Lukašenko: Iespējams, mēs esam palīdzējuši migrantiem iekļūt ES (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aleksandrs Lukašenko.
Aleksandrs Lukašenko. Foto: AP/Scanpix

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko ekskluzīvā intervijā britu raidorganizācijai BBC piektdien atzinis, ka Baltkrievijas drošības spēki varētu būt palīdzējuši migrantiem šķērsot Baltkrievijas robežu ar Poliju, bet noliedza, ka būtu uzaicinājis migrantus uz Baltkrieviju.

"Es domāju, ka tas ir pilnīgi iespējams. Mēs esam slāvi. Mums ir sirdis. Mūsu karavīri zina, ka migranti dodas uz Vāciju. Varbūt kādi viņiem palīdzēja," intervijā BBC Minskas prezidenta pilī sacīja Lukašenko.

Tomēr viņš noliedza, ka uzaicinājis tūkstošiem migrantu uz Baltkrieviju ar mērķi izprovocēt krīzi uz robežas.

"Es viņiem teicu, ka es netaisos aizturēt migrantus uz robežas, turēt viņus uz robežas, un, ja viņi turpinās ierasties, es joprojām viņus neapturēšu, jo viņi nedodas uz manu valsti," sacīja Lukašenko.

"To es domāju. Bet es neuzaicināju viņus te. Un, runājot godīgi, es nevēlos, lai viņi dodas cauri Baltkrievijai," viņš piebilda.

Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukuma ietvaros aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

Savukārt kopš pagājušās pirmdienas notiek masveidīgi migrantu mēģinājumi no Baltkrievijas puses vardarbīgi ielauzties Polijas teritorijā.

Eiropas Savienība apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas līderes Svjatlanas Cihanouskas komanda kritizēja BBC par Lukašenko intervēšanu, norādot, ka tādējādi tiek dotas iespējas publiski izteikties diktatoram.

BBC intervijā Lukašenko tika jautāts par protestētāju piekaušanu un viņam tika mēģināts parādīt video ar cilvēkiem, kuri pabijuši aizturēšanas centrā Minskā un no tā iznākuši ar ievainojumiem, kas iegūti spīdzināšanas laikā.

"Labi, labi, es atzīstu to, es atzīstu. Cilvēki tika piekauti Okrestinas aizturēšanas centrā. Bet arī policisti tika piekauti, un to jūs nerādījāt," sacīja Lukašenko.

Jautāts par pilsoniskās sabiedrības iznīcināšanu un aptuveni 270 nevalstisko organizāciju slēgšanu kopš jūlija, Lukašenko sacīja, ka Baltkrievija iznīcinās visas drazas, ko Rietumi finansē.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu