ES dalībvalstu līderi pieļauj jaunus ceļošanas ierobežojumus (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līderi ceturtdien pieļāvuši jaunu ceļošanas ierobežojumu noteikšanu šajā ziemā, lai ierobežotu koronavīrusa omikrona paveida izplatīšanos.

ES līderi samitā secinājuši, ka nepieciešams turpināt koordinēt pasākumus cīņā ar Covid-19 un ierobežojumiem nevajadzētu "nesamērīgi apgrūtināt kustības brīvību blokā".

Omikrona paveda izplatīšanās novedusi pie atjaunotas prasības veikt Covid-19 testus ieceļotājiem Īrijā, Grieķijā un Itālijā. Testi jāveic pat vakcinētiem ceļotājiem, par ko izbrīnu pauda vairāki ES līderi.

Domstarpības ES dalībvalstu līderu vidū bija redzamas jau pirms samita, un vairāki politiķi, tostarp Luksemburgas premjerministrs Ksavjē Betels aicināja neieviest jaunus ierobežojumus ceļošanai. Betels sacīja, ka tas nav risinājums. Viņš arī norādīja, ka jāņem vērā sabiedrības garīgā veselība.

Beļģijas premjerministrs Aleksandrs de Kro pauda viedokli, ka par prioritāti jāizvirza balstvakcinācija.

Grieķijas premjerministrs Kirjaks Micotakis savukārt aizstāvēja testu veikšanu ieceļotājiem, norādot, ka tas ir veids, kā samazināt vīrusa izplatību svētku periodā un iegūt laiku balstvakcinācijai.

ES cenšas saglabāt vienotu nostāju attiecībā uz pandēmiju. Neskatoties uz domstarpībām par ierobežojumiem ceļošanai, ES līderi savos oficiālajos secinājumos uzsvēra, ka ir būtiski saskaņot pieeju jautājumā par Covid-19 sertifikātu derīguma termiņiem.

Covid-19 sertifikāts apliecina, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19, to pārslimojusi vai nesen veikusi Covid-19 testu un tā rezultāts ir negatīvs. Uz šiem sertifikātiem tika balstīta kustības brīvības koordinēta atjaunošana ES pēc karantīnas režīmiem.

ES pašreiz tiek veikta balstvakcinācija, kas var izraisīt nevienlīdzību ES attiecībā uz sertifikātu derīguma termiņiem.

Vairākas ES valdības ir mainījušas kritērijus pilnai vakcinācijai, iekļaujot trešo vakcīnas devu.

Neskatoties uz debatēm par obligātu vakcinēšanos vairākās ES valstī, ES līderu samitā tas nebija starp galvenajiem jautājumiem, atklāja kāda ES amatpersona.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu