Visā Latvijā aicina iedzīvotājus Lāčplēša dienā iedegt gaismu logā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Četru Latvijas valsts karogu pacelšanas pasākums vēsturiskajā vietā pie Brīvības pieminekļa par godu Lāčplēša dienai.
Četru Latvijas valsts karogu pacelšanas pasākums vēsturiskajā vietā pie Brīvības pieminekļa par godu Lāčplēša dienai. Foto: Paula Čurkste/LETA

Visā Latvijā aicina iedzīvotājus Lāčplēša dienā iedegt gaismu logā un individuāli nolikt ziedus piemiņas vietās, lai godinātu un pieminētu Latvijas brīvības cīņās kritušos varoņus.

Jelgavnieki - individuāli vai ģimenes lokā - visas dienas garumā aicināti pieminēt tos, kas vairāk nekā pirms gadsimta atdeva savu dzīvību par Latvijas brīvību, noliekot ziedus un sveces pie pieminekļa Jelgavas atbrīvotājiem.

Dobelē visas dienas garumā līdz plkst. 19.30 iedzīvotāji tiek aicināti veidot Gaismas ceļu Latvijas karoga krāsās, individuāli noliekot sveces pie Dobeles Atbrīvošanas pieminekļa.

Arī Balvu novadā aicina individuāli nolikt ziedus un sveces pie pieminekļa Latgales partizānu pulka kritušajiem karavīriem.

Līvānu novads svētku nedēļā, tostarp šodien, izgaismosies simboliskā akcijā "Lāpu ceļš", kuras laikā dažādās novada vietās, iestājoties tumsai, degs simtiem lāpu, aicinot nest gaismu Latvijā.

Ventspils Kultūras centrs aicina Lāčplēša dienā iedegt gaismu logā, godinot un pieminot Latvijas brīvības cīņās kritušos varoņus. Cilvēkus aicina individuāli vai savas mājsaimniecības ietvaros nolikt ziedus un ieturēt klusuma brīdi pie Lāčplēša kara ordeņa kavalieru piemiņas stēlas Ventspils Esplanādē, kā arī pie Baltā krusta un Nezināmā kareivja kapa Meža kapos.

Kā ierasts Ventspils Kultūras centra folkloras kopas "Laipa" vadītāja Ligita Vaļuka Reņķa dārzā brīvības cīņās kritušo karavīru piemiņai no svecītēm veidos Uguns zīmi. Pašvaldība aicina individuāli vai savas ģimenes lokā nolikt arī savu svecīti, vairojot Uguns zīmes spēku.

Cēsīs no plkst. 12 līdz plkst. 19.30 uz Pils parka trepēm būs izvietota svecīšu kontūra Latvijas formā, kā arī līdz ar tumsas iestāšanos godinās brīvības cīnītājus, izgaismojot Skolnieku rotas un Uzvaras pieminekļus.

Valmierā pilsētas Centra kapos vai Dīvala kapos individuāli vai ģimenes lokā iedegt svecīti, godinot tos, kuru drosme 1919. gada 11. novembrī ļāva piepildīt sapni par brīvu Latviju. Svētku noskaņās būs laukums pie Valmieras Kultūras centra.

Rūjienā pievakarē "Tālavas taurētāja" pakājē tiks veidota simboliska sveču kompozīcija, kurā iedzīvotāji individuāli var nolikt svecīti Latvijas kontūrā, pieminot varonīgos brīvības cīnītājus.

Valkā no plkst. 17 līdz 18 pašvaldība aicina individuāli nolikt svecītes un ziedus Ziemeļvidzemes karavīru Brāļu kapos jeb Meža kapos, pie monumenta "Veltījums Latviešu pagaidu Nacionālajai padomei" Rīgas un Raiņa ielas krustojumā, pie Kārļa Ulmaņa pieminekļa Lugažu laukumā un piemiņas plāksnes Ādolfam Maršauam blakus kultūras namam.

Liepājā no šodienas līdz 18. novembrim Rožu laukums, Jāņa Čakstes laukums un Lāčplēša dārzs Karostā būs uzposti ar īpašiem izgaismojumiem. Šodien no plkst.16 līdz 19 par godu Lāčplēša dienai tiks radīts svētku noformējums arī Ziemeļu kapos, kur iecerēts tradicionālais piemiņas brīdis.

Šodien, godinot tos, kuri cīnījās par Latvijas brīvību, Ogres novada Kultūras centra lapā sociālajā tīklā "Facebook" un vietnē "www.okultura.lv" varēs noskatīties īsfilmu "Lāčplēša kara ordenis. Ogres novada kavalieri".

No plkst. 15 līdz 19.30 Siguldas pils kvartālā atmosfēru radīs svētku noformējums. Siguldas Jaunās pils augstākajā torņa smailē plīvos sarkanbaltsarkanais karogs un tumšās novembra debesis šķels gaismas stari. Pils akmeņainie mūri un ieeja kvartālā krāsosies karoga krāsās, bet dzīvā uguns simbolizēs mūžīgo piemiņu Latvijas varoņiem. Kā atgādinājums par senču drosmi, kvartālā skanēs Aleksandra Grīna romāna "Dvēseļu putenis" fragmenti Jaunā Rīgas teātra aktiera Andra Keiša lasījumā, kā arī karavīru dziesmu un gaismu saspēle.

Lāčplēša dienu Latvijā atzīmē par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī.

Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9. novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11. novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki.

Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919. gada 11. novembrī tika dibināts Latvijas valsts apbalvojums - Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi - "Par Latviju". Lāčplēša Kara ordeni piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī ārzemniekiem, kuri piedalījās Latvijas Neatkarības karā vai sniedza ieguldījumu un sekmēja Latvijas valsts nodibināšanu. Kopumā ir pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

Latvijas Neatkarības karš ilga no 1918. gada 18. novembra, kad tika proklamēta Latvijas Republika, līdz 1920. gada 11. augustam, kad tika noslēgts Latvijas - Krievijas miera līgums. 11. augustu Saeima ir noteikusi par Latvijas brīvības cīnītāju piemiņas dienu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu