VIDEO ⟩ Speciālisti atklāj, kā pasargāties no ādas slimības, kuru izprovocē ilgstoša sejas maskas lietošana (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ekrānuzņēmums no 4.studijas sižeta

Ilgstoša aizsargmasku un respiratoru lietošana pret Covid-19 var izraisīt sejas ādas kairinājumu, kuru mediķi jau nodēvējuši par maskni, ziņo LTV raidījums "4.studija".

Kā skaidroja LTV raidījumā "4. studija", terminā savienoti divi vārdi – “maska” un “akne”. Akne ir nopietna ādas slimība, kas rodas tauku dziedzeru un matu maisiņu iekaisuma rezultātā. Tā rada pūtītes un pinnes.

"Cilvēks var sūdzēties gan par apsārtumu, gan par niezi, gan par dažādiem izsitumiem.

Gan par tādu viegli grubuļainu, piepaceltu ādas virsmu, gan var izveidoties izsitumi ar strutām, kuras mēs kā dermatologi nosauktu par pustulām. Tautas valodā, vienkārši – pumpas ar baltiem galiem. Tāpat var veidoties arī komedoni. Tās ir tās nosprostotās poras jeb melnie punkti. Kādreiz var būt kāds lielāks, sāpīgāks iekaisīgs mezgls. Kas attiecas uz šiem izsitumiem, tad pārsvarā šīs lokalizācijas būs tās, kur šī te maska skaras sejai klāt," stāstīja Rīgas Stradiņa universitātes Dermatoloģijas un veneroloģijas katedras vadītāja Elga Sidhoma.

Izklausās biedējoši, taču maskne ir ādas saslimšana, kas lielākoties skar cilvēkus, kuriem sejas maska vai respirators jāizmanto stundām ilgi. Piemēram – mediķiem vai pārdevējiem. Tos, kuri masku izmanto tikai epizodiski, piemēram, iepērkoties, šī slimība tik ļoti neapdraud.

"Ir gana daudz cilvēku vai pacientu, kuri vēršas dermatologa praksē, kuriem iepriekš nekādas sejas ādas problēmas nav bijušas un parādās tikai ar masku nēsāšanu," klāstīja Sidhoma.

Ja maska diendienā jālieto ilgas stundas vai arī ir problemātiska sejas āda, ir jāizvērtē, kāda maska ikdienā tiek lietota. Izvēloties auduma masku, tā nedrīkst būt pārāk sintētiska, turklāt maska regulāri jāmazgā. Dermatologi iesaka masku mazgāt ar līdzekļiem, kas nesatur liekas smaržas, lai nedotu iespējas papildus kairinājumam.

Masknes iemesls meklējams baktērijām labvēlīgajā vidē, jo vairāku stundu lietošanas rezultātā maskā rodas silts un mitrs mikroklimats, kas ļauj baktērijām attīstīties un arī ietekmēt sejas ādu.

Kā izvairīties no masknes?

"Ir tādas bāzes lietas, ko katrs savā labā var darīt mājās. Tā ir regulāra sejas ādas tīrīšana.

Divas reizes dienā – no rīta un vakarā ar saudzīgiem, attīrošiem sejas ādas mazgāšanas līdzekļiem. Noteikti ir svarīgs arī kāds ādas mitrinātājs, maksimāli maz smaržojošs un nekrāsains, piemērots ādas tipam. Nākamais, no kā iesaka izvairīties, ja tas ir iespējams, ir dekoratīvā kosmētika. Vismaz šajā mutes un deguna rajonā. Dekoratīvās kosmētikas līdzekļi var strādāt kā tādi papildus provokatori ādas iekaisumam," skaidroja dermatoloģe Sidhoma.

Ja, ievērojot higiēnu, izsitumi uz sejas tomēr rodas un kļūst traucējoši, noteikti jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības.

Plašāk "4.studijas" sižetā:

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu