Ventspilī ar svešu siekalu palīdzību cilvēkiem bijusi iespēja iegūt pozitīvu Covid-19 testu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Salov Evgeniy/shutterstock

Laboratorijas "Bior" filiālē Ventspilī ar svešu siekalu palīdzību cilvēkiem bijusi iespēja iegūt pozitīvu Covid-19 testu un rezultātā tikt arī pie pārslimošanas sertifikāta, pirmdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

Kādai ģimenes ārstei Ventspilī bija radušās aizdomas, ka vienā no laboratorijām var tikt pie pozitīva Covid-19 testa un pēcāk - pie pārslimošanas sertifikāta arī cilvēks, kurš, iespējams, ar vīrusu nemaz nav sasirdzis.

Ārste skaidroja, ka īsi pirms 15. novembra, kad spēkā stājās prasība par Covid-19 sertifikātu, vairākas personas pēkšņi informējušas, ka tām ir pozitīvs siekalu tests. Šīs personas iepriekš arī paudušas nevēlēšanos potēties, turklāt pirms testa veikšanas par saslimšanas simptomiem un sliktu pašsajūtu nemaz nav sazinājušās ar ģimenes ārstu. Visas šīs personas vienojusi viena laboratorija, kurā varēja nodot siekalu testu, trauciņā siekalas saspļaujot bez laboratorijas darbinieka uzraudzības - ārā vai pat mājās.

Nacionālajā veselības dienestā (NVD) apliecināja, ka pozitīvs "Bior" siekalu testa rezultāts ir pamats sertifikāta iegūšanai, bet, piemēram, "Gulbja laboratorijas" kioski, kuros cilvēks siekalas nodod attālināti - nē.

Pēc nepatiesi pozitīva Covid-19 testa rezultāta saņemšanas personai tikai jāpasēž mājās, ievērojot pašizolāciju, turklāt arī šādu testu, ja persona apgalvo, ka tai ir saslimšanas simptomi, apmaksā valsts.

"Bior" direktora vietniece laboratoriju jautājumos Olga Valciņa apgalvoja, ka, visticamāk, ka pirmais, ko darīs laboratorija, ir pārtrauks ņemt no pieaugušajiem siekalu paraugus tur, kur nevar klāt stāvēt.

Valciņa atzina, ka nereti arī pašiem jau iepriekš radušās aizdomas, ka krāpniecība notiekot, jo īpaši gadījumos, kad siekalu paraugus nodod uzņēmumu darbinieki kolektīvi.

"Piemēram, ja jums pēkšņi vienā kolektīvā saslimuši pieci cilvēki reizē. Vai, piemēram, cilvēks… ir arī bijuši gadījumi, kad zvana viņa darba devējs un saka - kaut kas nav tīrs: atnāca priecīgi, visi laimīgi, saka, ka viņi esot slimi,"

stāstīja Valciņa.

Šādus negodprātīgas rīcības gadījumus gan esot iespējams atklāt, jo visi Covid-19 pozitīvie paraugi tiek uzglabāti laboratorijās un tiem visiem var veikt DNS analīzes. Valciņa uzsvēra, ka laboratorija varētu pamazām pārbaudīt visus paraugus, taču viņa arī akcentēja, ka policistu pie katra testa nodevēja pielikt nevar.

Gan "Bior", gan policijā aicina cilvēkus atzīties, ja ir nopirkts sertifikāts vai tas ir iegūts citos negodīgos ceļos.

Tāpat viltotais sertifikāts var nākt gaismā vai nu, piemēram, ja tiek aizturēts kāds tā pārdevējs un viņš, aizstāvot sevi, sāk dalīties, kam tos pārdevis, vai arī tas atklājas, cilvēkiem nonākot slimnīcā.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu