Madonas novadā apskatāma grandioza ledus strūklaka

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aronas kalns
Aronas kalns Foto: Aronas kalns

Arī šajā gadā Madonas novada Bērzaunes pagasta Aronas pilskalna pakājē tapusi grandioza ledus strūklaka, kuras augstums pašlaik ir deviņi metri. Tā, pateicoties aukstumam un cilvēku radošumam, turpina augt, sasniedzot vairāk nekā 12 metrus.

Gleznainā Aronas pilskalna pakājē esošo strūklaku brauc lūkot ļaudis no tuvākiem un tālākiem Latvijas novadiem. Brīvdienās šeit kūsāt kūsā cilvēku pūļi, kuri grib klātienē aplūkot iespaidīgo ledus rotu. Tāpat zinātāji uz Aronas pilskalnu brauc pēc Ledavota ūdens.

Skaisto mākslas darbu ar čaklajiem palīgiem veidojis uzņēmējs un Aronas pilskalna īpašnieks Lauris Galiņš. Sarunā ar TVNET viņš atklāj, ka jau trešo gadu viņš darina ledus strūklaku. Talkā nāk ne tikai paša radošā izdoma, bet, protams, arī sals un avota ūdens, kas nosaka to, cik strūklaka būs augsta. Šajā gadā strūklakas būvdarbi, pateicoties labvēlīgajiem laikapstākļiem, sākās decembra sākumā, savukārt pērn ledus rotu varēja taisīt tikai janvāra izskaņā.

"Ledus strūklaku gaida visi. Tās izveidošana ir vesela zinātne. Tas nav tā, ka attaisi krānu - tecēs ūdens," uzsver idejas autors.

Viņš izveidojis veselu sistēmu, lai vispār šo strūklaku "izaudzētu". Talkā nāk gan dabiskais avota ūdens, gan arī caurules un koki, lai strūklaku padarītu vēl iespaidīgu. Tieši no kokiem tiek veidots strūklakas karkass. Kā skaidro uzņēmējs, pateicoties dabiskajam avotu spiedienam un salam, koka karkass "apaug" ar ledu, veidojot strūklaku. To viņš sāk veidot tikai tad, kad ārā ir -8 grādi, bet tā sāk "augt" pie -10 grādiem.

Aronas pilskalns.
Aronas pilskalns. Foto: Aronas kalns

"Tagad ledus strūklaka ir 9 metrus augsta, bet es ceru, ka februārī tā sasniegs 13 vai 14 metrus," tā uzņēmējs.

"Pašlaik tā ir izaugusi līdz pusei." Viņš arī atzīst, ka tad, kad strūklaka sasniegs dabisko augstumu, ko dod dabiskais avotu spiediens - apmēram 12,5 metrus, tad, lai palielinātu augstumu, varētu izmantot sūkni. Tā skaisto ledus veidojumu varētu padarīt vēl iespaidīgāku.

Kā atklāj uzņēmējs, ledus veidojums pērn noturējās līdz 10. maijam.

"Maija sākumā sākām to apzināti kausēt, jo koku skelets ne visai labi izskatījās. Tā jau būtu noturējusies vismaz līdz jūnijam," 

secina Galiņš.

Ledus strūklaka tapšanas procesā.
Ledus strūklaka tapšanas procesā. Foto: Aronas kalns

Vaicāts par to, vai viņš vietējos un tūristus plāno pārsteigt ar vēl kādu ledus strūklaku, viņš uzsver, ka visu laiku piedomā pie Aronas pilskalna infrastruktūras, lai šeit piesaistītu potenciālos biznesa partnerus.

"Es vēlos, lai šeit arī citi sāk kaut ko darīt, lai uztaisa rodeļu trasi, varbūt pirtiņu vai kaut ko citu," atklāj uzņēmējs. "Mēs nākotnē gribam šeit uztaisīt pilsētiņu ar ekskluzīvām ēkām, kas izskatītos kā tādi hobitu namiņi. Gribētos, lai mājiņas ir no salmiem, baļķiem, bet viņām jābūt pieejām visiem. Nevēlamies, lai tām apkārt būtu žogs."

Bet, kamēr hobitu namiņi vēl ir tikai radošo ideju lidojumā, tikmēr uzņēmējs labprāt visus interesantus aicina ciemos, lai klātienē apskatītu viņa radīto ledus strūklaku. Starp citu - tā viskrāšņāk izskatās tieši diennakts tumšajā laikā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu