VIDEO ⟩ 14 miljonu eiro liels sods un KNAB sākts kriminālprocess. Jaunākā informācija par "Rīgas satiksmes" fiktīvajiem darījumiem (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pašvaldības dotētajam uzņēmumam "Rīgas satiksme" valstij jāatdod 14 miljoni. Šāds finansiāls trieciens nācis pēc VID auditā atklātajiem pārkāpumiem par laiku, kad galvaspilsētā vara bija "Saskaņiešu" un "Gods kalpot Rīgai" rokās. Valsts ieņēmumu dienests uzskata, ka "Rīgas satiksme" un tās darījuma partneri ir piedalījušies nodokļu slēpšanas shēmās, kas valsts budžetam radījuši ievērojamus zaudējumus. Lēmums vēl nav stājies spēkā, bet tas pārsūdzēts VID ģenerāldirektorei, un gada iznākums būs zināms pēc aptuveni diviem mēnešiem, ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga".

"Rīgas satiksmei" un Francijas investoram "Conduent" piederošā "Rīgas karte" savā biznesā iesaistīja divas firmas, kuras VID ieskatā bija "buferuzņēmumi". E-talona sistēmas apkalpošana jau no pirmsākumiem veidota necaurspīdīga, lai būtu grūti izsekot naudas tēriņiem.

Tās izveidē bija klāt Aleksandrs Brandavs, kurš bija arī domē valdošās partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs. Viņam darbošanās "Rīgas kartes" valdē ienesa 150 tūkstošus gadā.

"Rīgas satiksmes" meitas uzņēmuma piesaistītās firmas "BMS Tehnoloģija" un "Burlat" kontrolēja ar Brandavu saistītais uzņēmējs Andrejs Blažko. VID ieskatā, šie uzņēmumi apzināti iesaistījās fiktīvu darījumu shēmā jeb tā dēvētajā PVN karuselī.

"Rīgas satiksmes" darījumi ar "Rīgas karti"

"Rīgas karte" ik gadu iekasēja e biļešu sistēmas uzturēšanas maksu. Salīdzinājumam, ja ieņēmumi no biļetēm "Rīgas satiksmei" gadā vidēji bija 40 miljoni, 15 no tiem bija jāmaksā "Rīgas kartei" par sistēmas apkalpošanu.

"Rīgas karte" mātes kompānijai katru mēnesi izrakstīja vienādus rēķinus par pakalpojumiem, kurus tā it kā nodeva apakšuzņēmumiem SIA "BMS Tehnoloģija" un SIA "Burlat". Bet tie noformēja darījumus vēl ar citiem apakšuzņēmumiem, kurus drīz pēc tam izslēdza no pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistra.

VID uzskata, ka tā nebija nejaušība, ka "BURLAT" un "BMS tehnoloģija", un viņu apakšnieki atradās vienā adresē Raunas ielā 5. Tas atviegloja dokumentu noformēšanu par neesošajiem darījumiem. Arī valdes loceklis pamatā visur bija ar partiju "Gods kalpot Rīgai" saistītais Andrejs Blažko. Un arī grāmatvedību visiem uzņēmumiem kārtoja vieni un tie paši cilvēki.

"BMS Tehnoloģija" un "Burlat" nebija materiāltehnisko un darba spēku resursu e biļešu sistēmas uzturēšanai. Tikai divos gados vien SIA "Burlat" darījumi ar "Rīgas karti" pārsniedza 17 miljonus, lai gan uzņēmumā strādāja pieci darbinieki, no kuriem neviens nebija informāciju tehnoloģiju speciālists. Arī Francijas uzņēmums CBS, kas projektēja, izstrādāja un uzstādīja biļešu sistēmu sabiedriskajā transportā, VID norādījis, ka pirmo reizi dzird par "Burlat" un "BMS Tehnoloģija" un nekad nav veicis šo kompāniju darbinieku apmācību.

VID pārbaudē pārkāpumus konstatēja arī biļešu iegādē. Šajos darījumos mākslīgi iesaistīti apakšnieki, un "Rīgas karte" par tām pārmaksājusi piecas reizes.

Auditā pierādīts, ka dzeltenās papīra viedbiļetes Honkongā reģistrēts uzņēmums "T – Ursim Limited" iegādājies no Somijas (Confidex OY) un Francijas uzņēmumiem (Paragon Identification SAS) par 10 centiem gabalā. Tālāk tās pārdotas Krievijas uzņēmuma "UNIMAX OOO" jau par piecas reizes dārgāku cenu – 50 centiem. Un tad caur trīs Latvijas uzņēmumu ķēdi ( SIA "BMS Tehnoloģija", SIA "Burlat", SIA "Rīgas karte") biļetes nonākušas pie gala saņēmēja "Rīgas satiksmes".

9 miljonus eiro par biļetēm Krievijas uzņēmums aizskaitījis Honkongas kompānijai caur kredītiestādi Lietuvā, kur ar kontu bija tiesīga rīkoties Latvijas jau zināmās starpniekfirmas "BMS Tehnoloģija" grāmatvede. Savukārt Honkongas uzņēmums izmantojis banku Lihtenšteinā. Sākoties VID pārbaudei, Krievijas uzņēmuma konts Lietuvā, ar kuru dīvainā kārtā bija tiesīga rīkoties "BMS Tehnoloģija" grāmatvede, slēgts. Bet naudas saņēmējs Honkongā, kurš saistīts ar kādu citu Blažko uzņēmumu, miris.

Kas bija shēmas patiesie labuma guvēji "pastkastīšu uzņēmumu" darījumu ķēdē ar "Rīgas karti", tagad noskaidros divās kriminālizmeklēšanās - VID muitas un nodokļu policijā un nesen ierosinātajā kriminālprocesā Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā.

Auditā secināts, ka "Rīgas satiksme", ko tobrīd vadīja Leons Benhems, nevarēja nezināt par šo shēmu. Un valdes locekļiem bija vienošanās par naudas plūsmas organizēšanu uzņēmumu starpā.

Iespaidīgais 14 miljonu ( 13 822 552 ) uzrēķins "Rīgas satiksmei" pamatā ir par darījumiem ar "Rīgas karti", ko VID uzskata par fiktīviem. Arī "Rīgas kartei" piemērots identisks uzrēķins, un šī gada augustā arestēti kompānijas konti.

"Rīgas satiksmes" darījumi ar "Alkom Trans"

2013. gadā pašvaldības uzņēmums vienojās par 125 jaunu trolejbusu iegādi ar Čehijas uzņēmumu "Škoda Electric", bet trīs gadus vēlāk - par 15 jauniem zemās grīdas tramvajiem no "Škoda Transportation". Rezerves daļas piegādāt un remontdarbus veikt jaunajiem tramvajiem, trolejbusiem trīspusējā līgumā apņēmās Aleksandram Krajčekam piederošais Latvijas uzņēmums "Alkom".

Auditā apšaubīts, vai garantijas un ārpus kārtas remontus jaunajiem transportlīdzekļiem tiešām veica "Alkom", jo darbi notika "Rīgas satiksmes" telpās. Daudz skaidrāki pārkāpumi ieraugāmi darījumos ar rezerves daļām. Pārbaudot rēķinus un sazinoties ar ražotājiem, VID konstatējis, ka vairākām rezerves daļām, tādām kā tahogrāfs, durvju vadības bloks, vilcēja dzinējs "Alkom", "Rīgas satiksmei" pārdod ar 20 līdz pat 50 procentu lielu uzcenojumu.

Ievērību pelna speciālā transportlīdzekļa tramvaja sliežu uzturēšanai – Unimog U423 darījums. "Alkom" to nopircis no Vācijas uzņēmuma "Zwiegoff" par turpat pusmiljonu eiro (493 816) . Tālāk pārdevis čehu "Škodai" ar 70 tūkstoš lielu uzcenojumu (556 300).

Bet "Rīgas satiksme" pēc mēneša no čehu kompānijas iegādājas to vēl par 160 tūkstošiem dārgāk (724 882). Finālā pašvaldības uzņēmums par tramvaju sliežu transportlīdzekli samaksā tikpat, cik aizsardzības ministrija par jaunu bruņutransportieri. Kopumā tā vērtība šai darījumu ķēdē pieauga par vairāk nekā 230 tūkstošiem. (231 066)

VID vērtē, ka "Rīgas satiksmes" darījumi ar 'Alkom" kā starpnieku bijuši fiktīvi. Auditori arī ir pārliecināti, ka "Rīgas satiksme" zināja par piedalīšanos nodokļu krāpšanas shēmās.

Arī starpnieks nebija izvēlēts nejauši, jo "Alkom" īpašnieks Krjačeks bija tolaik domē pārstāvošā spēka "Gods kalpot Rīgai" biedrs, uzskata VID. No "Rīgas Satiksmes" puses līgumus par tramvajiem un trolejbusiem ar čehiem parakstīja Leons Bemhens, Igors Volkinšteins, bet no Čehijas uzņēmuma vairākas amatpersonas, tai skaitā Vladislavs Kozaks.

Viņus un arī uzņēmēju Māri Martinsonu KNAB apcietināja 2018. gada nogalē aizdomās par korupciju tramvaja un trolejbusa iepirkumos. VID auditā aprakstītie darījumi ar "Alkom Trans" pievienoti arī šajā KNAB lietā.

"Kā jau norādīja VID, auditori neatzīst šos darījumus. Tie darījumi nebija nepieciešami, un tas uzcenojums nebija pamatots. Un ar to uzskatāmo piemēru mēs redzējām, ka sadārdzinājums ir četras reizes. Mēs skatāmies, kur nauda aiziet tālāk un notiek sadarbība ar ārvalstīm.

Tas, kas tiek prasīts no dažādām ārvalstu bankām, tie konti, kuros tiek analizētas finanšu plūsmas. Un tiek meklēts gala saņēmējs. Un kur tā nauda aiziet. Un, vai viņa atgriežas Latvijā kādai no amatpersonām.

Daļa informācijas ir saņemta no Kipras, Polijas un Apvienotās karalistes, bet joprojām tiek gaidīta informācija no tām jurisdikcijām, kur nauda tika aizskaitīta – Ķīnas tautas republika, Honkonga," komentē KNAB 2. pārvaldes 2. nodaļas priekšnieks Andrejs Lisenko.

Nodokļu shēmās lielākoties figurē "Gods kalpot Rīgai" biedri vai ar bijušo Rīgas vicemēra Ameriku saistīti cilvēki. Daļa aizdomās turēto izmeklēšanas laikā miruši. Akcionāra pārstāvis "Rīgas satiksmē" pieļauto pārkāpumu un iespējamo noziegumu laikā bija Rīgas mērs Nils Ušakovs:

"Atbildēt uz jūsu jautājumu varu, tikai vadoties no ziņām, kas izskanēja medijos.

Man ir grūti iedomāties, kā kapitāldaļu turētāja pārstāvis jebkurā valsts, pašvaldības vai privātajā uzņēmuma var uzņemties jebkāda veidā atbildību par to, kas notiek ar apakšuzņēmumiem, ar kuriem kādam no meitas uzņēmumiem ir bijušas attiecības."

Sākoties kriminālizmeklēšanai "Rīgas satiksmē", Ameriks no sava posteņa atkāpās, Ušakovu no mēra amata atstādināja pašvaldības lietu ministrs. Gan Ameriks, gan Ušakovs kandidēja Eiroparlamenta vēlēšanās un abi patlaban ir deputāti Eiropas Parlamentā.

VID auditā vērtēti arī uzņēmuma līgumi ar aptuveni pussimt "Rīgas satiksmes" konsultantiem. Nekā personīga jau ir stāstījis, ka vairākus tūkstošus mēnesī par izdomātiem darbiem saņēma Saskaņai un GKR pietuvinātie, arī daži domes deputāti un pat Rīgas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs.

"Rīgas satiksmes" jaunā vadība par uzņēmumam radītajiem zaudējumiem šo uzņēmuma līgumu sakarā vērsusies tiesā pret iepriekšējiem valdes locekļiem.

Video: raidījuma "Nekā personīga" sižets

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu