Kādu matraci izvēlēties?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Publicitātes foto

Ar vārdu matracis mēs saprotam noņemamu gultas elementu, kas nodrošina mugurkaulam vienmērīgu slodzes sadalījumu miegā. Laikā, kad tika radīts pirmais matracis vēl nebija pat izdomāts vārds “gulta”. Pirmo mūsdienu matraču priekšteci arheologi atrada Sibudu alā, un tā vecums ir 77 000 gadu. Tas sastāvēja no 15 dažādu augu slāņiem. Kukaiņu atbaidīšanai augšējais slānis bija veidots no mūžzaļā laura lapām.

Pirms 5000 gadiem zvēru ādas un zarus, uz kuriem gulēja senie cilvēki, nomainīja kokvilnas pārvalki, kas bija pildīti ar sienu vai lapām. Daudz vēlāk persieši izgudroja ūdens matračus – kazu ādu maisus piepildīja ar ūdeni. Pēc tam parādījās pārvalki, kas bija pildīti ar vilnu vai sienu.

XIX-XX gs. sākās matraču attīstības revolūcija. Vācijā izgudroja pirmo atsperu matraci, amerikāņi radīja atsperu bloku matračus. Taču līdz pat XIX gs. beigām matracis lielākoties bija pieejams tikai bagātiem cilvēkiem.

No XX gs. vidus jauninājumi matraču izgatavošanas tehnoloģijās parādījās teju ik gadu.

1940. gadā tika izgudrots pirmais auduma piepūšamais matracis, kurš bija piesūcināts ar vulkanizēto kaučuku.

1970. gadā – NASA izgatavoja matraci pildītu ar putām, kas “atcerējās” gulētāja ķermeņa formu.

1990. gadā – izdomāta “pocket” sistēma, tika sākta matraču ražošana, kas sastāvēja no atsevišķiem atsperu blokiem.

Arī XXI gs. tiek izgudroti aizvien jauni matraču veidi – ar gēla pildījumu, pretizgulējuma un citi.

Mūsdienās kvalitatīvu miegu nodrošina daudzslāņu ortopēdiskie matrači. Izgudrotāji ir pārņēmuši labāko, ko mūsu senči pielietoja matraču izgatavošanā. Atsevišķi matraču modeļi tiek piesūcināti ar dabiskiem ārstnieciskiem komponentiem (aloe vera), mākslīgie materiāli tiek apvienoti ar atsperu blokiem.

Mūsdienu matracis tiek ražots ņemot vērā absolūti visu – gulētāja fiziskos parametrus, viņa vecumu, dzīvesveidu, dažādu slimību esamību. Ražotāji dara visu, lai panāktu, ka matracis atbilst veselīga miega fizioloģiskajām prasībām. Pircējiem atliek vien izdarīt pareizo izvēli.

Pareizā matrača izvēle

Kā izvēlēties matraci? Lūk, daži ieteikumi.

Lai cilvēks pamostos labi izgulējies un atpūties, jāguļ uz pareizi piemeklēta matrača. Pirmais, kas jāņem vērā – matrača cietība.

  • Ciets matracis derēs cilvēkiem, kam ir mugurkaula problēmas. Šāds matracis var būt pildīts ar poliuretānu, kokosa šķiedru, kompozītmateriāliem. Ciets matracis nav pārāk komfortabls, bet ideāli balsta slimās mugurkaula daļas. Uz šādiem matračiem var gulēt arī veseli cilvēki, bet tikai vecāki par 50 gadiem. Ciets matracis – specifisks izstrādājums, kuru izvēlas tie, kam patīk gulēt uz cietām virsmām vai medicīnisku apsvērumu dēļ.
  • Vidējas cietības matracis derēs veselam vidēja auguma un ķermeņa komplektācijas cilvēkam. Vidējās cenu kategorijas matracī kā pildījums tiek izmantoti kompozītmateriāli (latekss u.c.), dārgākos modeļos – dabīgā lateksa un kokosa šķiedras apvienojumi. Vidējas cietības matrači ir visvairāk pirkti.
  • Mīksts matracis derēs senioriem, ja nav izteiktu problēmu ar mugurkaulu, bērniem vecumā no 8-15 gadiem un cilvēkiem ar lielu svaru.

Tāpat izvēloties matraci, jāņem vērā gulētāja svars.

  • Cilvēks ar lielu svaru (virs 110kg) ērti jutīsies uz augsta matrača,
  • Gulētājam ar normālu svaru (70-90kg) speciālisti iesaka izvēlēties vidēja biezuma matraci,
  • Tievam cilvēkam nav vērts pirkt pārāk biezu matraci.

Nozīme ir arī matrača augstumam un izmēram. Ideālā variantā vajadzētu vienlaikus iegādāties jaunu gultu un matraci, tad tie atbilstu viens otra garumam un platumam. Ja matracis tiek pirkts veselam vidēji statistiskam cilvēkam, tā biezumam jābūt 19-23 cm.

Pirkt putu vai atsperu matraci?

Svarīgs jautājums: Kas labāks - putu vai atsperu matracis?

Savienotu atsperu bloku matracis – klasisks variants, uz kura var gulēt no 12 gadu vecuma. Šāds matracis piesaista pircējus ar vienkāršu un ērtu konstrukciju. Standarta atsperu blokā ir 250 atsperes uz kvadrātmetru, bet elites klases matračiem – sākot no 900 atsperēm un vairāk.

Atsperu matrača plusi:

  • Piemīt ortopēdiskas īpašības;
  • Nečīkst;
  • Var lietot cilvēki ar lielu svaru;
  • Izturīgi, kalpo ilgi

Putu matračos kā pildījums tiek izmantots latekss, kokosa šķiedra, zirgu sari, poliuretāns. To plusi:

  • Ortopēdisks matracis;
  • Vairākas cietības pakāpes;
  • Ilgi kalpo

Izvēloties matraci, pievērsiet uzmanību arī ražotāja noteiktajam garantijas laikam - tas liecina par kvalitāti. Lai nekļūdītos matrača izvēlē, vērsieties pie atbildīga pārdevēja. Interneta veikalā 220.lv atradīsiet matračus dažādām prasībām - apskatiet piedāvājumu un izvēlieties sev piemērotāko!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu