Īsumā: Kas apspriests pirmdienas Sadarbības sanāksmes sēdē? (17)

Krišjānis Kariņš Foto: Valsts kanceleja
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Pirmdien, 6. decembrī, attālināti norisinājās Sadarbības sanāksmes sēde, kurā tostarp apsvērta iespēja samazināt PVN likmi elektroenerģijai. Portāls "Apollo" apkopojis galveno, par ko spriests Sadarbības sanāksmes sēdē.

Palielina cilvēku skaitu, kas ēdināšanas iestādēs varēs sēdēt pie viena galdiņa

Ēdināšanas iestādēs turpmāk pie galdiņiem varēs atrasties līdz četriem pieaugušajiem un sešiem bērniem, žurnālistiem atklāja ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

Tāpat esot panākta politiskā vienošanās par atsevišķu izklaides pasākumu norises laika pagarināšanu līdz plkst.23, kā arī par to, ka turpmāk zaļajā režīmā jeb ar Covid-19 sertifikātiem pasākumos ģimenēm tiks nodrošināta iespēja sēdēt blakus.

Vitenbergs atzīmēja, ka paralēli koalīcijas sadarbības sanāksmei atbalsts šiem priekšlikumiem gūts arī ekspertu līmenī Operatīvajā vadības grupā (OVG).

Ekonomikas ministrs pauda, ka par šiem grozījumiem valdība varētu lemt jau otrdien, 7. decembrī.

Vienlaikus Vitenbergs atzīmēja, ka Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikums atļaut tirdzniecības centros brīvdienās un svētku dienās strādāt ne tikai pirmās nepieciešamības preču veikaliem pagaidām starp koalīcijas partneriem atbalstu guvis nav.

Kā ziņots, valstī līdz nākamā gada 11. janvārim izsludināta ārkārtējā situācija, kuras laikā personām bez Covid-19 sertifikātiem būtiski ierobežota dažādu pakalpojumu saņemšana.

Elektrībai varētu piemērot samazinātu PVN likmi

Koalīcijā tiek apsvērta iespēja uz laiku samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi elektroenerģijai no 21% uz 5%, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Ekonomikas ministrija (EM) koalīcijas vērtēšanai bija piedāvājusi priekšlikumu par terminētu PVN likmes samazināšanai elektroenerģijai no 21% uz 5%.

Lai arī pagaidām viennozīmīga lēmuma par atbalstu šādam rosinājumam nav, neoficiāla informācija liecina, ka koalīcijā nav stingru iebildumu pret šo ieceri un lēmumu saistībā ar EM priekšlikumu varētu pieņemt pēc nedēļas.

Koalīcija vienojusies, ka EM kopā ar Finanšu ministriju sagatavos detalizētākus piedāvājumus elektroenerģijas patērētāju atbalstam.

PVN likmes samazināšana ļautu samazināt galarēķinu visiem lietotājiem vidēji par 13%, neradot negatīvu ietekmi uz budžetu, ja salīdzina ar plānoto iekasēto PVN atbilstoši iepriekšējām elektroenerģijas cenas prognozēm, liecina EM aprēķini.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pēc valdošās koalīcijas partiju sanāksmes žurnālistiem sacīja, ka valdība vairākus mēnešus seko līdzi energoresursu cenu kāpumam. Viņš atzīmēja, ka PVN samazinājums elektroenerģijas cenai varētu būt viens no paplašināta atbalsta sniegšanas mehānismiem, tomēr vienlaikus EM un FM izvērtēs arī citas iespējas. "Mēģinām pielāgot mūsu valdības politiku, kas ir dinamiska un mainīga," izteicās premjers.

Kariņš iesaka lietot medicīniskos sejas aizsegus un FFP2 respiratorus, atsakoties no auduma maskām

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) izteicis aicinājumu sabiedrībai atteikties no auduma masku izmantošanas ikdienā, pārejot uz medicīniskajiem sejas aizsegiem un FFP2 respiratoriem, kas nodrošinot labāku aizsardzību pret Covid-19 izplatīšanu.

Viņš atzīmēja, ka, valkājot uzticamākus sejas aizsegus, katrs indivīds sniedz ieguldījumu arī visu pārējo aizsargāšanā.

"Mēs nevaram visu laiku valstī gaidīt tikai, kad ir kādi obligāti noteikumi - ir pašam jāseko līdzi pasaules notikumiem un atzinumiem. Ir pilnīgi skaidrs, ka drēbju maskām nav tā pati efektivitāte, kas ir ķirurģiskajām maskām, tām savukārt nav tik laba efektivitāte kā FFP2 maskām. Mans ieteikums un lūgums būtu virzīties prom no drēbju maskām, sevi labāk pasargājot," pēc pirmdien notikušās valdošās koalīcijas partiju sanāksmes sacīja premjers.

Savukārt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (AP) preses konferencē norādīja, ka viņa rīcība nav informācijas, kas norādītu, ka jautājums par noteiktiem sejas masku veidiem būtu Veselības ministrijas (VM) darbakārtībā.

Tāpat pēc koalīcijas sadarbības sanāksmes Kariņš komentēja jautājumu par obligāto Covid-19 testu nepieciešamību, ar sabiedrisko transportu ieceļojot Latvijā, kam pagājušajā nedēļā valdībā nebija politiska atbalsta. Premjers pauda, ka šajā gadījumā pareizākais risinājums būtu uzklausīt VM ekspertus un, vadoties no tā, izdarīt lēmumus.

"Ir skaidrs, ka situācija ir dinamiska, tāpēc valdībai jābūt gatavai dinamiski pieņemt lēmumus," norādīja Ministru prezidents.

Tikmēr ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) pirmdien informēja, ka varētu būt vakcinējušies 92% līdz 93% darbspējīgo iedzīvotāju. Nākamnedēļ atbilstoši pieejamajiem datiem tiks sniegts ziņojums valdībā par to, cik darbspējīgo iedzīvotāju vēl nav vakcinējušies, kādas sekas tas var atstāt uz darba tirgu, izrietēja no politiķa teiktā.

Video: Preses konferences arhīvs pēc Sadarbības sanāksmes sēdes 6. decembrī

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu