NMPD versija par "novēloto rīcību" Eiduka hospitalizēšanā atšķiras no meitas teiktā laikrakstam

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) automašīnas.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) automašīnas. Foto: Publicitātes foto

Skaļu atbalsi sabiedrībā izraisīja Patrīcijas Eidukas mestā ēna uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) darbu viņas tēva Ingus Eiduka novēlotās hospitalizēšanas sakarā. NMPD vadītāja Liene Cipule LTV raidījumā "Panorāma" sīkāk paskaidro konkrēto gadījumu.

Eiduks 61 gada vecumā novembra sākumā slimnīcā nomira no Covid-19. Vīrietis bija vakcinējies, taču saslimis ļoti smagi un slimnīcā nogādāts jau ar plašiem plaušu bojājumiem. Treneris trīs nedēļas cīnījās par dzīvību slimnīcā, taču mira.

"Tētis bija pilnībā vakcinējies, bet tas nepasargāja viņu no kovida. Tā bija piektdiena, kad laboratorijā konstatēja pozitīvu testu. Diemžēl veselības stāvoklis tik strauji pasliktinājās, ka svētdien bija jāsauc ātrā palīdzība.

Mediķi atbrauca, ar pulsa oksimetru izmērīja skābekļa piesātinājumu asinīs, tas bija 87 procenti.

Aprunājās, kādas zāles viņš lieto, un nolēma nevest uz slimnīcu, jo tur tāpat neizdarīšot neko vairāk kā mājās," "Latvijas Avīzei" sacījusi trenera meita, pazīstamā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka. "Bet nākamajā dienā tētim jau bija tik ļoti slikti, ka viņš vairs nevarēja nostāvēt kājās, tāpēc atkal saucām ātro palīdzību."

Sarunai ar LTV Eiduka meita neesot piekritusi, bet intervijā laikrakstam pauda neizpratni, kādēļ viņas tēvs netika vests uz slimnīcu jau tad, kad neatliekamā palīdzība tika izsaukta pirmoreiz.

Arī Rīgas Stradiņa universitātes ekspertu sagatavotās rekomendācijas Covid-19 pacientu ārstēšanai kā vienu no hospitalizēšanas kritērijiem nosaka – skābekļa saturācija asinīs mazāka par 90%.

Taču NMPD versija par notikušo atšķiras no avīzē aprakstītās, ziņo LTV.

NMPD vadītāja Liene Cipule LTV raidījumam "Panorāma" norādīja: "Pārbaudot konstatējam, ka nē - saturācijas līmenis atbilda augstākam līmenim pēc algoritma, kas neparedzēja, ka pacientam būtu nepieciešama hospitalizācija.

Šie 87% - nav mūsu etapā nekur konstatēta tāda cipara."

Portāls "Apollo.lv" arī novēroja, ka NMPD nāca klajā ar paziņojumu par konkrēto gadījumu arī sociālajā tīklā "Facebook".

Veselības ministrijā (VM) informē - šādos gadījumos tuvinieki pēc taisnības var vērsties Veselības inspekcijā.

VM Veselības aprūpes departamenta direktora pienākumu izpildītāja Sanita Janka "Panorāmā" skaidroja: "Veselības inspekcija tad izskata šo konkrēto gadījumu, izskatot gan ģimenes ārstu iesaistīšanos un kompetenci, gan NMPD etapā veikto un sniegto palīdzību, gan to palīdzību, kas tika sniegta slimnīcā."

Eiduku ģimene gan pagaidām neplānojot vērsties ar sūdzību Veselības inspekcijā.

Jau ziņots, ka Eiduks saslima tad, kad Latvijā bija noteikta katastrofu medicīnas apstākļos pieļautā pacientu šķirošana pēc slimības smaguma pakāpes.

Laikraksts "Latvijas Avīze" atzīmē, ka Patrīcijas tēva gadījumā gan nebija tāda situācija, ka viņa dzīvesvietai tuvākajā stacionārā - Jēkabpils reģionālajā slimnīcā - nebūtu vairs nevienas gultas Covid-19 pacientam, tomēr, neraugoties uz to, viņu neaizveda uz stacionāru, kamēr viņš vēl spēja stāvēt uz savām kājām.

Jēkabpils slimnīcas sabiedrisko attiecību speciāliste Lāsma Vindule informējusi, ka slimnīcā nevienu brīdi neesot bijuši tādi gadījumi, ka pacients tiek atvests, bet netiek izvērtēts un uzņemts.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu