Kāpēc nevakcinēto vidū straujāk samazinās Covid-19 saslimstība? Atbild profesors Briģis (42)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Stradiņa Universitātes Medicīnas fakultātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs profesors Ģirts Briģis piedalās zinātniskā konferencē, kurā Pasaules Bankas eksperti diskutē par Latvijas veselības aprūpes sistēmas izaicinājumiem un nākotnes iespējām.
Rīgas Stradiņa Universitātes Medicīnas fakultātes Sabiedrības veselības un epidemioloģijas katedras vadītājs profesors Ģirts Briģis piedalās zinātniskā konferencē, kurā Pasaules Bankas eksperti diskutē par Latvijas veselības aprūpes sistēmas izaicinājumiem un nākotnes iespējām. Foto: Zane Bitere/LETA

Pret Covid-19 vakcinētie šobrīd jūtas ļoti droši – viņiem ir lielākas iespējas kontaktēties nekā nevakcinētajiem un līdz ar to arī lielākas iespējas inficēties ar koronavīrusu, otrdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) profesors Ģirts Briģis.

Viņš sacīja, ka Latvijā saslimstība ar Covid-19 mazinās, un tas notiek straujāk nekā sākotnēji prognozēts. Tomēr saslimstība arvien saglabājas augstā līmenī, lai arī saslimstības rādītāji Latvijā vairs nav paši sliktākie Eiropā.

Izejot no mājas, iespēja satikt kādu, kas ir inficējies ar Covid-19, aizvien ir augsta, sacīja Briģis.

Straujāk saslimstība ar Covid-19 mazinās nevakcinēto vidū. No tā var secināt, ka vakcinētie jūtas ļoti droši - acīmredzot vakcinētajiem kontaktu, kur ir iespēja inficēties, ir vairāk nekā nevakcinētajiem, sprieda RSU profesors.

Vakcinētie ar Covid-19 slimo vieglāk nekā nevakcinētie, klāstīja profesors. Viņš norādīja, ka balstvakcinācijas deva neizbēgami būs nepieciešama visiem, bet jautājums ir par to, kad to vajadzēs. Latvijai vajadzētu rīkoties kā Kanādai – jāizveido grafiks, kā un kad notiks balstvakcinācija, lai cilvēki varētu tai sagatavoties.

Pilna intervija ar profesoru Briģi:

Jau vēstīts, ka otro nedēļu pēc kārtas Latvijā vērojams Covid-19 saslimstības samazinājums, kas saistāms ar valstī noteiktajiem drošības pasākumiem, ziņo Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Aizvadītajā nedēļā - no 8. līdz 14. novembrim - jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits samazinājies par trešdaļu jeb 32,9%. Stingrās mājsēdes laikā, kas sākās 21.oktobrī, no 1463,3 līdz 1114,6 sarucis arī saslimstības kumulatīvais rādītājs.

Pēdējās 12 dienās par 7,9% samazinājies arī stacionēto pacientu skaits. Tādējādi šobrīd vidēji dienā slimnīcās nonāk 119 cilvēku. Vienlaikus par 6,6% slimnīcās pieaudzis pacientu skaits, kuriem slimība norit smagi. Kopumā no visiem Covid-19 pacientiem slimnīcās smaga slimības gaita ir 16,3%.

Pagājušajā nedēļā vidēji dienā tika veikti 13 523 Covid-19 testi, kamēr iepriekš - 20 041, savukārt vidēji dienā atklāti 1217 jauni gadījumi, kas ir 595 mazāk nekā iepriekš.

No visiem veiktajiem testiem 25% jeb 23 864 testi bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 75% jeb 70 800 testi - ar pārējiem iedzīvotājiem. No pozitīvajiem Covid-19 gadījumiem 6% jeb 585 inficētie bija saistīti ar izglītības iestāžu skrīningu, bet 94%, kas kopumā ir 8516 inficētie, bija pārējā sabiedrības daļā.

Covid-19 infekcijas reproduktivitātes koeficients aizvadītājā nedēļā arī samazinājies līdz 0,75, kamēr nedēļu iepriekš tas bija 0,8. Pēc SPKC paustā, vērojams neliels infekcijas slimības izplatības samazinājums.

Samazinājums esot vērojams visās vecuma grupās un visos Latvijas reģionos, tomēr saglabājas augstāki rādītāji Latgalē un Vidzemē.

Komentāri (42)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu