"Pfizer"/"BioNTech" vakcīna ir efektīva pret omikron pēc trīs vakcīnas devu saņemšanas (25)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Pfizer" un "BioNTech" ražotās "Comirnaty" vakcīnas. Ilustratīvs attēls
"Pfizer" un "BioNTech" ražotās "Comirnaty" vakcīnas. Ilustratīvs attēls Foto: Ivars Soikāns / LETA

Uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātā Covid-19 vakcīna joprojām ir efektīva pret jauno koronavīrusa paveidu omikron pēc trīs vakcīnas devu saņemšanas, trešdien, 8. decembrī, paziņoja "BioNTech".

"Pfizer" un "BioNTech" laboratorijas pētījumā secināts, ka vakcīna joprojām ir efektīva pret Covid-19, tostarp pret omikrona paveidu, ja saņemtas trīs vakcīnas devas, taču divas devas var būt nepietiekamas omikrona paveida pietiekamai neitralizēšanai.

Pētījumā secināts, ka "trešā deva nodrošina līdzīgu neitralizējošu antivielu līmeni pret omikrona paveidu, kāds tiek novērots pēc divām devām" citu koronavīrusa variantu gadījumos.

Konkrēti omikrona paveidam paredzētā vakcīna, pie kuras pašlaik strādā "BioNTech", būs pieejama martā, pavēstīja "BioNTech".

"Lai gan divas vakcīnas devas joprojām var nodrošināt aizsardzību pret smagu slimību, ko izraisa omikrona paveids, no šiem provizoriskajiem datiem ir skaidrs, ka aizsardzība tiek uzlabota ar trešo mūsu vakcīnas devu," pavēstīja "Pfizer" vadītājs Alberts Burla.

Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) 24.novembrī tika konstatēts jauns Covid-19 variants ar lielu skaitu mutāciju, kas vainojams straujā infekcijas gadījumu skaita pieaugumā šajā valstī. Jaunā vīrusa paveida apzīmēšanai piešķirts grieķu alfabēta 15.burts - omikrons.

Jaunais paveids jau konstatēts jau 57 valstīs, liecina ANO dati, un apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits sasniedzis tūkstoti.

ASV valdības un Pasaules Veselības organizācijas (PVO) zinātnieki šonedēļ ziņu aģentūrai AFP sacīja, ka omikrona paveids, kā izskatās, ir bīstamāks nekā citi koronavīrusa paveidi, bet nepieciešami plašāki pētījumi.

Komentāri (25)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu