VIDEO ⟩ Iemidzinām stādus ziemai! Kā notiek to šķirošana un sagatavošana ziemas mēnešiem?

Foto: SGr/shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Vai zini, kā notiek stādu uzglabāšana, šķirošana un sagatavošana ziemas mēnešiem? Lai noskaidrotu, kā tiek ieziemoti meža koku stādi un kas ar stādiem notiek ziemas laikā, portāls "Apollo.lv" intervēja Latvijas valsts mežu Strenču kokaudzētavas vadītāju Jāni Zvejnieku.

Rudens sezonā AS "Latvijas valsts meži" kokaudzētavās izaudzētie stādi tiek šķiroti, pakoti un ievietoti kokaudzētavu saldētavās. Stādi tiek iemidzināti, lai, iestājoties pavasarim, tos varētu stādīt mežā.

Saldētavas stādu uzglabāšanai ziemas laikā tiek ieslēgtas oktobra vidū. Kad gaisa diennakts vidējā temperatūra ir sasniegusi +6 grādus, tiek uzsākta stādu pakošana un ievietošana saldētavu kamerās.

Stādi sasalst aptuveni vienā nedēļā. Temperatūra nodrošina stādu uzglabāšanu, pasargājot tos no nelabvēlīgām atkušņiem bagātām ziemām, kailsaliem, kā arī savlaicīgu stādu pavasara realizāciju klientiem.

Saldējamās kameras ir izvietotas trijās lielākajās "LVM Sēklas un stādi" kokaudzētavās – Strenču, Mazsilu un Podiņu, stādu uzglabāšanas režīmi ir vienādi.

Video: Kā notiek stādu šķirošana un sagatavošana ziemas mēnešiem?

Saldētavās vidēji tiek ievietoti uzglabāšanai 16 – 18 miljoni realizējamu stādu, atkarībā no ziemas sala iestāšanās laika.

Stādus uzglabāt gan no fizioloģiskā, gan ekonomiskā viedokļa visoptimālāk ir līdz maija beigām, atsevišķos gadījumos līdz Jāņiem.

Stādmateriāla lielākā daļa tiek uzglabāta Strenču kokaudzētavas saldētavā.

Var teikt, ka kokaudzētavu siltumnīcas ziemas laikā "atpūšas" – tās tiek tīrītas, dezinficētas, labotas bojātās vietas, lai marta sākumā atkal sāktu diedzēt jaunās ražas sēkliņas.

Kamēr stādus pako un "iegulda ziemas miegā", rit aktīvs čiekuru vākšanas darbs struktūrvienības sēklkopības nozarē sēklu plantācijās.

Decembrī sāk smaržot čiekurkaltē žāvētie čiekuri un sēklu apstrādes līnijas gatavo jauno ražu – priežu sēklas. Sēklu noliktavās tiek glabāta sēklu rezerve nākamajiem pieciem līdz desmit gadiem.

Gaidot Ziemas saulgriežus, kokaudzētavās, kur nav saldētavu un audzēšanas apjomi mazāki, tiek gatavoti eko rotājumi tik ļoti visu gaidītajiem Ziemassvētkiem.

Kopš 2013. gada stādus pako roboti

2013. gadā Strenču kokaudzētavā tika uzstādīta Baltijā pirmā automatizēta stādu pakošanas līnija, kas ļaus uzlabot glabājamo stādu kvalitāti.

Pakošana ir pēdējais process visā stādu ražošanas ciklā, taču tam ir atvēlēts visīsākais laika posms – no oktobra beigām, kad stādi ir nobrieduši, līdz decembra vidum, kad iestājās sals.

Šajā īsajā periodā ir jāveic arī citi darbi, piemēram, stādu šķirošana un jaunāko sējumu ieziemošana.

Lai pēc iespējas efektīvāk izmantotu šo laiku, AS "Latvijas valsts meži" īpašumā esošajā Strenču kokaudzētavā tika uzstādīta Baltijas valstīs pirmā īpaši kokaudzētavas vajadzībām izstrādātā automatizētā pakošanas līnija, pateicoties kurai darba efektivitāte pieaug par 25 procentiem.

Strenču kokaudzētavas vadītājs Jānis Zvejnieks sacīja: "Iekārtas sastāv no aptuveni 30 metriem dažādu konveijeru, speciāliem etiķešu printeriem, kraušanas robotiem "KUKA" un vēl daudz dažādām automātiskām iekārtām.

Tā veic stādu kastu marķēšanu, kraušana uz paletēm piecos stāvos divu metru augstumā un gatavās produkcijas ietīšanu. Vienas dienas laikā tā ļauj apstrādāt un sapakot 250–300 tūkstošus stādu, kas nozīmē vairāk augstas kvalitātes stādu nākamā gada pavasarī."

Raksts tapis sadarbībā ar PEFC.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu