"Arī medmāsa veic šos noziegumus!" Policija ir pārliecināta, ka atradīs visus viltus sertifikātu turētājus (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: RVillalon/Shutterstock.com

Latvijā pašlaik ir zināmi vairāki letāli gadījumi cilvēkiem, kam bijuši viltoti Covid-19 sertifikāti. Kopumā līdz šim ierosināti 39 kriminālprocesi, kuros iesaistīti vismaz desmit medicīnas iestāžu darbinieki. Valsts policija noskaņota atrast visus viltus Covid-19 sertifikātu turētājus, vēsta Latvijas Radio raidījums "Atvērtie faili". 

Par Covid-19 dēļ mirušo skolotāju Smiltenes vietvarā zina un parāda mūzikas skolu, kurā viņa strādāja, taču skola ir slēgta.

Smiltenē Latvijas Radio ieradās laikā, kad straujās Covid-19 saslimstības dēļ valdība bija ieviesusi būtiskus pulcēšanās ierobežojumus, un interešu izglītība notiek attālināti.

Citā sievietes darba vietā – pilsētas Kultūras centrā – durvis ir vaļā. Tur gan dežurante pārbauda Covid-19 sertifikātu. Latvijas Radio satika Kultūras centra vadītāju Andu Avotu, jo abas ar kora vadītāju strādājušas kopā ilgus gadus.

Anda Avota pastāstīja, ka Kultūras centrā visi darbinieki ir vakcinēti. Tomēr gadījums ar kora vadītāju viņu nepārsteidzot:

"Es domāju, ka nē. Mani nekas šajā dzīvē vairs nepārsteidz. Cilvēkiem katram ir savas tiesības, un katrs dara, kā grib."

Kora vadītāja Covid-19 sertifikātu rādījusi septembrī. "Tad, kad viņa nāca uz Kultūras centru, viņa uzrādīja šo sadarbspējīgo sertifikātu. Un man nav iemesla apšaubīt tā pareizību vai nepareizību. Es jau neesmu ne medicīnas iestāde, nekas. Viņa uzrādīja, man nebija nekādu jautājumu," sacīja Kultūras centra vadītāja.

To, vai kolēģe bija vakcinācijas pretiniece, Kultūras centra vadītāja nezina. Sarunas par to nav bijušas.

"Viņa vienkārši zināja, ka kolektīvu var vadīt tikai tad, ja ir sadarbspējīgs sertifikāts, un nebija nekādu jautājumu. Tāpēc es saku – man nebija nekādu aizdomu vai kaut kādas neticības," skaidroja Avota.

Smiltenes skolotājas vakcinācijas sertifikāts ir viens no tiem, kura izsniegšanas apstākļus izmeklē policija.

Sieviete nomira Valmierā, Vidzemes slimnīcā. Ārstniecības iestāde apstiprinājusi, ka policijas izmeklēšanai ir izsniegusi kādas pacientes medicīnisko dokumentāciju.

"ReTV" ziņoja, ka slimnīcas ārstiem bija aizdomas, ka vēl vairāki smagā stāvoklī esošie pacienti tomēr nav vakcinēti pret Covid-19, lai gan viņiem ir sertifikāts. Policija detalizētas ziņas par vakcinācijas sertifikātu iespējamo viltošanu Valmierā pašlaik nesniedz.

Vidzemes slimnīca nav vienīgā, kurā nonākuši it kā vakcinēti pacienti, kuru smagā slimības gaita liek domāt par viltus sertifikātiem.

"TV3 Ziņas" vēstīja, ka stacionārā "Gaiļezers" intensīvās terapijas nodaļā nonācis aptuveni 40 gadiem vecs vīrietis, kurš ir saistīts ar izglītības nozari un ir atzinies, ka sertifikātu nopircis. Viņa stāvoklis ir ļoti smags, vīrietis stacionēts uzreiz intensīvās terapijas nodaļā ar vairāk nekā 2/3 plaušu bojājumu.

Dažu diagnožu gadījumā antivielas var neveidoties

Pie References laboratorijas vadītāja, ārsta Sergeja Ņikišina nonāk asins paraugi no visu Latvijas stacionāru pacientiem, kuri ir pabeiguši vakcināciju, bet slimnīcā nokļuvuši ar Covid-19 diagnozi.

"Viņiem tiek ņemts asins paraugs, un šeit, References laboratorijā, mēs meklējam, vai šiem cilvēkiem izveidojas antivielas pēc vakcinācijas vai arī izveidojas antivielas pēc pārslimošanas.

Šos mēs varam atšķirt, līdz ar to konstatējot, ka cilvēkam neizveidojas antivielas pēc vakcinācijas.

Tad tāds gadījums mums tiek padziļinātāk analizēts. Protams, kopā ar infektologiem, ar ārstējošajiem ārstiem stacionāros, jāsaprot, kāpēc neizveidojās antivielas," skaidroja Ņikišins.

Kā norāda ārsts, dažu diagnožu gadījumā antivielas var neveidoties.

"Skaidrs, ka varētu būt tie gadījumi, kad ir imunsupresijas stāvoklis, vai liekais svars pacientam, kas var ietekmēt antivielu veidošanos, vai smags cukura diabēts var dot šo iespēju neizveidoties antivielām. Bet pārsvarā mēs skatāmies tādiem veseliem indivīdiem, tās personas, kurām ir Covid-19 diagnoze, bet nav citu blakus saslimšanu," pastāstīja Ņikišins.

Ziņu apmaiņas vietnē "Telegram" izveidota saziņas istaba "Sertifikāti LV"

Tajā kāda anonīma persona piedāvā iegādāties Covid-19 sertifikātus. Par pārslimošanas sertifikātu jāmaksā 150 eiro, vakcinācijas sertifikāts ir dārgāks – 300 eiro.

Policijā sacīja, ka šis konts ir viņu uzmanības lokā un tajā darbojas krāpnieki, kuri cer uz lētticīgu ļaužu uzķeršanos. Patiesībā sertifikāta QR kodu nav iespējams viltot.

"Vienīgais, ko viņi var izdarīt, ir nokopēt kaut kādu svešu. Vai nu vispār jūs neko nedabūsiet, tikai pārskaitīsiet naudu. Tie ir krāpnieki," 

norādīja Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes otrās nodaļas priekšnieks Vitālijs Polovinskis.

Mediķu iesaiste sertifikātu viltošanā 

"Dažādi tas notiek. Ir cilvēki, kas vienkārši grib palīdzēt savam draugam un dara to par velti. Ir tādi gadījumi. Bet pārsvarā, ja mēs runājam par krimināllietām, tad mums ir organizētas grupas ar starpniekiem, ar cilvēkiem, kas sameklē klientus.

Saņem naudu, nodod naudu. Protams, tur nav runa par vienu gadījumu. Mēs akcentējam savu uzmanību īpaši uz organizētām grupām, kas sniedz jau kaut kādu pakalpojumu par naudu," norādīja Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes vadītājs Pēteris Bauska.

Viņš pastāstīja par vienu ilustratīvu gadījumu: "Cilvēks sāk palīdzēt par konfektēm, par dzērienu.

Tad viņi izlemj – šeit ir laba peļņas iespēja. 100 eiro, 150, 200, 300. Un mēs aizturējām jau par 400 eiro par vakcīnu. Tātad divas vakcīnas – jau 800. Ja atnāk ģimene "novakcinēties”, tad nu rēķiniet."

Ir konstatēts, ka iedzīvotāji no dažādiem Latvijas reģioniem dodas uz Rīgu, uz Pierīgu un saņem šo "pakalpojumu".

Ir konstatēti gadījumi, kad arī medmāsa, kura strādā dažādās vakcinācijas vietās, veic šos noziedzīgos nodarījumus, nezinot ārstiem, kas uzrauga šo procesu uz vietas," pastāstīja Bauska.

Policijai viltus poti saņēmušie stāsta dažādus iemeslus – alerģija, bailes no nāves, ticība "YouTube", nevis zinātniekiem un medicīnai.

Likumsargi ir pārliecināti, ka atradīs visus viltus sertifikātu turētājus

"Mēs tagad neatklāsim savus darba noslēpumus. Mēs ejam uz maksimumu, lai maksimāli izskaitļotu šos cilvēkus, kam ir sertifikāts par nenotikušu poti, lai pēc iespējas ātrāk viņus izskaitļotu, anulētu šo sertifikātu. Lai būtībā glābtu šo cilvēku no sekām, no letālam sekām, kā arī medicīnas sistēmu no pārslodzes, jo, ja viņam būs ļoti slikti un viņš gulēs reanimācijā, viņš aizņems vietu kādam, kuru varētu glābt," norādīja Bauska.

"Ja mēs runājam par gadījumiem, kad cilvēks ir imitējis vakcināciju, dokumentu viltošanu, tad pārsvarā tā vakcīna bezkaunīgi tiek izlieta. Nevis izmantota kādam cilvēkam, kuram tiešām vajadzēja. Vai nu atdot kādām Āfrikas valstīm.

Protams, visi procesuālie izdevumi, visas ekspertīzes, visi pārējie procesuālie izdevumi un zaudējumi tiks piedzīti no vainīgajām personām," norādīja Vitālijs Polovinskis.

Līdz šim Krimināllikums paredzēja sodu par viltotu dokumentu izgatavošanu, tirgošanu un izmantošanu, taču nav paredzēta atbildība par tā iegādāšanos. Tas nozīmē, ka, atklājot shēmu ar vairākiem desmitiem viltus sertifikātu, policijai bija jāpierāda, ka ikviens viltotā dokumenta pircējs to ir ne tikai iegādājies, bet arī praktiski izmantojis. Piemēram, lai iekļūtu veikalā vai šķērsotu robežu.

Steidzamības kārtā skatot jautājumu, deputāti ir atbalstījuši izmaiņas, kas varētu atvieglot likumsargu darbu.

Likuma izmaiņas paredzēs kriminālatbildību par viltota vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikāta iegādāšanos. Atbildība būs arī par citam cilvēkam izsniegta Covid-19 sertifikāta izmantošanu. Un sods – brīvības atņemšana līdz vienam gadam, piespiedu darbs vai naudas sods.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu