ASV Kapitolija nemieros apsūdzētais, iespējams, aizbēdzis uz Baltkrieviju (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
ASV Kapitolija nemieri 6. janvārī
ASV Kapitolija nemieri 6. janvārī Foto: AP/Scanpix

Kāds 49 gadus vecs Kalifornijas vīrietis, kurš apsūdzēts par uzbrukumu policijai 6. janvāra nemieros ASV Kapitolija ēkā, aizbēdzis no valsts un, iespējams, ir patvēries Baltkrievijā, ziņo portāls "Reuters". 

Vīrietis aizbēdzis no ASV un, iespējams, atrodas Baltkrievijā, piektdien, 10. decembrī, paziņoja ASV federālie prokurori.

49 gadus vecajam Evanam Neimanam piektdien tika izvirzītas 14 kriminālapsūdzības par uzbrukumu Kapitolija ēkai 6. janvārī, ko veica toreizējā prezidenta Donalda Trampa atbalstītāji. 

Video materiālos redzams, kā Neimans uzvelk gāzmasku, stāvot pie policijas barikādēm, kas izveidotas pie Kapitolija ēkas rietumiem, teikts prokuroru paziņojumā. 

Saskaņā ar lietā iesniegtajiem dokumentiem, Neimans vēlāk noņēmis gāzmasku un kliedzis uz policiju: "Es esmu gatavs mirt, vai jūs arī?"

Pēc tam vīrietis fiziski uzbruka un ar barikādēm metās virsū vairākiem policistiem.

Vīrietis, ne reizi neapmeklējot tiesu, aizbēga no ASV 16. februārī, un "tiek uzskatīts, ka pašlaik atrodas Baltkrievijā", teikts ASV Kolumbijas apgabala prokuratūras paziņojumā.

Ziņu izlaiduma "Daily Beast" publicētajā kontā Neimans pagājušajā mēnesī tika rādīts Baltkrievijas valsts televīzijas īpašajā raidījumā "Ardievu, Amerika", stāstot par viņa ceļojumu uz bijušo padomju republiku un tās galvaspilsētu Minsku.

Raidījumā viņš sacīja, ka meklē politisko patvērumu Baltkrievijā, jo ASV, viņaprāt, vairs nepastāv likumi un kārtība.

Neimans ir viena no vairāk nekā 220 personām, kas apsūdzētas par uzbrukumu tiesībsargājošajām iestādēm 6. janvārī Kapitolijā, izjaucot Kongresa sanāksmes kopsapulci, kurā bija plānots oficiāli apliecināt demokrāta Džo Baidena uzvaru prezidenta vēlēšanās 2020. gada novembrī. 

Tiek uzskatīts, ka Neimans ir vienīgais starptautiskais bēglis, kas apsūdzēts saistībā ar Kapitolija nemieriem.

Nemieru dienā gāja bojā četri cilvēki, un nākamajā dienā no ievainojumiem mira viens Kapitolija policists. Vairākas stundas ilgajā cīņā tika ievainoti simtiem policistu, un kopš tā laika četri policisti ir atņēmuši sev dzīvību.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu