"Ir robežas koleģialitātei un piesegšanai." Liepājas ārste atmasko kolēģus, kuri atrunā no vakcinēšanās pret Covid-19 (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 pacients Liepājas slimnīcas intensīvajā nodaļā.
Covid-19 pacients Liepājas slimnīcas intensīvajā nodaļā. Foto: Ekrānuzņēmums no video.

Liepājas ģimenes ārstes Lindas Reices mērs ir pilns, viņai lielāko sašutumu izraisīja viņas aprūpē esoša nevakcinēta grūtniece, kura tagad smagi sirgst ar koronavīrusu. Sieviete nevakcinējusies, jo ginekologs to neesot rekomendējis. Reice par konkrēto ginekologu vērsusies Veselības inspekcijā un ne tikai šo kolēģi, vēstī LTV raidījums "Panorāma".

"Turējām zem lupas, jo ir grūtniece. 37 grādi turējās. Septītajā slimības dienā stāvoklis pasliktinājās. Temperatūra bija 38 grādi, un mokošs klepus, tad mēs zvanījām "ātrajiem"," raidījumā pastāstīja ģimenes ārste.

Slimnīcā topošā māmiņa nonāca intensīvās terapijas nodaļā, bet ārste aiz izmisuma nolēma vērsties Veselības inspekcijā. Viņai ir dokumentēta katra reize, kad aicinājusi sievieti vakcinēties pret Covid-19. Jau labu laiku tiekot ierakstītas arī telefona sarunas. Bet, ja grūtniecību uzraugošā ginekoloģe iesaka ar poti nogaidīt, tas izraisa dusmas. Īpaši zinot, ka sieviete un bērniņš ir apdraudēti.

"Ir robežas koleģialitātei un piesegšanai. Es netaisu kara lauku starp saviem kolēģiem, es gribu, lai to risina. Un man sāp sirds, ka ir kolēģi, kuri rekomendē nogaidošu taktiku šajos apstākļos, kur nu mēs esam," pauda Reicle.

Pati jaunā māmiņa no intervijas ar Latvijas Televīziju jebkādā formā atteicās. Arī ginekoloģes vārdu līdz inspekcijas pārbaudes beigām nosaukt negrib ne paciente, ne ģimenes ārste.

Ārstes praksē vakcinācijas pret Covid-19 aptvere ir laba. Vecumā virs 60 gadiem ir potēti 79%, pārējās vecuma grupās – 65% ārstes pacientu. Tieši paši pacienti arī atklāj to speciālistu vārdus, kuri aicina nesteigties ar imunizāciju. Visus šos ārstus minēs iesniegumā.

"Ginekologi, kāds neirologs, kāds onkologs. Man atnāk vēža pacients un saka: tagad nevar vakcinēties. Man sistēmiski nāk, un nāk viens un tas pats. Nu, tur nav kārtībā. Ir daži skaļāki uzvārdi, kas no kolēģiem arī figurē," sacīja Reice.

Veselības inspekcijā gan atzina, ka pierādīt ārsta atrunāšanu no vakcinācijas pret Covid-19 ir teju neiespējami.

Tikmēr par grūtnieci, kas saslima ar Covid-19, ārste saka - īsts brīnums. Pēdējās diennakts laikā pacientes stāvoklis ir uzlabojies un sieviete elpo pati. Viņa bija intubēta, proti, ar caurulīti kaklā, bet nu atkal elpo pati. Gan viņa, gan mazulis, kurš dzimis ar akūta ķeizargrieziena palīdzību, atrodas Liepājas reģionālajā slimnīcā, vēstī "Panorāma".

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu