikumus.

Rīgas domes Komunikācijas pārvaldes komentārs:

"Vēlamies uzsvērt, ka svētku noformējuma elementi pilsētvidē, kā arī svētku klips ir tikai latviešu valodā.

Diskusijas raisījusi mājas lapa, kuras galvenā funkcija ir pilsētnieku un Rīgas viesu informēšana par valsts svētku pasākumiem Rīgā. Informācija par svētku norisēm mājas lapā svetki.riga.lv bija paredzēta latviešu, krievu un angļu valodās un šo informāciju svešvalodās ievietojām pakāpeniski. Vienlaikus vēlreiz uzsveram, ka šai vietnei primāri ir informatīva funkcija, attiecīgi tajā no šodienas ir izvietota informācija par svētku norises pasākumiem trīs valodās - latviešu, krievu un angļu. Mājaslapas teksts krievu valodā tiek pārskatīts no valodas viedokļa."

Kā ziņots, Rīgas domes apsveikums Latvijas valsts svētkos un komunikācijas kampaņa izmaksājusi aptuveni 90 000 eiro, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domē.

Valsts svētku projekts sastāv no divām daļām - vides noformējuma un komunikācijas kampaņas.

Vides noformējuma kopējās izmaksas, kurās iekļauta ne tikai Pauļa Liepas darba ekspozīcija pilsētvidē, bet arī 10 gaismas stendi ar latviešu tautas dziesmu spēka vārdiem, ir aptuveni 60 000 eiro. No tiem svētku afišu un baneru druka, izlīmēšana un montāža pilsētvidē izmaksāja kopumā aptuveni 8000 eiro. Svētkos piesaistīto divu mākslinieku honorāros samaksāti kopumā 4155 eiro.

Valsts svētku projekta dārgākā sadaļa ir 10 gaismas stendu jeb instalāciju uzstādīšana pilsētvidē. Šajos stendos izgaismoti "latviešu tautasdziesmu spēka vārdi". Gaismas stendi atrodami ne tikai centrā, bet arī pilsētas apkaimēs, kopā 10 dažādās adresēs, un to kopējās izmaksas ir aptuveni 47 000 eiro. Šie gaismas stendi ir ilgtermiņa ieguldījums un tiks izmantoti arī turpmākajos gados, uzsver dome.

Komunikācijas kampaņas kopējās izmaksas, kuras ietver mākslinieka radītā darba vizuālās identitātes pielāgošanu kampaņas materiāliem internetā, presē, radio, televīzijā, kā arī to izvietošanu medijos un mājaslapas izstrāde, ir aptuveni 32 000 eiro.

Līdz ar to projekta kopējās izmaksas ir aptuveni 90 000 eiro.

Plakātu izlīmēšanu nodrošināja Rīgas pašvaldība noslēgtā līguma ietvaros, savukārt tulkošanu mājaslapai nodrošināja pašvaldības darbinieks.

Komunikācijas kampaņas ietvaros no šodienas medijos ir pieejams pašvaldības valsts svētku sveiciena klips, kurā attēlots mākslinieka darbs.

Rīgas domes apmaksāto apsveikumu valsts svētkos iedzīvotāji novērtējuši dažādi un par to izraisījušās asas diskusijas sociālajos tīklos.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu