Ņikišins: Kamēr vīruss var cirkulēt, tikmēr veidosies tā mutācijas (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārs "Gaiļezers". Ilustratīvs attēls.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārs "Gaiļezers". Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Arī vīruss cīnās par izdzīvošanu, un pašlaik omikrons cīnās ar deltu. Protams, ir skaidrs, ka kaut kad viņš būs dominējošais, bet jautājums, vai viņš dominanci pārņems no delta varianta, intervijā LTV raidījumā "Šodienas jautājums" norādīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins.

Ņikišins sacīja, ka šobrīd Latvijā ir apstiprināti 20 omikrona gadījumi. 13 no tiem ir ievesti no citām valstīm, bet seši ir sekundārie gadījumi, proti, cilvēki, kuri inficējušies no ārzemēm ievestajiem gadījumiem. "Taču viens ir "mūsu" gadījums, kas nav saistīts ar ievešanu no citām valstīm," sacīja Ņikišins.

Vienlaikus viņš uzsver, ka, salīdzinot ar delta paveidu vienas mājsaimniecības ietvaros, omikronam ir trīs līdz četras reizes ātrāka izplatība.

"Kamēr vīruss var cirkulēt, tikmēr veidosies tā mutācijas. [..] Trešā vakcīnas deva dod lielāku spēku antivielām, lai sekmīgāk cīnītos arī pret omikrona paveidu," apgalvoja pētnieks. 

Savukārt Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātnieks Jānis Kloviņš uzstāj, ka "pie pašreizējā vakcinācijas un ierobežojumu līmeņa šis vīrusa paveids tiešām ir ļoti draudošs". Viņš norāda, ka viens cilvēks vidēji var aplipināt četrus cilvēkus, neskatoties uz to, ka lielākā daļa šo cilvēku ir vakcinēti. "Ir atklāts, ka šis vīruss vairāk vairojas cilvēka organismā, bet viņš vairojas citos audos, kas nav plaušas."

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu