Nepalaid garām ⟩ Līdz janvāra sākumam debesīs varēs manīt šā gada spožāko komētu "Leonards"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Komēta "Leonards".
Komēta "Leonards". Foto: AFP/SCANPIX

Pie apvāršņa šobrīd redzama komēta "Leonards". Astronomi norāda, ka tā būs redzama tikai decembrī un ir spilgtākā komēta, kāda bijusi novērojama 2021. gadā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Komētu pirmo reizi atklāja šā gada janvārī astronoms Gregs Leonards.

Viņš ir Arizonas Universitātes Mēness un planētu laboratorijas vecākais pētniecības speciālists. 3. janvārī Leonards sāka sekot līdzi izplūdušajam gaismas punktam.

"Fakts, ka šajos attēlos parādījās aste, bija vērā ņemams. Komēta tajā brīdī atradās aptuveni 748 miljonu kilometru attālumā no Zemes, aptuveni tādā pašā attālumā kā Jupiters," viņš teica.

Debesu objekts pēdējos 35 000 gadu esot pavadījis, ceļojot pretī saulei. Viņš prognozē, ka mēs to vairs nevarēsim pamanīt pēc 3. janvāra.

Kad komēta tuvojas saulei, tā kļūst spožāka, tāpēc pāris nedēļas pirms šā notikuma tā būs vislabāk pamanāma.

Tā ir arī īpaši ātra komēta, kas virzās cauri Saules sistēmai ar ātrumu 254 411 kilometru stundā (71 kilometrs sekundē), taču joprojām vērotājam uz Zemes izskatīsies kā lēni kustīgs objekts, norāda "EarthSky".

Komēta vistuvāk Zemei pietuvojās 12. decembrī, nonākot 34 miljonu kilometru attālumā no mūsu planētas. Šomēnes komēta būs redzama gan ziemeļu, gan dienvidu puslodes debesīs.

Meklējiet zemo objektu, kas atgādina izplūdušu zvaigzni vakarā pie debesīm tūlīt pēc saules rieta. Komēta 17. decembrī virzīsies gar Venēru.

"Sākot ar 13. decembri, šī komēta parādīsies ļoti zemu virs horizonta tūlīt pēc saulrieta," sacīja Leonards. "No šā brīža līdz apmēram Ziemassvētkiem tā slīdēs pāri rietumu-dienvidrietumu horizontam. Fakts, ka tā atrodas tik tuvu horizontam, nedaudz sarežģī tās novērošanu."

Ir grūti paredzēt, cik labi mēs varētu redzēt komētu, taču, saskaņā ar NASA datiem, iespējams, būs nepieciešams binoklis, lai to pamanītu.

"Šī ir pēdējā reize, kad mēs redzēsim komētu," sacīja Leonards. "Tā skrien ar ātrumu 44 jūdzes sekundē."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu