Kāpēc profesors Danilāns aicina siekaloties? (6)

Foto: Paula Čurkste/LETA/Apollo.lv kolāža
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kafija, kola vai ūdens? Gastroenterologs Anatolijs Danilāns un sertificēta uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Revidents" atklāja, kas ir visefektīvākais līdzeklis, lai uzlabotu gremošanas trakta darbību.

Kurš gan nav dzirdējis, ka kafija vai kola palīdz gremošanai un kuņģa darbībai? Un, lai gan dažkārt šķiet, ka tas tik tiešām tā ir, gastroenterologs Anatolijs Danilāns stāstīja, ka šiem dzērieniem ar gremošanu nekāda sakara nav.

"Kafija ir antioksidants. Kuņģim tur ātrāk… es tā nedomāju.

Bet kafija tiešām paildzina cilvēka mūžu.

Viņiem, kā saka, daudzas slimības netiek. Piemēram, aknu slimības mazāk, ja ir kafija lietota," stāstīja eksperts.

Arī kola gremošanu neietekmējot. Un to, viņaprāt, varbūt labāk malkot nākamajā dienā pēc svētkiem. Kola, gluži tāpat kā minerālūdens, saturot pavisam nedaudz sāļu un minerālvielu, piemēram, fosforu, nātriju, kāliju un magniju, kas var palīdzēt ķermenim atjaunoties. Taču, atšķirībā no minerālūdens, kolā ir arī glikoze - cukurs, kas šīm minerālvielām mūsu organismā palīdzēs uzsūkties ātrāk un labāk.

"Kolā ir sūkņi – nātrija glikozes sakabinātie sūkņi, nātrijs netiek iekšā, ja nav glikozes. Akūtā brīdī, atjaucot sāļu un šķidruma daudzumu, kolu dzert ir labāk, nevis ūdeni vai minerālūdeni. Galvenais ir sāļu zudums, nevis ūdens zudums," stāstīja Danilāns.

Taču eksperts uzsvēra, ka kola būs labākais variants tieši īpašos, akūtos brīžos, piemēram, pēc vemšanas vai caurejas, vai karstā laikā, kad ir nepieciešams atgūt sāļus organismā.

Ikdienā un it īpaši tiem, kam ir paaugstināts ķermeņa masas indekss, priekšroka jādod ūdenim. Sertificēta uztura speciāliste Viktorija Zakarkeviča uzsvēra, ka pamatīgi jāpadzeras ne tikai svētku laikā, bet arī pārējās dienās:

"It īpaši iepriekšējā dienā jāatceras sevi pietiekoši hidratēt, jo tas tiešām var palīdzēt gremošanai.

Protams, ka nebūs tā, ka mēs izdzērām ūdeni un tas, ko mēs apēdam, neskaitīsies vai kaut kādā veidā pazudīs, bet tas vienkārši palīdzēs mūsu gremošanai."

Bet cits un, iespējams, vēl efektīvāks veids ir… siekaloties. Ražot labi daudz siekalu, kas palīdz mitrināt un sagremot ēdienu.

Gastroeneterologs Anatolijs Danilāns skaidroja, ka mūsu pašu ražotajās siekalās ir spēcīgs kuņģa-zarnu traktu ārstējošs līdzeklis.

"Tur ir tā saucamais epidermālais augšanas faktors. Siekalas dziedē kuņģa zarnu traktu un mazina grēmas."

Siekalu izdali var veicināt, dzerot nesaldinātus skābus dzērienus, piemēram, dzērveņu morsu bez cukura, bet visefektīvākais veids, kā tās ražot, ir košļāšana.

"Jākošļā, un siekalas sāk izdalīties. Vārdu sakot, izsauksim vienu tādu uzsaucienu.

Lūdzu, visi dariet tā, lai diennakts laikā jums izdalītos viens litrs siekalu!" aicināja Danilāns.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu