Zinātnieki: Ar divām vakcīnas devām nepietiek, lai pasargātu sevi no omikron paveida (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: M-Foto/Shutterstock

Apvienotās Karalistes zinātnieki brīdina, ka ar divām Covid-19 vakcīnas devām nepietiek, lai pasargātu sevi no saslimšanas ar Covid-19 vīrusa omikron paveidu, vēsta raidsabiedrība BBC. 

Apvienotās Karalistes omikron un delta gadījumu agrīnā analīze parādīja, ka vakcīnas bija mazāk efektīvas, lai apturētu jauno variantu. Tomēr balstvakcīna ievērojami palielināja aizsardzību - līdz aptuveni 75%.

Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūra paziņoja, ka vakcīnas joprojām var nodrošināt labu aizsardzību pret smagu saslimšanu ar Covid-19, kuras gadījumā nepieciešama ārstēšanās slimnīcā. Kopš pirmo reizi parādījās stipri mutētais omikron paveids, radās bažas, ka tas padarīs vakcīnas mazāk efektīvas.

Zinātnieki analizēja datus no 581 inficēšanās gadījuma ar omikron paveidu un tūkstošiem inficēšanās gadījumu ar delta paveidu, lai aprēķinātu, cik efektīvas bija vakcīnas pret jauno variantu.

Tas uzrādīja dramatisku "AstraZeneca" vakcīnas efektivitātes kritumu un ievērojamu efektivitātes samazinājumu divām "Pfizer" devām. Tomēr trešā deva palielināja aizsardzību pret Covid-19 līdz 70-75%.

Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūra lēš, ka līdz decembra vidum vairāk nekā puse no visiem Covid-19 gadījumiem valstī būs ar omikron paveidu, un, ja šis pieaugums turpināsies, mēneša beigās būs vairāk nekā viens miljons inficēšanās gadījumu.

"Pret šiem agrīnajiem aprēķiniem ir jāizturas piesardzīgi, taču

tie norāda, ka dažus mēnešus pēc otrās vakcīnas pastāv lielāks risks saslimt ar omikron paveidu, nekā tas ir ar delta paveidu,"

sacīja Daktere Mērija Remzija (Mary Ramsay), Apvienotās Karalistes Veselības drošības aģentūras imunizācijas nodaļas vadītāja.

Vēl viņa piebilst, ka tiem, kas nav pat saņēmuši pirmās divas vakcīnas devas, tas ir jādara nekavējoties, lai vismaz kaut kādā veidā aizsargātos no smagām Covid-19 komplikācijām un sekām.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu