Jaunais Covid-19 paveids ⟩ ECDC brīdina par "augstu vai ļoti augstu" risku Eiropai (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Jaunais Covid-19 izraisošā koronavīrusa variants, kas sākotnēji konstatēts Dienvidāfrikā un ir nosaukts par omikrona variantu, rada "augstu vai ļoti augstu" risku Eiropai, piektdien brīdināja Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC).

ECDC savā draudu novērtējuma ziņojumā atzīmēja, ka vēl ir "ievērojama neskaidrība par omikrona varianta pārnesamību, vakcīnu efektivitāti, atkārtotas inficēšanās risku un citām īpašībām".

Ziņojumā tomēr atzīts, ka vispārējais risks, kādu omikrona variants rada Eiropas Savienībai (ES) un Eiropas Ekonomikas zonai (EEZ), ir "augsts vai ļoti augsts".

Ņemot vērā iespējamību, ka tagadējās vakcīnas varētu neaizsargāt pret šo variantu, un faktu, ka tas varētu būt pārnesamāks, "mēs novērtējam tālākas ievešanas un izplatības sabiedrībā varbūtību ES/EEZ kā augstu", paziņoja Stokholmā bāzētā ES aģentūra.

"Situācijā, kad ES/EEZ atdzimst delta variants, omikrona varianta ievešanas un iespējamas tālākas izplatības ietekme var būt ļoti augsta," piebilda ECDC.

Ārpus Dienvidāfrikas Republikas omikrona variants jau ir konstatēts Izraēlā kādam cilvēkam, kas ieradies no Malāvi, kā arī Botsvanā, Honkongā un ES dalībvalstī Beļģijā.

Aģentūra aicināja valstis veikt genomisko sekvencēšanu un kontaktu izsekošanu apstiprinātajiem gadījumiem, un aicināja cilvēkus neceļot uz skartajiem rajoniem.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) piektdien paziņoja, ka jaunatklātais variants rada bažas. Ar šo klasifikāciju omikrona variants ierindots vissatraucošāko Covid-19 variantu kategorijā, kur jau ir pasaulē dominējošais delta variants un vājākie alfa, beta un gamma varianti.

Valstis piektdien pieņēma lēmumus par lidojumu aizliegumiem, lai palēninātu omikrona varianta izplatīšanos, bet pasaules akciju tirgi un naftas cenas piedzīvoja kritumus bailēs par šo variantu.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu