Par 82,5 miljoniem ASV dolāru izsolē pārdod Rotko gleznu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Amerikāņu gleznotāja Marka Rotko darbs "No.7" ("Nr.7") pirmdien izsolē pārdots par 82,5 miljoniem ASV dolāru (73 miljoni eiro), padarot to par otru dārgāko Daugavpilī dzimušā abstrakcionista darbu.

1951.gadā tapušajā darbā 241 centimetru augstais audekls ir iekrāsots lavandu, zaļā un tumšsarkanā krāsā. Ņujorkas izsoļu nams "Sotheby's" pirmo reizi izsolē nonākušo darbu plānoja pārdot par 70-90 miljoniem ASV dolāru.

Pircēja identitāte netiek atklāta, bet izsolē telefoniski likmes aktīvi lika cilvēki, kas pārstāvēja klientus no Āzijas.

Rotko gleznu cenas rekords sasniegs 2012.gadā, kad darbu "Oranžs, sarkans, dzeltens" izsoļu nams "Christie's" Ņujorkā pārdeva par 86,9 miljoniem ASV dolāru.

"Nr.7" ir viens no slavenu mākslinieku darbiem, kas tiek izsolīti no Maklovu kolekcijas, kuru 45 gadu laikā veidoja amerikāņu nekustamo īpašumu magnāts Harijs Maklovs un viņa sieva Linda. 2018.gadā pāra šķiršanās laikā tiesnesis Ņujorkā nolēma, ka mākslas kolekcija ir jāpārdod un ieņēmumi jāsadala.

Pirmdien no kolekcijas darbiem izsolē pārdots arī Šveices tēlnieka Alberto Džakometi 1947.gadā veidotais darbs "Le Nez" ("Deguns"). Pasaules dārgāko skulptūru autora darbs pārdots par 78,4 miljoniem ASV dolāru.

Endija Vorhola 1962.gada sietspiedes darbs "Nine Marilyns" ("Deviņas Merilinas"), kas veidots neilgi pēc Merilinas Monro nāves, pārdots par 48,5 miljoniem ASV dolāru. Savukārt bijušajai ASV pirmajai lēdijai Žaklīnai Kenedijai par godu veidotais 1964.gada darbs melnos, baltos un zilos toņos "Sixteen Jackies" ("Sešpadsmit Džekijas") tika pārdots par 33,9 miljoniem ASV dolāru.

Džeksona Poloka darbu "Number 17, 1951" ("Numur 17, 1951") kāds interesents iegādājās par 61,2 miljoniem ASV dolāru, kas ir visu laiku augstākā cena kādam no šī amerikāņu abstrakcionista darbiem.

Savukārt pirmo reizi izsolē nonākušo Saja Tvomblija 2007.gada darbu "Untitled" ("Bez nosaukuma) ar abstraktām sarkanām peonijām pārdeva par 58,9 miljoniem ASV dolāru.

"Sotheby's" norādīja, ka 65 darbi Maklovu kolekcijā ir "nepārspēts ansamblis, kas iezīmē pēdējo 80 gadu Rietumu māksliniecisko sasniegumu augstumus".

Kolekcijas izsolīšana sadalīta divās daļās. Atlikušie apmēram 40 darbi tiks izsolīti nākamā gada maijā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu