Dumpis: Mūs negaida nekas priecīgs janvārī un februārī (68)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Infektologs Uga Dumpis.
Infektologs Uga Dumpis. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Delta variants mums aizvien sagādā lielas problēmas, intervijā LTV raidījumā "Rīta panorāma" norādīja Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

"Covid-19 izplatība joprojām ir augsta un slimnīcās ir daudz pacientu, tā ir nopietna slodze slimnīcām.

Saslimstība arī jau nedēļu, var teikt, nemazinās. Slimnīcās nepārprotami lielākās problēmas sagādā nevakcinēti seniori," skaidro Dumpis.

Seniori ir galvenā riska grupa, kurā Latvijā vakcinācijas aptvere nav tik augsta kā vajadzētu. 

Dumpis skaidroja, ka vakcinētiem iedzīvotājiem, kuri kādā posmā ir pārslimojuši Covid-19, īpaši nevajadzētu uztraukties par balstvakcināciju, jo šie cilvēki ir vairāk aizsargāti. Pārējiem iedzīvotājiem gan ir jāsaņem ne vien Covid-19 vakcīna, bet arī jāveic balstvakcinācija, kas var efektīvāk pasargāt no Covid-19 omikrona varianta.

Infektologs norādīja, ka šobrīd uzņēmumi strādā pie jaunām vakcīnām, kas varētu sniegt labāku aizsardzību pret koronavīrusa dažādām mutācijām. Polivalentās vakcīnas varētu būt pieejamas pēc trim, četriem mēnešiem.

Infektologs uzsvēra, ka pagaidām trūkst konkrētu datu par omikrona varianta bīstamību, tāpēc pašlaik ir grūti teikt, vai šis vīrusa variants ir lipīgāks, jo katram vīrusam ir atšķirīgas "lipīguma robežas". Tas pats attiecas uz iespējamo saslimšanas stiprumu, jo patlaban daudzi iedzīvotāji jau ir vakcinēti.

"To redzēsim vēl pēc divām nedēļām. Taču ir skaidrs, ka vēl neviens Covid-19 variants nav tik ātri izplatījies. Dubultošanās dažu dienu laikā - tāds izplatības temps nevienam paveidam nav bijis,"

teica Dumpis. Pašreiz pieejamā informācija liecina, ka biežāk slimo tie cilvēki, kuri ir pārslimojuši Covid-19, bet nav veikuši vakcināciju.

Zināms ir tas, ka omikrons izplatās ātrāk kā iepriekšējie varianti, tomēr jāanalizē šie aspekti, kāpēc tas notiek.

"Šogad, ja mēs dzīvojam brīvāk, gripa izplatīsies. Ir vajadzīga vakcinācija, sevišķi riska grupām. Šo vakcināciju varētu veikt kopā ar Covid-19 balstvakcināciju,"

skaidro Dumpis. Viņš uzsver, ka nav jāgaida intervāls starp vakcīnu saņemšu.

"To vajag darīt. Nav laika gaidīt."

Svētkos vajadzētu izvērtēt katru kontaktu ar cilvēkiem. "Tikties tikai ar tiem, ar kuriem uzskatāt par pilnīgi nepieciešamu. Ar ģimenes locekļiem varētu tikties ar noteikumu, ka opīši, omītes ir trīsreiz vakcinēti. Vajadzētu izvairīties no ballītēm, plašākām viesībām," skaidro Dumpis.

Tāpat speciālists ir diezgan piesardzīgs par prognozēm par "dzīvi pēc" 11. janvāra.

"Es baidos, ka mēs uzzināsim vairāk par omikronu un sapratīsim, ka diez vai tā varēsim kaut ko vērt vaļā.

Steidzami jādomā, kā pēc iespējas vairāk veikt balstvakcināciju, kas neiet tik labi, kā gribētos. Balstvakcinācija omikrona kontekstā ir absolūti nepieciešama," uzsver Dumpis.

Speciālists sagaida, ka Latvija mācīsies no iepriekš pieļautajām kļūdām un brīdī, kad paliks sliktāk, laikus reaģēs.

"Galvenais ir saprast, kurā brīdī paliek sliktāk un kad vajag reaģēt, to darot preventīvi, nevis secinot, ka slimnīcās vairs nav vietas,"

sacīja speciālists.

Epidemiologs, Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas speciālists Ņikita Trojanskis vietnē "Twitter" atzīmē, ka valdībai jābūt gatavai straujai rīcībai decembra beigās, ja tas būs nepieciešams.

"Runāju par decembra beigām, jo uz Ziemassvētkiem uz Latviju atbrauc daudz cilvēki, kas strādā Eiropā, satiekas ar radiem un nodod omikronu," skaidro Trojanskis.

Eksperts arī norāda, ka patlaban delta paveida apstākļos jau sešas dienas pēc kārtas pieaug vīrusa izplatība, turklāt Ziemassvētkos gaidāma gada laikā visstraujākā vecuma grupu savstarpējā kontaktēšanās.

Jau vēstīts, ka ar Covid-19 vīrusa omikrona paveidu inficēto skaits dubultojas ik pēc divām-trim dienām, paziņojis Pasaules Veselības organizācijas (PVO) īpašais pārstāvis Deivids Navarro.

"Mums PVO ir pietiekami daudz informācijas, kas skaidri parāda, ka šis paveids izplatās ļoti ātri, gadījumu skaitam dubultojoties katras divas-trīs dienas," pavēstīja Navarro.

Viņš norādīja, ka izvairīties no augstas mirstības izdosies tikai ļoti lielas veiksmes gadījumā. Pēc viņa teiktā, viņš "nekad nav bijis tik noraizējies" par koronvīrusu, kā tagad.

Navarro sacīja, ka runa ir par "ļoti nopietnu situāciju" un par vīrusa izplatības "ārkārtīga paātrinājuma" pašu sākumu.

Pagājušajā mēnesi Dienvidāfrikas Republikā tika atklāts jauns Covid-19 paveids ar daudzām mutācijām, kurš tika nosaukts par omikrona paveidu. Saistībā ar tā izplatību daudzas valstis aizliegušas ieceļošanu no Āfrikas dienvidu valstīm, kā arī no jauna ieviesušas ierobežojumus vīrusa izplatības samazināšanai.

Eksperti brīdina, ka omikrona paveids ir lipīgāks nekā pašlaik dominējošais delta paveids. Kā viens no iemesliem tiek minēts tas, ka jaunais variants spēj labāk pārvarēt pašlaik pieejamo vakcīnu radīto imunitāti. Tomēr sākotnējie dati liecina, ka inficēšanās ar omikrona paveidu gadījumā slimības gaita ir vieglāka.

Komentāri (68)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu