FOTO un VIDEO ⟩ "Viņa dzemdēja uz guļammaisa." Polijas pusē nokļuvušie migranti sevi uzskata par laimīgajiem (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/AP/LETA

Polijas pusē nokļuvušie migranti sevi uzskata par laimīgajiem, jo pierobežā "iestrēgušo" pieredze esot visai baisa – baltkrievu robežzsargu suņu kodumi, bads, psihiskās veselības problēmas un pat dzemdības mežā, vēsta "TV3 Ziņas".

Polijā nokļuvušie migranti stāsta par nežēlību no baltkrievu robežsargu puses. Viņi ar skarbām metodēm cilvēkus dzen pāri robežai.

Jau vairākas nedēļas Polijas – Baltkrievijas robeža ir mediju uzmanības epicentrā. Dramatiskie video, kurus soctīklos izplata migranti, Baltkrievijas propagandas kadri ar ēdiena izsniegšanu un Polijas valsts iestāžu drona video – informācijas ir ļoti daudz, bet katra puse to pasniedz, vadoties no savām interesēm. Žurnālistiem piekļuve pat vairākus kilometrus no pierobežas ir liegta.

Polijā ierodas migrantu tiesību aizstāvji no visas Eiropas, tostarp Anglijā dzīvojošais Arass, kurš uz turieni emigrēja pirms 20 gadiem. Viņš stāsta par baltkrievu spēka pārstāvju nežēlību, ko piedzīvot nācies arī viņa meitai.

"Esmu dzirdējis par šādiem gadījumiem no Baltkrievijas puses.

Manai meitai baltkrievu suns iekoda, viņa ir ļoti smagi ievainota kreisajā plecā. Daudzi citi gadījumi, cilvēkus piekāva. Pat sievietes, bērnus sita. Vīriešus – visu laiku.

Polijas pusē tādu gadījumu nav. Bija daži gadījumi, kad grūda atpakaļ, bet viņi bija ļoti iecietīgi, darīja savu darbu, nelaida garām, bet bez jebkādas vardarbības. Vismaz tie gadījumi, par kuriem es zinu," stāsta aktīvists Arass Palini.

Arasa meitai vēl ir paveicies – viņa atrodas Polijas valsts iestāžu izveidotā, slēgtā migrantu centrā, tiesa gan, arī tur daudziem iemītniekiem stresa un izmisuma rezultātā ir sašķobījusies garīgā veselība.

"Es nedomāju, ka viņi ļauj tur ierasties un filmēt televīzijai. Es ceru, ka kādreiz atļaus, jo tur ir smagas psihiatriskas problēmas migrantu vidū.

Šajās nometnēs ir simtiem cilvēku. Es varēju apmeklēt viņu tikai divas reizes – bija smaga birokrātija, jākārto papīri," atceras Arass.

50 kilmetrus no robežas ir Bjalistokas pilsēta, kur labdarības iestāžu uzturēto migrantu centru katru dienu papildina jauni iebraucēji, kuriem izdevies iekļūt Polijā.

Centra iemītnieki stāsta, ka daudziem pierobežā iestrēgušajiem vēlme riskēt ar dzīvību Eiropas ieejas biļetes vārdā ir pārgājusi – apkārt notiekošās šausmas rada vēlmi ātrāk atgriezties mājās, bet tas neesot iespējams. Dusmas, izmisums pāraug agresijā, kuru atsevišķi migranti izrāda arī pret poļu robežsargiem – tāda ir saspringtā ikdiena.

"Baltkrievi atsakās laist atpakaļ uz Minsku. Varbūt daudzi grib mājās, jo ir ļoti sarežģīti, auksti, nav ūdens, ēdiena. Baltkrievi neļauj!

Jums jāpaliek šeit! Vai nu iekšā Polijā, vai šeit. Miris? Miris, nav problēmu!" stāta Kalids, migrants no Sīrijas.

Centra darbnieki personiskās drošības dēļ intervijas nesniedz, bet savā "Facebook" lapā publicējuši pārsteidzošu foto stāstu, kā kurdu sieviete novembra sākumā dzemdējusi bērnu mežā Baltkrievijā, pierobežas zonā, un pēc tam viņai izdevies nokļūt Polijā.

"Džilāna baidījās no dzemdībām aukstā mežā, sarežģījumiem un sāpēm. Viņa bija pārbijusies, kad viņai noplūda augļūdeņi. Viņa dzemdēja uz guļammaisa.

Pēc bērna piedzimšanas viņi nosēja nabas saiti ar kurpju šņori. Mazulis bija nosalis un zils. Viņi meklēja palīdzību. Iejaucās robežsardze. Zvanīja policisti. Viņi izglāba māti un bērnu un pēc tam nodeva visu ģimeni mūsu aprūpē," vēsta "Facebook" ieraksts.

Kurdu ģimene savā dzimtenē bija cietusi no musulmaņu ekstrēmistu uzbrukumiem, tādēļ arī bija izlēmuši nokļūt Eiropā, lai arī ko tas prasītu, un tagad viņi raduši patvērumu Polijā. Pierobežā dzimušo mazuli sauc Daniels, un puika ir veselīgs. Tikmēr simtiem vai varbūt pat tūkstošiem migrantu pierobežas zonā katru dienu cīnās par izdzīvošanu, un viņu skaits pēdējo dienu laikā tikai aug, padarot situāciju vēl saspringtāku.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu