Vēsturisks brīdis - kosmosā palaists visu laiku jaudīgākais teleskops (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

No Kurū kosmodroma Franču Gviānā sestdien palaists kosmosā visu laiku jaudīgākais teleskops, ar kuru paredzēts pētīt Visuma vecākās galaktikas.

Džeimsa Veba kosmosa teleskopu, kuru kopīgi uzbūvējušas Eiropas Kosmosa aģentūra, ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa pārvalde un Kanādas Kosmosa aģentūra, izplatījumā nogādāja Eiropas nesējraķete "Ariane V".

Paredzēts, ka teleskops savu galamērķi 1,5 miljonu kilometru attālumā sasniegs pēc četrām nedēļām un kā tā misija turpināsies desmit gadu.

Jaunais teleskops aizstās Habla kosmosa teleskopu un ir aptuveni 100 reižu par to jutīgāks. Iecerēts, ka tas sniegs ieskatu par pirmajām galaktikām, kas izveidojās agrīnajā Visumā.

Teleskops sver 6100 kilogramu un tā spoguļa diametrs ir 6,5 metri - trīs reizes lielāks nekā 1990.gadā palaistajam Habla teleskopam. Uz tā atrodas četri instrumenti, ieskaitot kameras un spektrometrus, kas var uztvert ārkārtīgi vājus signālus.

Darbs pie Veba teleskopa sākās apmēram pirms 30 gadiem. To bija paredzēts palaist kosmosā jau 2018.gadā, taču teleskopa pabeigšana kavējās un starts tika vairākkārt atlikts. Teleskops izmaksājis 10 miljardus ASV dolāru (8,8 miljardi eiro), lai gan sākotnēji tika lēsts, ka izmaksas būs 3,5 miljardi dolāru (3,1 miljards eiro).

Teleskops nosaukts bijušā NASA vadītāja Džeimsa Veba vārdā.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu