MK nav apstiprinājis kārtību, kā piešķirs kompensāciju cilvēkiem, kam radušās blaknes pēc Covid-19 vakcinācijas (43)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: LookerStudio/Shutterstock

Kā jebkurām citām zālēm arī Covid-19 vakcīnām iespējamas blaknes. Retajos gadījumos, kad blaknes ir būtiskas un lai iedzīvotajiem palīdzētu, jau pieņemts lēmums, ka valsts izmaksās kompensācijas. Tomēr tās sola tikai nākamajā gadā, vēstī LTV raidījums "Panorāma".

Lai sāktu izmaksāt kompensācijas, jāpieņem noteikumi, cik un par ko atlīdzinās. Šo cilvēku vidū ir fotogrāfe Karīna Miezāja, kurai vakcinācijas komplikācijas izsaukušas autoimūnu organisma reakciju.

Saeima lēmusi, ka cilvēkiem ar smagiem vai vidēji smagiem veselības traucējumiem pēc Covid-19 vakcīnām pienāksies kompensācija. Maksimālā summa būs 142 tūkstoši eiro. Aizķeršanās, ka par šo kārtību vēl jālemj Ministru kabinetam.

Veselības ministrijā skaidroja, ka top noteikumu projekts, kuru gada nogalē varētu iesniegt Ministru kabinetā. Plānots, ka kompensācijai varēs pieteikties divu gadu laikā.

"Mēs gribētu, lai tas ir iespējami vienkārši. Taču cilvēkam būs jāiesniedz pierādījumi, ka viņš ir veicis vakcināciju un tas ir ar vakcīnu saistīts. Medicīniskajiem atzinumiem būs jābūt paša cilvēka savāktiem," 

norāda ministrijas valsts sekretāre Indra Dreika.

Veselības ministrs Daniels Pavļuts ("Attīstībai/Par") skaidro, ka mehānismam vajadzētu sākt strādāt jaunā gada sākumā.

"Cilvēkiem nevajadzētu uztraukties par iespēju pieteikties," tā Pavļuts.

Viena no tiem, kuri gaida kompensāciju, ir Karīna Miezāja. Viņai pēc otrās Covid-19 vakcīnas devas saņemšanas maija beigās, pēc divām dienām sākusi tirpt viena roka, pēc tam otra, bet vēlāk kļuvis grūti staigāt. Tikusi stacionēta, veikta virkne izmeklējumu, bet nekas nav atrasts. Turpinājusi apmeklēt ārstus, līdz pēkšņajai saslimšanai atrasts iemesls.

Viņai uzstādīta diagnoze - polineiropātija, kas ir autoimūna saslimšana ar daudzu nervu bojājumu, kas visbiežāk izpaužas ar kustību un jušanas traucējumiem pēdās un plaukstās.

Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) skaidroja, ka šobrīd veiktas vairāk nekā divi miljoni vakcināciju un saņemti 3000 ziņojumi par blaknēm. Vienā piektdaļā gadījumu ziņojumi atzīti par būtiskiem. Arī Karīnas gadījumā.

Karīna kompensācijai pieteiksies. Viņa ārstējas un paliek labāk, bet lēnāk nekā vēlētos.

Komentāri (43)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu