LTV: Latvijā reģistrēts uzņēmums iesaistīts miljonu dolāru atmazgāšanā (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no LTV sižeta

Latvijā reģistrēta kompānija, iespējams, tikusi izmantota, lai atmazgātu desmitiem miljonu dolāru ASV izkrāptas naudas, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Runa ir par virtuālās valūtas maiņas platformu "Chatex", kas pēc ASV sankciju piemērošanas darbību apturējusi. Firmas juridiskā adrese reģistrēta ēkā, kas daļēji pieder Saeimas deputātes Jūlijas Stepaņenko ("Latvija pirmajā vietā") firmai. Deputāte raidījumam uzsvēra, ka par to neko nav zinājusi.

Par SIA "Chatextech" saistību ar naudas atmazgāšanu Valsts ieņēmumu dienests (VID) uzzināja no ASV iestādēm. Uzņēmums uzturējis kriptovalūtu maiņas platformu "Chatex", ko izmantojuši krāpnieki, lai no kiberuzbrukumos cietušajiem izspiesto kriptovalūtu pārvēstu naudā.

ASV Valsts kases sekretāra vietnieks Valijs Adejemo norādīja: "Valsts kase šajā lietā sadarbojās ar Igauniju un Latviju. Mēs pateicamies abiem partneriem par to veiktajām darbībām, kā arī iedrošinām citas valstis līdzīgi aizsargāt savas finanšu sistēmas."

VID norādīja, ka lietas apjomi ir lieli. Runa esot par daudziem desmitiem miljonu dolāru, kas nozagti ASV. Taču caur Latviju nauda nav plūdusi.

VID Nelegāli iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas pārvaldes direktore Agnese Rudzīte sacīja:

"Uzņēmums Latviju izmantoja tikai kā juridisko adresi. Tam nebija neviens birojs, kur kāds fiziski atrastos, ne arī bankas kontu šeit Latvijā. Tātad Latvijas finanšu sistēma šajā gadījumā ir bijusi pasargāta."

Tagad dienests SIA "Chatextech" darbību ir apturējis un piemērojis 100 000 eiro sodu.

Rudzīte paskaidroja: "Latvija nepieļauj šādu te uzņēmumu ienākšanu, kuri izmantos Latvijas vārdu dažādos skandālos, noziedzīgos nodarījumos."

SIA "Chatextech" Latvijā dibināja trīs Krievijas un viens Baltkrievijas pilsonis šī gada sākumā, kā juridisko adresi norādot šo ēku Ganību dambī 26A. Šeit ir reģistrētas vairāk nekā 130 juridiskas personas. Ēka pieder uzņēmumam "Valmieras 28", kurā savukārt puse daļu pieder pie frakcijām nepiederošās Saeimas deputātes Jūlijas Stepaņenko (pievienojusies partijai "Latvija pirmajā vietā") firmai "Wave Media".

Stepaņenko par "Chatex" reģistrēšanu viņai daļēji piederošā īpašumā neko zinājusi neesot. Jautājumus par to viņa uzskata par nomelnošanu un sadusmojas.

"Es jūs apsveicu, jūs tiešām esat kaut ko atraduši tādu, ko es nebiju pamanījusi, kur man tiešām nav pienākuma katru dienu sekot līdzi, kas manā īpašumā ir reģistrēts," viņa sacīja.

Uz "Panorāmas" jautājumu, ka varbūt turpmāk varēs pievērst tam vairāk uzmanības, deputāte sacīja: "Turpmāk ko, turpmāk ko, lūdzu? Es ievēroju visus likumus."

Plašāk skaties LTV sižetā:

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu