Infektologs Dumpis skaidro, kāpēc tuvāko dienu Covid-19 saslimstības rādītāji ir īpaši svarīgi (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Infektologs Uga Dumpis.
Infektologs Uga Dumpis. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Pastāv bažas par to, ka pēc 15. novembra, kad valstī beigsies "lokdauns" un tiks mazināti drošības pasākumi, varētu apstāties pašreizējais saslimstības ar Covid-19 sarukums, pavēstīja Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs, Latvijas Universitātes profesors Uga Dumpis.

Tādēļ, pēc infektologa paustā, īpaši svarīgi ir tas, par cik saslimstība samazināsies tieši šajā nedēļas nogalē un nākošās nedēļas sākumā. "Jo zemāka saslimšana būs atceļot ierobežojumus, jo lielākas iespējas piedzīvot ilgāku periodu bez augstas saslimstības," skaidro Dumpis.

Eksperta ieskatā daudz kas ir atkarīgs arī no tā, cik strauji bremzēsies vakcinācijas temps, jo drošības labad būtu vēlams vēl aptuveni 10% vakcinācijas aptveres pieaugums - ieteicams uz senioru rēķina.

Vienlaikus netiekot izslēgts, ka varētu parādīties arī izteiktākas reģionālas atšķirības epidemioloģiskajā situācijā.

Vislielākās bažas Dumpim gan sagādā situācija slimnīcās, kur aizvien atrodas ļoti daudz ar Covid-19 saslimušo. "Sagaidāms, ka pacientu skaits tik ātri nesamazināsies un tas rada nopietnu apdraudējumu vispārējai sabiedrības veselībai sakarā ar ambulatorās un plānveida medicīnas palīdzības ierobežojumiem," atzīmē infektologs.

Jau vēstīts, ka trīs nedēļu laikā Covid-19 kumulatīvais rādītājs Latvijā "nosvārstījies" par kopumā teju 800 vienībām, liecina aģentūras LETA aprēķini.

Pēdējais saslimstības pieaugums Latvijā sākās vasaras beigās, kad slimība sākumā izplatījās relatīvi lēnām, taču vēlāk - septembra otrajā pusē - tas notika ātri un nekontrolēti. Ja līdz septembra vidum dienā jaunatklāto Covid-19 inficēto skaits nepārsniedza 500, tad jau oktobra sākumā jauno Covid-19 gadījumu skaits diennaktī pārsniedza 1000, līdzšinējo maksimumu sasniedzot 27.oktobrī, kad tika ziņots par 3206 saslimšanas gadījumiem.

Līdz ar augošo jaunatklāto gadījumu skaitu strauji kāpis arī saslimstības kumulatīvais rādītājs, "pīķi" ar 1801,2 gadījumiem uz 100 000 iedzīvotāju sasniedzot 30.oktobrī. Taču patlaban saslimstība atkal krītas un piektdien, 12.novembrī, tā ir sarukusi līdz 1251,5 gadījumiem.

Lai gan lēnākā tempā, patlaban samazinās arī stacionēto Covid-19 pacientu skaits, kas aizpagājušās diennakts laikā ir sarucis par 2,89% jeb no 1418 līdz 1377 pacientiem.

Ņemot vērā šo sarukumu, Ministru kabinets otrdien apstiprināja detalizētu regulējumu "dzīvei pēc lokdauna", kas paredz lielāku brīvību pakalpojumu saņemšanā cilvēkiem ar Covid-19 sertifikātiem, komandantstundas atcelšanu, kā arī izglītības nodrošināšanu klātienē pēc 15.novembra.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu