Jaunais koronavīrusa paveids. Kāpēc izlaisti divi grieķu alfabēta burti pirms omikrona? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: DADO RUVIC/REUTERS

Pēc Pasaules Veselības organizācijas (PVO) paziņojuma, ka jaunais Covid-19 paveids devējāms par "Omikronu", daudzi pamanīja, ka izlaisti divi grieķu alfabēta burti - nī un ksī. Kādēļ tā? 

Nozīmīgākās Covid-19 mutācijas tiek apzīmētas ar grieķu alfabēta burtiem. Iepriekšējā mutācija, kam nosaukums tika piešķirts 30. augustā, bija mī. Taču, kad Dienvidāfrikas zinātnieki identificēja koronavīrusa paveidu ar ļoti daudzām mutācijām, tas tika nodēvēts par omikronu, izlaižot starp mī un omikronu esošos burtus nī un ksī.

PVO ziņu aģentūrai AP skaidro, ka nī izlaists tāpēc, ka angļu valodā grieķu alfabēta burts "nu" esot pārāk līdzīgs vārdam new (jauns), kas varot radīt pārpratumus.

"Ksī (xi) netika izmantots tāpēc, ka tas ir bieži sastopams uzvārds," norāda PVO.

Organizācija uzsvēra, ka, "dodot nosaukumus slimībām, jāizvairās no jebkādu kultūras, sociālo, nacionālo, reģionālo, profesionālo vai etnisko grupu aizskaršanas", kā tas noteikts 2015. gadā publicētās PVO vadlīnijās. Tajās teikts, ka infekcijas slimībām jādod tādi nosaukumi, lai "līdz minimumam samazinātu negatīvo iespaidu uz valstīm, ekonomikām un cilvēkiem".

Jaunā koronavīrusa mutāciju nosaukumu sistēma tika ieviesta, lai sarunvalodā nenāktos lietot smagnējus zinātniskos nosaukumus, kā arī tāpēc, lai jaunos paveidus neapzīmētu pēc to atklāšanas vietas, potenciāli radot negatīvu attieksmi pret cilvēkiem no šīm vietām.

Līdz šim ar grieķu alfabēta burtu apzīmēti 13 jaunā koronavīrusa paveidi. Alfa, beta, gamma, delta un omikrons atzīti par bažas izraisošiem variantiem, kamēr pārējie tiek uzskatīti par mazāk nopietniem.

Omikronam ir daudz mutāciju, taču vēl jāizpēta, vai tas koronavīrusa paveidu padara lipīgāku vai bīstamāku.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu