FOTO ⟩ Teroraktam Liverpūlē irākietis gatavojies jau kopš aprīļa (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Peter Byrne/AP

​14. novembra teroraktam pie Liverpūles Sieviešu slimnīcas irākietis gatavojies jau kopš aprīļa, ziņo raidsabiedrība BBC. 

Pretterorisma policija noskaidrojusi, ka 14. novembra teroraktā eksplodējušo pašizgatavoto spridzekli irākietis Emads Al Svīlmīns (Emad Al Swealmeen) veidojis jau kopš aprīļa, iegādājoties nepieciešamās lietas.

FOTO: 14. novembra terorakts pie Liverpūles Sieviešu slimnīcas

Sprādziens notika Piemiņas svētdienā, kad visā Lielbritānijā tika pieminēti karos bojāgājušie. Taksometrs uzņēmis Al Svīlmīnu desmit minūšu brauciena attālumā no slimnīcas. Vīrietis lūdzis viņu aizvest uz slimnīcu.

Šoferim izdevās izglābties. Viņam tika sniegta medicīniskā palīdzība slimnīcā un vēlāk viņš tika izrakstīts.

Pēcnāves ekspertīzē konstatēts, ka Al Svīlmīns miris no sprādziena radītajām traumām.

32 gadus vecais patvēruma meklētājs ir dzimis Irākā, taču jau aprīlī īrējis īpašumu Liverpūlē, atklāj Anglijas ziemeļrietumu pretterorisma policijas vadītājs Rass Džeksons. 

Viņš piebilda, ka Al Svīlmīns cietis no garīgām slimībām, kas "būs daļa no izmeklēšanas". Izmeklēšanas laikā no vīrieša iepriekšējās dzīvesvietas Kensingtonas apgabalā izņemti nozīmīgi pierādījumi.

"Tagad mēs esam atraduši Al Svīlmīna tuvāko radinieku, kurš mūs informēja, ka viņš ir dzimis Irākā,"

apstiprina Džeksons. Viņš sacīja, ka "policija strauji izmeklē notikušo un nevar izslēgt iespēju, ka var tikt vērsts uzbrukums arī pret citiem".

Organizācija "Mersey Care NHS Foundation Trust", kas rūpējas par garīgās veselības stāvokli, atklājusi, ka vīrietis iepriekš bija ārstējies, taču sprādziena laikā nebija tās aprūpē. 

Al Svīlmīns tika kristīts Liverpūles katedrālē 2015. gadā, bet 2018. gadā pārtraucis sakarus ar baznīcu.

Irākietis mēģinājis iegūt uzturēšanās atļauju Apvienotajā Karalistē, taču iesniegums tika noraidīts bez iespējas izskatīt to tiesā. 

Liverpūles kristiešu aktīvists Malkolms Hičkots sacīja, ka ar sievu 2017. gadā nodrošinājis Al Svīlmīnam apmešanās vietu astoņiem mēnešiem pēc tam, kad iesniegums tika noraidīts un vīrietis paziņoja, ka ir trūcīgs.

"Viņš bija patiess, un man nebija šaubu, ka viņš ir kristietis," atklāja Hičkots. 

Al Svīlmīns 2018.-2019. gadā apguva kūku dekorēšanu Liverpūles pilsētas koledžā.

"Viņam ļoti patika cept kūkas un gatavot picas. Viņš baznīcai gatavoja tortes un pārdeva tās," dalījās kāds baznīcas biedrs.

Apvienotās Karalistes terora draudu līmenis ir paaugstināts no "ievērojama" līdz "smagam", kas nozīmē, ka uzbrukumi ir "ļoti iespējami", jo sprādziens Liverpūlē ir jau otrais incidents mēneša laikā, sacīja iekšlietu ministre Priti Patela. 

Liverpūles mēre Džoanna Andersone pastāstīja, ka taksometra šoferis aizslēdzis durvis, lai pasažieris nevarētu izkļūt laukā, tādējādi novēršot lielāku katastrofu. Viņa norādīja, ka šoferis rīkojies varonīgi.

Arī premjerministrs izteicās, ka šoferis rīkojies neticami apdomīgi un drosmīgi.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu