Žurkas iecienījušas Gaiļezera apkārtni (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Dark_Side/shutterstock

Žurku pieplūdums manāms pie Gaiļezera, Rīgā, kur ikdienā pīles mīl pabarot arī vecāki ar bērniem, vēsta TV3 raidījums "Bez Tabu".

"Bērniem patīk, bet vispār tas nav patīkami. Daudz cilvēku nāk gulbjus barot, tāpēc žurkas šeit ir tik daudz," stāsta Santa.

"Nezinu, žurkas man netraucē. Nav tā, ka patīk, bet, staigājot ar suni, tās man netraucē. Vai tas ir slikti?

Tā ir daba, nav jau tā, ka pie mājām skraidītu žurkas," atklāj Diāna.

Raidījums novērojis, ka grauzēji ir labi iedzīvojušies, jo it nemaz nebaidās līst ārā no savām alām. Lai arī ezera teritorijas apsaimniekotājs par šādām sūdzībām dzird pirmo reizi, viņš uzskata, ka pie vainas noteikti ir blakus esošās kanalizācijas caurules, kur žurkas dzīvo kā nieres pa taukiem!

"Iepriekš tādu problēmu nebija. Visdrīzāk, ka ir uznācis aukstuma periods, tāpēc tās žurkas ir pārvietojušās no vienas vietas uz otru.

Šeit žurkas vēl var saēsties, jo blakus māju iedzīvotāji nāk barot putnus, līdz ar to žurkām ir labvēlīgi apstākļi dzīvošanai," atklāj SIA "Molo" pārstāvis Mārtiņš Šaicāns.

Veselības inspekcija un biologi žurku populācijas pieaugumu apdzīvotās vietās skaidro ar nelabvēlīgiem sanitārajiem apstākļiem, līdz ar to, ja teritorijā tiek barotas pīles, barība pievilina arī žurkas, tām kļūst pieejama barība un tiek radīti labvēlīgi apstākļi izdzīvošanai. Žurkas cenšas izvairīties no kontakta ar cilvēku, bet, ja jūt briesmas, tad var arī uzbrukt cilvēkam, piebilst bioloģe.

"Žurkas, bez šaubām, ir kaitīgi dzīvnieki, jo izplata slimības,

bojā mūsu komunikāciju un spēj izturēt gan ļoti zemu, gan augstu temperatūru," atklāj LU Bioloģijas fakultātes asociēta profesore Tatjana Zorenko. Tostarp pēdējos gados ir samazinājies kaķu skaits.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu