Covid-19 ⟩ Balstvakcinācija prioritāri būtu jāsaņem iedzīvotājiem vecumā virs 40 gadiem, norāda ECDC (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: photobyphotoboy/shutterstock

Pašreizējās modelēšanas prognozes izceļ drošības pasākumu ieviešanu kā būtisku tūlītēju SARS-CoV-2 transmisijas kontroles veidu, kas būtu jākombinē ar balstvakcināciju, kas savukārt prioritāri būtu jānodrošina iedzīvotājiem vecumā virs 40 gadiem un vismaz sešus mēnešus pēc primārās vakcinācijas pabeigšanas, 24. novembra epidemioloģiskās situācijas analīzē norāda Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC).

Pēc ECDC paustā, balstvakcinācija līdz ar epidemioloģiskās drošības pasākumiem ļaus nodrošināt vīrusa transmisijas kontroli.

Šajā sakarā Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja Dace Zavadska aģentūrai LETA skaidro, ka ECDC strādā ciešā sadarbībā ar Eiropas Savienības valstu imunizācijas padomēm "EU NITAG collaboration group" formātā, kur ietilpst arī Latvijas IVP, kas arī attiecīgi respektē ECDC rekomendācijas.

Tāpat eksperte atzīmē, ka IVP ir rekomendējošs statuss. Proti, ja Slimību profilakses un kontroles centrs vai Veselības ministrija uzskatītu, ka ir steidzami jānodrošina visu iedzīvotāju vecumā virs 40 gadiem balstvakcinācija, tad tās būtu tiesīgas to darīt.

Vienlaikus Zavadska atgādina, ka vairumam iedzīvotāju vecumā virs 40 gadiem Latvijā jau patlaban ir iespēja tikt pie balstvakcīnas, ja ir pagājis noteiktais laiks - seši mēneši, kas arī saskan ar ECDC rekomendācijām. Arī personas vecumā no 18 gadiem var tikt pie balstvakcinācijas, ja tām ir blakusslimības vai augsts profesionālais risks, kā tas ir, piemēram, pedagogu vai policistu gadījumā.

ECDC minētā 40 gadu robeža ir noteikta, ņemot vērā Covid-19 slimības radītos riskus vecuma grupā un reto blakņu riskus vecuma grupā, norāda eksperte, piebilstot, ka IVP šo jau iepriekš ir uzsvērusi, vecuma robežu iezīmējot kā 30 gadi.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu