Atomelektrostacija uz Mēness - NASA lūdz palīdzību tās izveidē

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Romolo Tavani/Shutterstock

Vai tu zini, kā uzbūvēt ar urānu darbināmu atomelektrostaciju, kas ievietotos 4 reiz 6 metrus lielā raķetē? Vai tu spētu to izgatavot līdz 2030. gadam? Ja atbilde ir apstiprinoša, tad NASA noteikti gribēs sazināties ar tevi!

Kā vēstīts Aidaho Nacionālās laboratorijas Enerģētikas departamenta paziņojumā, departaments sadarbībā ar NASA plāno nākamajos desmit gados uz Mēness izvietot ilgstpējīgu kodolreaktoru. Abas aģentūras tagad meklē citu partneru piedāvājumus, lai varētu sākt šo projektu. Pieteikums jāiesniedz līdz 2022. gada 19. februārim.

Šis hipotētiskais reaktors varētu palīdzēt Mēnesi pārvērst par ārpuszemes izpētes bāzi, kā arī palīdzēt nākotnes misijām uz Marsu.

"Enerģijas pārpilnība būs atslēga nākotnes kosmosa izpētē," teica NASA pārstāvis Džims Reiters.

Ja vēlies sadarboties, tad jāņem vērā dažas vadlīnijas. Potenciālajam reaktoram jābūt ar urānu darbināmam atomu skaldīšanas reaktoram, proti, tam jāspēj sadalīt smagāki kodoli vieglākos, kā blakusproduktu izdalot enerģiju. Reaktoram jāsver ne vairāk par 6 tonnām, kā arī tam jābūt pietiekami kompaktam, lai to varētu ievietot augstākminētā izmēra raķetē.

Reaktoru plānots salikt kopā uz Zemes, un tad to nogādāt uz Mēness, kur tam desmit gadus jāspēj nemitīgi darboties. Reaktoram arī jābūt aprīkotam ar dzesētājiem, vēstīts izdevumā "Space".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu