Latvija tuvākajā laikā varētu ieviest jaunus Covid-19 ierobežojumus ieceļotājiem no Lielbritānijas un citām valstīm (5)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lielbritānijas panorāma. Ilustratīvs attēls.
Lielbritānijas panorāma. Ilustratīvs attēls. Foto: shutterstock.com

Ieceļotājiem no valstīm, kurās vērojams Covid-19 omikrona paveida uzliesmojums, varētu prasīt negatīvu Covid-19 testu, tā pēc pirmdienas koalīcijas sanāksmes sēdes atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Premjers norādīja, ka negatīvs Covid-19 tests varētu tikt prasīts ieceļotājiem no Lielbritānijas.

Premjers skaidroja, ka ieceļotāju testēšanu nolemts paplašināt, ņemot vērā Covid-19 omikrona paveida izplatību, kas izplatās strauji un ir lipīgāks par līdz šim dominējošo delta paveidu. Par attiecīgo valstu sarakstu plānots lemt jau valdības sēdē otrdien, 21. decembrī, ziņo LTV raidījums "Panorāma".

Veselības ministrs Daniels Pavļuts ("Attīstībai/Par!") piebilda: ja valdība atbalstīs plašāku testēšanu, tad jaunās prasības varētu stāties spēkā aptuveni pēc pāris dienām.

Savukārt par iespējamiem Covid-19 ierobežojumu atvieglojumiem pēc ārkārtējās situācijas beigām 11. janvārī valdība rīt nelems, lai gan tā iepriekš bija plānots. Veselības ministrija (VM) pagaidām nevirzīs šo jautājumu, jo nav skaidrs, kā Covid-19 omikrona paveids ietekmēs epidemioloģisko situāciju Latvijā.

Netiek izslēgts, ka būs nepieciešams tieši pretējais – jauni Covid-19 izplatības ierobežojumi. Taču par to valdība lemšot janvāra sākumā, kad būs ienākuši dati par to, kādu ietekmi uz saslimstības rādītājiem atstājusi svētku pulcēšanās.

Ministru prezidents pēc koalīcijas sanāksmes norādīja, ka plaši lasāms, ka omikrona variants ir lipīgāks par citiem šobrīd esošajiem, un ar to var inficēties arvien lielāks cilvēku skaits. Tamdēļ izstrādāts aizsardzības mehānisms un trīsdaļīgs plāns, ko darīt šādos apstākļos. Plāns sastāv no vakcinācijas, testēšanas un sejas masku pareizas lietošanas. Premjers piebilda, ka vēlamas ir medicīniskās maskas vai FFP2 tipa respiratori.

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka ļoti svarīga ir balstvakcīnas deva. "Saņemot ātrāk balstvakcīnas devu, mēs paceļam savu imunitāti un mazinām varbūtību saslimt ar omikronu," teica Kariņš, mudinot visus pieteikties savai balstvakcīnas devai. No viņa teiktā izriet, ka Veselības ministrija "tagad paplašinās iespējas arī ar lielāku centru palīdzību" nodrošināt iespēju iedzīvotājiem saņemt trešo vakcīnas devu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu