Latvijā starp Baltijas valstīm ir labākais elektromobiļu uzlādes staciju tīkla pārklājums, uzskata Linkaitis (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits piedalās elektromobiļu ātrās uzlādes tīkla projekta atklāšanas pasākumā pie dzelzceļa stacijas "Ziemeļblāzma".
Satiksmes ministrs Tālis Linkaits piedalās elektromobiļu ātrās uzlādes tīkla projekta atklāšanas pasākumā pie dzelzceļa stacijas "Ziemeļblāzma". Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijā starp Baltijas valstīm ir labākais elektromobiļu uzlādes staciju tīkla pārklājums, ceturtdien paziņoja satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP), atzīmējot uzlādes staciju tīkla izveidošanas projekta pabeigšanu.

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir pabeigusi elektrotransportlīdzekļu uzlādes infrastruktūras izveidošanas projektu, uzstādot kopumā 139 uzlādes stacijas, un ceturtdien svinīgi tika atklāta pēdējā šajā projektā izveidotā stacija Rīgā, Vecmīlgrāvī, pie dzelzceļa stacijas "Ziemeļblāzma".

Linkaits uzsvēra, ka valsts atbalstītās elektrouzlādes tīkla būvniecības pabeigšana ir nozīmīgs brīdis transporta infrastruktūras attīstībā. Ministrs esot lepns, jo, salīdzinot ar kaimiņvalstīm Igauniju un Lietuvu, Latvijā esot pats labākais pārklājums.

Linkaitam esot bijušas sarunas ar Lietuvas transporta ministru, kurš atzinis, ka Lietuva ir mācījusies no Latvijas, kā izveidot elektrouzlādes infrastruktūru, un tikai tagad Eiropas Savienības Atjaunošanas un noturības mehānisma ietvaros meklēs finansējumu, lai izdarītu to, ko Latvija jau ir paveikusi.

Stacija "Ziemeļblāzma" esot zīmīga vieta, uz kurieni varēs atbraukt ar elektroauto, to uzlādē un pārkāpt vilcienā, lai dotos Saulkrastu vai Rīgas virzienā. Pēc vairākiem gadiem arī citās dzelzceļa stacijās Rīgā un Pierīgā būs šādas elektrouzlādes vietas un citi pakalpojumi gan veloinfrastruktūrai, gan pasažieru pārvadājumiem, uzsvēra ministrs, atgādinot, ka Latvija nākamgad saņems arī pirmos jaunos elektovilcienus.

Valsts ir ieinteresēta, lai iedzīvotāji pēc iespējas vairāk izmantotu elektrotransportu, kas rada mazāk kaitīgos izmešus. Priekšrocības, kas iestrādātas normatīvajos aktos par elektromobiļu izmantošanu, ir tās, kas veicina un mudina cilvēkus arvien vairāk iegādāties un izmantot šādus transportlīdzekļus, piebilda ministrs.

Jau ziņots, ka Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta mērķis bija izveidot visaptverošu uzlādes staciju tīklu, lai nodrošinātu elektromobiļu lietotājiem pārvietošanās iespējas visā Latvijas teritorijā. Jau 2018.gadā tika izveidotas pirmās 70 uzlādes stacijas, pērn - vēl 40, bet šogad - atlikušās 29.

ERAF projekta laikā uzlādes stacijas vienmērīgi izvietotas gan TEN-T ceļu, gan reģionālo ceļu tīklā, kā arī vairākas uzlādes stacijas uzstādītas lielākajās apdzīvotajās vietās - Rīgā, Daugavpilī, Liepājā, Jelgavā, Ventspilī un citās. Projekta finansējuma saņēmējs ir Satiksmes ministrija, bet projektu īstenoja CSDD. Projekta kopējās izmaksas ir 7,8 miljoni eiro, no kā 85% ir ERAF, bet 15% - Latvijas valsts finansējums.

Kopš tīkla pirmās kārtas darbības uzsākšanas 2018.gada vidū kopā veikti jau vairāk nekā 66 000 uzlāžu un elektromobiļiem nodota elektroenerģija vairāk nekā 930 megavatstundas (MWh), kas nozīmē nobrauktus vairāk nekā piecus miljonus kilometru.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu