Kā iegādāties labu lietoto automašīnu? Viss, kas pircējam jāzina no A līdz Z, lai neiekristu krāpnieku nagos (10)

Ilustratīvs attēls. Foto: Mr.Exen/Shutterstock.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Ir tik daudz dažādu automašīnu, un, kad pienāk laiks kādu iegādāties, bieži vien tās ir īstas galvassāpes - atrast labā stāvoklī uzturētu transportlīdzekli. Ziņu medijs "Apollo.lv" sazinājās ar uzņēmumu "CarVertical", kas apkopo ziņojumus par spēkratiem, lai noskaidrotu, kas jāņem vērā katram cilvēkam, iegādājoties lietotu automašīnu.

Kas pircējam jāņem vērā, pērkot lietotu automašīnu?

"CarVertical" automašīnu eksperts Mats Buzelis norāda, ka viena no svarīgākajām lietām, kas jāņem vērā, ir izvēlēties automašīnu, kas atbilst visām prasībām.

"Bieži sastopama kļūda ir izvēlēties pārāk lielu, manevrēšanai nederīgu transportlīdzekli tikai tāpēc, ka ģimenei reizi gadā ir jādodas atvaļinājumā," skaidro eksperts.

Pircējiem vajadzētu izpētīt, kādu degvielas veidu izvēlēties, kāda pārnesumkārba atbilst viņu vajadzībām.

Kā norāda Buzelis - "tas ir gluži kā mājasdarbs", kad pircēji būs izdarījuši visu, kas viņiem jādara, būs mazāka iespēja, ka viņi būs vīlušies.

Visbiežāk sastopamās kļūdas, ko cilvēki pieļauj, pērkot lietotu automašīnu

Eksperts atklāj, ka lielākā kļūda, kādu pircējs var pieļaut, ir bez iemesla izvēlēties automašīnu, kas ir daudz lētāka par citiem identiskiem modeļiem.

"Ikviens vēlas ticēt, ka iegūs lētu un tehniski labā stāvoklī esošu automašīnu, taču realitāte rāda, ka visi ietaupījumi pazūd brīdī, kad cilvēki ierauga pirmo lielo rēķinu par remontu," skaidro Buzalis.

Eksperts stāsta, ka realitātē automašīnas nevar būt lētas un tehniski labā stāvoklī. "Pircējiem vajadzētu būt kritiskākiem un neticēt katram pārdevēja teiktajam vārdam."

Speciālists iesaka cilvēkiem ieguldīt vairāk līdzekļu automobiļa pārbaudē gan tiešsaistē, gan autoservisā.

"Automašīnas vēstures pārskati var atklāt dažus noslēpumus, kurus pārdevējs nav minējis. Tāpat tas var nodrošināt labāku pamatu sarunās, lai "kaulētos" par cenu. Savukārt fiziska pārbaude specializētās darbnīcās var atklāt lēta remonta pazīmes," iesaka Buzelis.

Vēl viena izplatīta kļūda esot testa brauciena izlaišana vai tā veikšana, nepievēršot uzmanību detaļām. Automašīna rūpīgi jāpārbauda, lai iegūtu īsu pārskatu par visu tehnisko detaļu stāvokli.

Kur ir labākā vieta, kur iegādāties lietotas automašīnas?

Eksperts norāda, ka, iespējams, nav tādas vietas, kur vislabāk meklēt automašīnas. "Svarīgs noteicējs vietai, kur iegādāties automašīnu, - pārdevēja reputācija. "CarVertical" vienmēr iesaka iegādāties lietotas automašīnas no uzticamiem pārdevējiem, kuri nebaidās teikt patiesību par automašīnu."

Speciālists norāda: ja pārdevējs ir godīgs, viņam nevajadzētu baidīties atklāt automašīnas VIN numuru, parādīt dažas vājās automašīnas vietas un citus trūkumus, ja tādi ir.

"Protams, daudz drošāk ir pirkt sertificētus lietotus automobiļus no oficiāliem automašīnu dīleriem, taču tādā gadījumā ir jārēķinās ar papildu izmaksām," skaidro Buzelis.

Kā, pērkot lietotu automašīnu, netikt apkrāptam?

Eksperts iesaka pircējiem pārbaudīt automašīnas vēsturi ar tās VIN numuru. ""CarVertical" ir vieta, kur pārbaudīt pilnu automašīnas vēsturi - iepriekšējo nobraukumu ierakstus, bojājumu vēsturi, apskatīt dažas reālas bildes un pārliecināties, ka automašīna nav zagta vai iepriekš nav bijusi taksometrs."

Vēstures pārskats sniedz pircējam papildu informāciju, kas var palīdzēt izlemt - vai doties un fiziski apskatīt automašīnu vai atteikt darījumu un meklēt citu spēkratu.

Tāpat speciālists iesaka arī pārbaudīt automašīnas tehnisko stāvokli servisā. Tiesa, ir jābūt piesardzīgam, jo bieži pārdevēji piedāvā automašīnu pārbaudīt servisos, kas var būt "šaubīgi".

Kādas ir visbiežāk sastopamās krāpšanas metodes, ko izmanto lietotu automašīnu tirgotāji?

"Viena no izplatītākajām metodēm ir krāpšanās ar nobraukumu. To var saukt arī par "neredzamo noziegumu". Tā ir īpaši populāra pārrobežu auto tirdzniecībā un var radīt, iespējams, sliktāko pieredzi saistībā ar auto uzturēšanu," skaidro Buzelis.

Vēl viena izplatīta krāpšanas metode ir lēti remontdarbi. Tiesa, automašīnas vēstures pārskats var atklāt visus bojājumus, ko reģistrējušas apdrošināšanas sabiedrības.

Eksperts uzsver, ka svarīgi ir pārbaudīt tās konkrētās automašīnas daļas, kuras iepriekš tika atzīmētas kā bojātas.

Vēl viens krāpšanas veids ir zagtas automašīnas pārdošana. Katru gadu "CarVertical" platforma atklāj simtiem automašīnu, kas ir dažu iestāžu "meklēto" sarakstā.

"Un visbeidzot, ir automašīnas, kas iepriekš tika izmantotas kā taksometri.

Daži pārdevēji cenšas šo konkrēto informāciju slēpt, taču dažkārt šādas lietas var atklāt pēc automašīnas krāsas. Lai gan vislabākais veids, kā identificēt šādu krāpšanu, ir pārbaudīt vēsturi tiešsaistē," skaidro Buzelis.

"CarVertical" veiktais pētījums - pieci izplatītākie krāpniecības veidi

Pētījuma metodika

Datu avots: Auto vēstures meklēšanas platforma "CarVertical" apkopo daudz informācijas par atsevišķām automašīnām, tostarp ierakstus no nacionālajiem un privātajiem reģistriem, dažādām datu bāzēm, apdrošināšanas kompānijām un zagtu transportlīdzekļu datubāzēm daudzās dažādās valstīs, tāpēc šim pētījumam tika izmantoti visi šie pieejamie avoti.

Pētījuma laikposms: uzņēmums analizēja auto vēstures atskaites no 2020. gada aprīļa līdz 2021. gada aprīlim.

Datu apjoms: Tika analizēti vairāk nekā viens miljons auto vēstures atskaišu.

Valstis: Šis pētījums tika veikts, izmantojot datus no Horvātijas, Čehijas, Bulgārijas, Ungārijas, Igaunijas, Somijas, Francijas, Beļģijas, Baltkrievijas, Francijas, Vācijas, Itālijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Rumānijas, Krievijas, Ukrainas, Serbijas, Slovākijas, Slovēnijas un Zviedrijas.

Balstoties uz "CarVertical" pētījumu, biežāk izplatītie krāpniecības veidi, no kuriem būtu jāuzmanās, iegādājoties lietotu auto, ir šādi:

Bojāta automašīna

Tā kā pilsētas kļūst arvien blīvākas, autovadītāji daudz biežāk iekļūst avārijās. "CarVertical" pētījums atklāja, ka gandrīz trešdaļai (31%) no visām automašīnām, kuras tika pārbaudītas, izmantojot pārbaudes platformu, bija bojājumi.

Izvēloties automašīnu, ieteicams pārbaudīt, vai visas atstarpes starp virsbūves paneļiem ir vienmērīgas. Ja dažas atstarpes ir platākas kā citas, tas var norādīt uz konstrukcijas daļu bojājumiem vai lētu virsbūves remontu. Daži krāpnieki mēģina to noslēpt, tāpēc klientiem jāpārbauda transportlīdzeklis tuvumā un rūpīgi.

Sagrozīts nobraukums

Pētījumā katra sestā transportlīdzekļa (16,7%) nobraukums bija sagrozīts. Nobraukuma grozīšana ir ļoti izplatīta starp krāpniekiem, kuri importē lietotas automašīnas un cenšas tās pārdot ar sagrozītiem odometra rādījumiem.

Turklāt dīzeļdegvielas automašīnām ir daudz lielāka iespējamība, ka to nobraukums ir ticis sagrozīts.

Odometra korekcija ir lēts pakalpojums melnajā tirgū, un tā var paaugstināt auto vērtību par 25% un pat vairāk, īpaši tas attiecas uz ļoti kārotiem transportlīdzekļiem.

Auto, kam "attīts" nobraukums, ir viegli identificējami. Parasti transportlīdzekļa nodilums runā pats par sevi - ja sēdekļi, stūre vai pārnesumu pārslēgs ir nolietoti, bet nobraukums rādās mazs, tas var liecināt, ka klientiem vajadzētu izvairīties no šīs automašīnas un pameklēt citu.

Auto ir nozagts

Iegādāties zagtu auto, tā, iespējams, ir vissliktākā krāpniecības pieredze no visām. Parasti neveiksmīgajiem jaunajiem īpašniekiem transportlīdzekļi tiek konfiscēti, un ir diezgan sarežģīti atgūt naudu, par kuru automašīna iegādāta.

Konkrētajā laikā posmā uzņēmums identificējis vairākus simtus nozagtu automašīnu, ietaupot saviem klientiem ievērojamu daudzumu laiku un naudu.

Automašīna ir bijis taksometrs vai nomas auto

Daži autovadītāji nezina, ka viņu transportlīdzeklis iepriekš bijis taksometrs vai nomas auto. Taksometru vadītāji parasti rada ievērojamu nobraukumu un lielākoties pārvadā pasažierus pa pilsētas ceļiem. Taksometri un nomas auto parasti nolietojas ātrāk, un tie bieži tiek sliktāk uzturēti.

Izmantojot "CarVertical", aptuveni 2000 auto pagājušajā gadā tika identificēti kā bijušie taksometri vai nomas auto.

Dažreiz tos iespējams identificēt, piemēram, pēc krāsojuma, bet veikli krāpnieki var pat pārkrāsot transportlīdzekli. Tieši šī iemesla dēļ vēstures atskaites ir labākais risinājums, kā izvairīties no šādām automašīnām.

Auto cena ir pārāk zema

Lietotu automašīnu pircējiem vajadzētu izvairīties arī no aizdomīgi lētiem transporta līdzekļiem, tomēr daudziem šis kārdinājums ir pārāk liels.

Ja cena šķiet pārāk laba, lai būtu patiesība, pircējiem vajadzētu situāciju papētīt sīkāk, salīdzinot šo auto ar līdzīgiem lietotajiem auto.

Dažreiz šādas automašīnas tiek importētas, odometrs sagrozīts, vai arī tām ir slēpti bojājumi, kas rada ilūziju par ļoti izdevīgu darījumu.

Galu galā pircējiem gudrākais būtu mest mieru tādam auto un pameklēt citu darījumu. Tomēr zema cena automātiski nenozīmē krāpniecību.

Ir reizes, kad cilvēkiem dažādu iemeslu pēc, steidzami jāpārdod sava mašīna un zema cena tam lieti noder. Tomēr, lielākajā daļā gadījumu, zema cena ir nopietns iemesls pārbaudīt auto vēsturi. Tas var atklāt slēptus iemeslus, kāpēc cena ir tik zema.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu