"Karstu" diskusiju Skrīveros izraisa rosinājums Upīša vārdā nodēvētajai skolai un ielai mainīt nosaukumu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Skola.
Skola. Foto: skriveri.lv

Diskusiju centrā Skrīveros pamanījies nonākt Aizkraukles novada domes deputāta Gunta Libeka rosinājums mainīt nosaukumu Andreja Upīša vārdā nosauktajai skolai un ielai, ceturtdien, 23. decembrī, ziņo Latvijas Radio.

Kā Latvijas Radio pastāstīja laikraksta "Staburags" redaktore Agita Grīnvalde-Iruka, Libeks (NA) izpētījis Upīša darbību, kā rezultātā nācis klajā ar šādu priekšlikumu. Šis rosinājums sabiedrībā raisījis pamatīgu sašutumu.

Grīnvalde-Iruka informēja, ka deputāts balstījies Upīša ne kā rakstnieka, bet politiskā darbinieka gaitās – proti, ka Upītis atbalstījis padomju varu, aktīvi darbojies Komunistiskajā partijā un uzskatīts par līdzvainīgu daudzu latviešu iznīcināšanā. Tādējādi Upītis nav cienīgs, lai viņa vārdā nosauktu jebko.

Bijušais Skrīveru novada domes priekšsēdētājs Andris Zālītis, kurš ir arī Aizkraukles novada domē, šo priekšlikumu neatbalsta. Kā ziņo portāls, Skrīveros Upīti vairāk vērtējot kā rakstnieku, nevis kā politisko darbinieku.

Arī deputātu domas komisijas sēdē atšķīrās. Izrādās, ka "par" iniciatīvu balsoja tikai tās autors. Taču ar to nekas Skrīveros nav beidzies - sekojuši arī citi iesniegumi, kas saistīti ar Upīša darbību. Iedzīvotāji arī uzskata, ka vajadzētu veikt aptauju, lai noskaidrotu, ko par Upīti domā vietējie.

Izskanējis pat aicinājums vākt parakstus, lai tikai novērstu jautājuma skatīšanu domes sēdē. Laikraksts "Staburags" veicis savu aptauju interneta vietnē - 400 no 600 aptaujas dalībniekiem sacīja, ka skolai un ielai nosaukumus mainīt nevajag.

Dome pie šī jautājuma, kā vēsta portāls, plāno atgriezties janvārī. Tāpat dome plāno ne tikai vērsties pie vēsturniekiem, lai analizētu situāciju, bet arī veikt aptauju iedzīvotāju vidū.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu