Kredīti un parādi. Ar kādām finanšu problēmām saskaras bagātākais cilvēks pasaulē? (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Īlons Masks
Īlons Masks Foto: Reuters/ScanPix

Pasaulē bagātākā cilvēka, "Tesla" un "SpaceX" dibinātāja Īlona Maska īpašumā esošos līdzekļus ne reizi vien ir piedāvāts "izmantot augstāku mērķu vārdā". Piemēram, lai cīnītos pret badu un pandēmiju. Tikmēr pašam biznesmenim ir kredīti, nākas pārdot akcijas, lai nomaksātu parādus, bet pirms vairākiem gadiem Masks sūdzējās, ka bijis spiests aizņemties naudu no draugiem. Kurš vēlas pārdalīt Maska naudu un, vai Maskam tāda vispār ir, skaidro "Forbes".

Novembra sākumā Masks sāka pārdot paša dibinātā uzņēmuma "Tesla" akcijas. Dažas dienas pirms tam Masks savā mikroblogošanas vietnes "Twitter" kontā izveidoja aptauju, kurā vaicāja saviem sekotājiem, vai viņam vajadzētu pārdot 10% "Tesla" akciju. Vairākums no 3,5 miljoniem aptaujas dalībnieku atbalstīja šo ideju. Lēmums "apspriesties ar tautu tviterī" Maskam izmaksāja vairāk nekā 50 miljardus dolāru, jo pēc aptaujas kritās "Tesla" akciju vērtība.

Tiesa gan, miljardieris "Twitter" nepieminēja būtisku niansi – dažas vienošanās par akciju pārdošanu tika panāktas agrāk – jau septembra vidū. Masks arī nepieminēja akciju opcijas, kuras jārealizē līdz nākamā gada augustam.

Tiek norādīts, ka Masks nesaņem ne algu, ne arī naudas bonusus. Kā aprēķinājuši CNBC analītiķi, potenciālā Maska peļņa no akciju opciju izmantošanas varētu sasniegt 28 miljardus dolāru. Tiesa gan, 54,1% no šīs summas (jeb 15 miljardus dolāru) Maskam nāksies samaksāt nodokļos.

Septembra beigās Masks konferencē "Code" paziņoja, ka tuvāko trīs mēnešu laikā maksās "milzu nodokļus". Viņš precizēja, ka viņam piederošās "Tesla" akciju opcijas arī tiks pārdotas līdz šī gada beigām, un lielākā daļa no pārdošanas gūtajiem ienākumiem tiks apliktas ar nodokli. Visticamāk, ka Masks būtu akcijas pārdevis neatkarīgi no "Twitter" balsojuma rezultāta, jo tas ir iepriekš apstiprināts plāns.

"Tesla" paziņoja, ka Masks iegūtos līdzekļus varēs izmantot, lai dzēstu atsevišķus savus kredītus, kurus viņš ņēmis, ieķīlājot akcijas.

Investors Maikls Būrijs uzskata, ka miljardierim nauda nav vajadzīga, lai maksātu nodokļus vai kaut kam citam. Masks vienkārši vēloties gūt labumu, pārdodot "Tesla" akcijas par maksimāli augstu cenu. Masks, atbildot Būrijam, savā "Twitter" kontā ierakstīja, ka "Būrijs ir kā salūzis pulkstenis" un ka Būrija precīzās prognozes par 2008. gada krīzi ir tikai sakritība.

Masks, viņa nauda un plāni ar to

Masks par akciju pārdošanu sāka runāt pēc tam, kad ASV senatori – demokrāti piedāvāja noteikt 23,8% lielu nodokli no akciju un obligāciju vērtības neatkarīgi no tā, vai tās tiek pārdotas vai ne. Pēc likumprojekta autoru ieceres, nodoklis ir nosakāms no gūtās peļņas. Respektīvi, ja cilvēks 2010. gadā iegādājās akcijas divu miljardu dolāru vērtībā, un tagad to vērtība ir sasniegusi 20 miljardus dolāru, tad 23,8% nodoklis jāmaksā no 18 miljardiem (4,3 miljardi dolāru).

Šī summa jāapmaksā piecu gadu laikā, un pēc tam katru gadu jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis par katru iepriekšējo gadu. Iniciatīva attiecas uz aptuveni 700 nodokļu maksātājiem ASV, kuru aktīvu vērtība pārsniedz vienu miljardu dolāru un/vai gada ienākumu apjoms pārsniedz 100 miljonus dolāru. Maskam par pieciem gadiem nodokļos ir jāsamaksā 50 miljardi dolāru.

Masks kritizēja šādu nodokļa versiju un norādīja, ka šī nauda ir nepieciešama, lai sūtītu cilvēkus uz Marsu – 2050. gadā Masks cer, ka viņa uzņēmuma "SpaceX" rīcībā būs 1000 kosmosa kuģu liela flote, kas ļaus uz Marsa nokļūt vienam miljonam cilvēku.

Miljardieris pieļauj, ka līdzīgu nodokli varētu noteikt arī pret citām sabiedrības grupām. "Galu galā viņiem beigsies nauda, tāpēc arī no jums prasīs lielus nodokļus," sociālajos tīklos ironizēja Masks.

Tā saucamā miljardieru nodokļa ideju atbalstīja senators un bijušais ASV prezidenta amata kandidāts Bērnijs Sanderss. "Mums ir jāpieprasa, lai ļoti bagātie cilvēki maksātu godīgu daļu no savām bagātībām. Punkts," rakstīja Sanderss.

Masks gan ironiski atbildēja Sandersam: "Visu laiku aizmirstu, ka jūs vēl esat dzīvs. Gribat, lai pārdodu vairāk akciju, Bērnij? Tikai pasakiet," rakstīja miljardieris.

Tas nav Maska pirmais konflikts ar bijušo ASV prezidenta amata kandidātu, kurš uzstāj uz nodokļu sloga palielināšanu miljardieriem.

Pērn Sanderss iesniedza likumprojektu, ar kuru bija paredzēts noteikt 60% lielu kapitāla nodokli ienākumiem, ko miljardieri guvuši pandēmijas laikā. Protams, no šāda nodokļu visai ievērojami ciestu arī Masks. Senators aicināja no nodokļa gūtos līdzekļus novirzīt amerikāņu veselības izdevumu segšanai.

Atbildot uz to, Masks ironizēja, ka politiķis vēlas tērēt svešu naudu, lai finansētu "bezmaksas valsts programmas". Sanderss norādīja, ka arī Maska kompānijas ir saņēmušas valsts atbalstu teju piecu miljardu dolāru apmērā grantu, nodokļu atvieglojumu un citu instrumentu veidā.

Plāns, kā Maska nauda var palīdzēt cilvēkiem, ir arī ANO. Novembrī ANO Pasaules pārtikas programmas direktors Deivids Bīzlijs paziņoja, ka

miljardieriem ir jāiesaistās globālā bada problēmas risināšanā. Pēc viņa teiktā, seši miljardi dolāru no bada glābtu 42 miljonus cilvēku. Īpaši Bīzlijs izcēla Masku un "Amazon" dibinātāju Džefu Bezosu.

Atbildē Masks jautāja – ja Pasaules pārtikas programma detalizēti izstāstīs, kā seši miljardi dolāru spēs atrisināt bada problēmu pasaulē, tad viņš tūlīt pat pārdos "Tesla" akcijas un iegūto naudu atdos organizācijai. Bīzlijs nepalika atbildi parādā un publicēja plānu:

3,5 miljardus dolāru tērēt pārtikas produktu un to transportēšanas izdevumiem, divus miljardus – naudas dotācijām pārtikas iegādei, 700 miljonus – pārtikas programmām 43 pasaules valstīs un 400 miljonus – administratīvajām izmaksām.

Savs viedoklis par to, kā labāk tērēt Maska naudu, ir arī pārtikas rūpniecības uzņēmumu vadītājiem. Viņi uzskata, ka seši miljardi dolāru ir vajadzīgi, lai sniegtu atbalstu lauksaimniekiem, kam nepieciešams iegādāties jaunākās lauksaimniecības tehnoloģijas.

Kredīti ar akciju ieķīlāšanu un skaidras naudas trūkums

Neraugoties uz savām bagātībām, kas 23. novembrī vērtējamas ar 300,8 miljardu dolāru atzīmi, Masks dzīvo kredītos, noskaidroja "The Wall Street Journal". Pēc izdevuma rīcībā esošās informācijas, 2020. gada pirmajā pusē Masks izmantoja 54% savu "Tesla" akciju (15 miljardu dolāru vērtībā) kā ķīlu kredītiem. 2019. gadā ieķīlāti bija 40% akciju. CNBC norāda, ka pašlaik Masks ieķīlājis aptuveni 92 miljonus "Tesla" akciju.

Par riskiem, kas saistīti ar kompānijas akciju ieķīlāšanu, investorus brīdināja arī "Tesla". Ja akciju vērtība nokritīs zem noteikta līmeņa, kredītu organizācijas varēs pieprasīt atdot kredītus, ja Masks nesegs starpību. Iespējams, ka tas arī varētu būt viens no iemesliem, kādēļ Masks pārdos savas akcijas.

Masks nekad nav atklāti runājis par kredītiem. Iepriekš viņš publiski teica, ka akcijas veido vien nelielu daļu no viņa aktīvu apjoma, tāpēc viņš bez problēmām var ieguldīt vairāk naudas akcijās. Tomēr pašlaik izskatās, ka kredītu problēma ir palielinājusies un nav īsti skaidrs, kā miljardieris plāno atmaksāt savus parādus.

"The Wall Street Journal" norāda, ka februārī biznesmenim bija 548 miljonus dolāru liels parāds bankās "Morgan Stanley", "Goldman Sachs" un "Bank of America". Tomēr kam šie kredīti ņemti, nav zināms.

Tāpat nav informācijas, vai ieķīlātas arī "SpaceX" akcijas, tomēr tas ir darīts pagātnē. Septembra beigās Masks apstiprināja, ka aizņemas naudu, ieķīlājot "Tesla" akciju opcijas.

Miljardieris nevēlas pārdot akcijas, jo to daļa ir aptuveni 20%, kas ļauj viņam saglabāt kontroli pār kompāniju: tas Maskam ļauj uzlikt veto lēmumiem, kas saistīti ar iespējamu "Tesla" pārdošanu vai citām operācijām.

Kopš 2010. gada, kad "Tesla" akcijas kļuva publiski pieejamas, Masks pārdeva akcijas tikai divas reizes – 2010. gadā tika pārdotas aptuveni 1,4 miljoni akciju 24 miljonu dolāru vērtībā un 2016. gadā 2,7 miljoni akciju par 593 miljoniem dolāru. Tas darīts, lai samaksātu nodokļus par akciju opcijām. Tajā pašā gadā viņš paziņoja, ka nekad nepārdošot savas "Tesla" akcijas.

"The Wall Street Journal" norāda, ka 2010. gadā, kad "Tesla" vēl nebija kotējusi akcijas biržā un viņš šķīra savu pirmo laulību, Maskam nebija naudas – biznesmenim nācās aizņemties naudu no draugiem. Tiesā Masks skaidroja, ka viņa kapitāls ir būtiski saistīts ar "Tesla", "SpaceX" un "SolarCity" - viņam tolaik nebija citu iespēju konvertēt šos aktīvus naudā.

"Mani naudas aktīvi ir ļoti ierobežoti. Aptuveni pirms četriem mēnešiem man vispār beidzās nauda," 2010. gadā sūdzējās Masks.

Paradoksālo faktu, ka Maskam, kurš pēdējo gadu laikā ir ievērojami audzējis savas bagātības, ir potenciālas problēmas ar naudu, apstiprināja cits tiesas process. 2019. gadā miljardieri tiesā iesūdzēja britu nirējs Bernons Ansvorts, kurš piedalījās Taizemes futbola komandas glābšanā no applūdušas alas 2018. gadā.

Ansvorts iesūdzēja Masku tiesā par nomelnošanu tādēļ, ka miljardieris glābēju nosauca par "pedo guy" (pedofils), un pieprasīja 190 miljonu dolāru kompensāciju. Tiesas procesa laikā "Tesla" un "SpaceX" dibinātāja vērtība bija vērtējama ar 20 miljardiem dolāru, taču – viņa likvīdie aktīvi nebija tik lieli.

"Daudzi domā, ka man ir daudz naudas. Patiesībā tā nav," teica Masks. Toreiz miljardieris tika attaisnots un viņam nebija jāmaksā kompensācija Ansvortam.

Pērn Masks pirmo reizi paziņoja, ka ir nolēmis pārdot visas savas mājas un lielāko daļu īpašumu.

"Man faktiski nepaliek neviena īpašuma, kam būtu materiāla vērtība, izņemot uzņēmuma akcijas. Ja darbā notiek saspringti procesi, tad labprāt nakšņoju vai nu birojā, vai rūpnīcā. Man acīmredzot vajag kādu vietu bērniem. Es vienkārši šim mērķim noīrēšu dzīvokli vai ko citu," teica miljardieris.

Jūlijā biznesmenis paziņoja, ka ir pārcēlies uz mazgabarīta māju 50 000 dolāru vērtībā Teksasā, turklāt īrējot to no savas kompānijas "SpaceX". Novembra vidū "Business Insider" rakstīja, ka Masks ir atradis pircēju savai pēdējai – septītajai villai, kuru iepriekš nevēlējās pārdot.

Masks gan noliedza, ka viņš pārdotu īpašumus tāpēc, ka vajadzīga nauda.

"Es gribu padarīt savu dzīvi pēc iespējas vienkāršāku, tāpēc glabāšu tikai tās lietas, kas man ir dārgas kā piemiņa," skaidroja miljardieris.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu