Uzzini, kam jāpievērš uzmanība pirms darba līguma parakstīšanas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: smolaw/shutterstock

Valsts darba inspekcijā (VDI) pirms darba līguma parakstīšanas aicina to izlasīt no sākuma līdz beigām. Ja ir neskaidrības par līgumā rakstīto, bez vilcināšanās uzdot darba devējam interesējošos jautājumus, vēstī LTV raidījums "4. studija".

"Ja darbinieks nav tik zinošs un nav pārliecināts, ka līgumā ir ietverta visa nepieciešamā informācija, viņš pirms līguma parakstīšanas var lūgt ar šo līguma projektu iepazīties, pakonsultēties, cik korekti un pareizi tas ir noformēts," skaidro VDI Klientu atbalsta nodaļas vadītāja Dace Stivriņa.

Viņa iezīmē trīs būtiskākās lieta, kam pievērst uzmanību. Pirmkārt, līgumā ir precīzi jābūt norādītam darba laikam.

"Tā nevar būt vispārīga informācija, pieņemsim,"

darbiniekam nolīgta summētā darba laika organizācija" – jo tas īsti neko neizsaka. Ja darbiniekam ir nolīgtas 40 stundas nedēļā, tam jābūt norādītam. Arī par darba algai līgumā jābūt norādītai.

"Bieži vien darba samaksa līgumā nav norādīta, bet ir atsauce uz kādu iekšējo dokumentu, darba samaksas nolikumu.

Darbinieks bieži vien ar šo nolikumu nemaz nav iepazinies,"

skaidroja VDI pārstāve.

Potenciālajam darbiniekam ir tiesības pie darba devēja precizēt, kāda šobrīd ir valstī noteiktā minimālā darba samaksa vai minimālā stundas tarifa likme.

Speciālistes pieredze rāda, ka bieži viena attiecībā uz veicamajiem darba pienākumiem ir atsauce uz amata aprakstu. Bet ar darba aprakstu darbinieks bieži vien nav iepazīstināts.

Nepilnības inspekcija darba līgumos konstatē ik pa laikam, taču tās nav būtiskas un darba devējs tās nekavējoties var novērst.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu