"Mikrotīkls" kļuvis par pirmo privātā kapitāla uzņēmumu, kas ir pārvarējis viena miljarda eiro barjeru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uzņēmuma "MikroTik" izkārtne.
Uzņēmuma "MikroTik" izkārtne. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ierindojoties trešajā vietā, Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "Top 101" augšgalā līdzās vērtīgākajām valsts kapitālsabiedrībām topā pirmo reizi iekļuvis privātā kapitāla informāciju tehnoloģiju uzņēmums SIA "Mikrotīkls", sasniedzot 1,24 miljardu eiro lielu vērtību, liecina biržas "Nasdaq Riga" un finanšu konsultāciju uzņēmuma "Prudentia" veidotais 2021. gada Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "Top 101".

Tādējādi "Mikrotīkls" kļuvis par pirmo privātā kapitāla uzņēmumu, kas ir pārvarējis viena miljarda eiro barjeru Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "Top 101" veidošanas vēsturē.

Šī gada maijā "Wall Street Journal" vēstīja, ka "Draugiem Group" drukas produktu ražotājs "Printful" kļuvis par pirmo Latvijas "vienradzi" jeb jaunuzņēmumu, kas sniedzis vairāk nekā viena miljarda ASV dolāru tirgus vērtību. "Top 101" AS "Printful Latvia" ierindota 15. vietā ar 387,11 miljonu eiro vērtību. Topa veidotāji aģentūrai LETA skaidroja, ka "Printful Latvia" un zem tā konsolidēto uzņēmumu vērtība atspoguļo daļu no kopējās uzņēmuma "Printful" vērtības, tas ir, "Top 101" netiek ņemta vērā uzņēmuma ASV struktūrvienības vērtība.

Latvijas visvērtīgākā uzņēmuma statusu 2021.gadā saglabājusi AS "Latvenergo" ar vēsturiski augstāko 2,062 miljardu eiro lielu uzņēmuma vērtību, uzrādot vērtības pieauguma izmaiņas par 25% salīdzinājumā ar vērtību pērnā gada topā.

"Latvenergo" par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu atzīts 14.reizi.

"Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Guntars Baļčūns norāda, ka vērtīgākā uzņēmuma titula iegūšana apliecina uzņēmuma stabilitāti. "Taču izcilības sasniegšanai šobrīd esam jauna ceļa posma sākumā un ar jauno "Latvenergo" koncerna stratēģiju plānojam panākt vēl ambiciozāku izaugsmi. Tas nodrošinās mūsu nokļūšanu Baltijas pašu vērtīgāko uzņēmumu galvgalī," pauž Baļčūns.

Uzņēmumā arī skaidro, ka šo gadu "Latvenergo" raksturo īpaši darbības apstākļi, kas ietekmējuši enerģētikas nozari ne tikai Latvijā un Baltijā, bet visā pasaulē. Arvien dinamiskāk savā darbībā iekļaujot jaunos biznesa virzienus, ir panākti nozarē vadoši rezultāti gan saules paneļu uzstādīšanā, gan elektromobilitātes pakalpojuma attīstīšanā, un sācies darbs vēja parku izbūves projekta sagatavošanā. Tādējādi "Latvenergo" koncerns veidā, kas sniedz ieguvumus sabiedrībai, energoneatkarībai un konkurētspējai, iekļaujas Eiropas Savienības ambiciozajos klimatneitralitātes mērķos.

Sarakstā iekļuvušo Latvijas vērtīgāko uzņēmumu kopējā vērtība 2021.gadā ir sasniegusi 22,5 miljardus eiro, un salīdzinājumā ar pērnā gada sarakstu, šogad kopējā vērtība ir palielinājusies par 37%. Lai iekļūtu "Top 101" sarakstā, šogad uzņēmuma vērtībai bija jābūt 72,88 miljoni eiro salīdzinājumā ar 49,39 miljoniem eiro gadu iepriekš jeb par 47,6% augstākai.

Otro vietu "Top 101" sarakstā jau otru gadu pēc kārtas saglabā VAS "Latvijas valsts meži", sasniedzot 1,5 miljardu eiro lielu uzņēmuma vērtību un uzrādot 26% pieaugumu salīdzinājumā ar vērtību pērnā gada topā.

Ceturtajā vietā sarakstā ar 964,31 miljona eiro vērtību ieņem AS "Swedbank", piektajā vietā ir SIA "Maxima Latvija" ar 608,06 miljonu eiro vērtību, sestajā vietā - SIA "Rimi Latvia" ar 559,06 miljonu eiro vērtību, septītajā vietā - AS "Augstsprieguma tīkls" ar 506,1 miljona eiro vērtību.

"Top 101" astotajā vietā ierindota SIA "Kronospan Riga" ar 471,44 miljonu eiro vērtību, devītajā vietā - AS "Latvijas gāze" ar 463,81 miljona eiro vērtību, bet desmitajā vietā - AS "SEB banka" ar 458,29 miljonu eiro vērtību.

Saraksta veidotāji atzīmē, ka vērtības izrāvienu līdz 432,2 miljoniem eiro ir piedzīvojusi arī informācijas tehnoloģiju (IT) produktu, sadzīves elektronikas un risinājumu vairumtirgotāja AS "Elko grupa", uzrādot vērtības pieauguma izmaiņas par 71% salīdzinājumā ar vērtību pērnā gada topā, turklāt sasniedzot vislielāko apgrozījumu starp visiem "Top 101" iekļuvušajiem uzņēmumiem.

"Prudentia" dibinātājs un partneris Ģirts Rungainis norāda, ka straujais kopējās Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "Top 101" vērtības pieaugums un īpaši Latvijas privātā kapitāla kompāniju īpatsvara pieaugums tajā ļauj ticēt tam, ka privātie uzņēmumi, kas ir Latvijas ekonomikas stūrakmens un spēj nodrošināt konkurētspējīgu preču un pakalpojumu pārdošanu globālā mērogā, ne tikai turpinās vairot Latvijas labklājību, bet drīzumā arī kļūs par vērtīgākajiem "Top 101" uzņēmumiem.

Neskatoties uz būtisku ieejas sliekšņa vērtības pieaugumu, šogad "Top 101" sarakstā ir arī 13 jaunpienācēji, tostarp biržā "Nasdaq Riga" kotētie uzņēmumi AS "Madara Cosmetics" un AS "Virši-A".

Līdzās ar Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "Top 101", šogad pirmo reizi publiskoja arī Baltijas "Top 30" vērtīgāko uzņēmumu sarakstu, kas tapis sadarbībā ar kompāniju "Confidentus". Baltijas sarakstā par vērtīgāko uzņēmumu jau trešo gadu pēc kārtas atzīts Lietuvas "Vilniaus Prekyba" ar 4,7 miljardu eiro lielu vērtību.

Baltijas "Top 30" dati liecina, ka, neskatoties uz Covid-19 saistītajiem ierobežojumiem, "Vilniaus Prekyba" ir palielinājusi savu vērtību par vienu miljardu eiro - no 3,6 miljardiem eiro 2020.gadā līdz 4,7 miljardiem eiro 2021.gadā.

Pirmo reizi Baltijas topa otrajā vietā ierindojas Lietuvas "Thermo Fisher Scientific Baltics", savukārt "Swedbank" grupa saglabā trešo vietu.

"Top 101" atspoguļo uzņēmuma biznesa vērtību ("enterprise value"). Izņēmums ir bankas un apdrošinātāji - šiem uzņēmumiem tiek atspoguļota pašu kapitāla vērtība ("equity value").

Latvijas vērtīgāko uzņēmumu "Top 101" sarakstu kopš 2005.gada veido "Prudentia" un "Nasdaq Riga". Sākot ar 2020. gadu, "Prudentia" sadarbībā ar "Nasdaq Tallinn" piedāvā sabiedrībai arī Igaunijas vērtīgāko uzņēmumu "Top 101". Vērtīgāko uzņēmumu tops sniedz iespēju uzņēmējiem, nozares ekspertiem un sabiedrībai kopumā iegūt vispusīgu ieskatu par Latvijas un Igaunijas uzņēmumu izaugsmi, korporatīvās pārvaldības principu ievērošanu, attīstību un konkurētspēju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu