Antarktīdas maratona rekorda īpašniece no Latvijas stāsta par gatavošanos un skrējienu ledainajā kontinentā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Roger ARPS BPE1 CPAGB/shutterstock.com

Evija Reine no Liepājas aizvadītajā nedēļā kļuva par pirmo latvieti, kura noskrējusi maratonu Antarktīdā – viņa ne tikai pieveica 42 kilometrus garu skrējienu, bet arī uzvarēja, pārspējot astoņus gadus senu rekordu, vēstī "TV3 Ziņas".

Skriet Evija sāka jau trešajā klasē un pirmo maratonu pieveica 18 gadu vecumā. Trases gan jau sen sniedzas ārpus Latvijas ainavām – līdz šim viņa nav skrējusi vēl tikai Austrālijā un Latīņamerikā.

“Skriešana man ir hobijs. Nekad īsti neesmu sevi skaitījusi pie profesionāļiem, bet skriešana aizņem ļoti lielu daļu no manas dzīves.” saka Evija.

Par Antraktīdas maratonu Evija uzzināja pirms 11 gadiem. Viens no lielākajiem šķēršļiem bija iespaidīgā dalības maksa – par piedalīšanos vien jāšķiras no vairāk nekā 18 000 dolāru, bet kopā ar lidojumiem un ekipējumu izmaksas sasniedz teju 30 000. Lai sakrātu naudu dalībai, Evija divus gadus dzīvoja un strādāja Norvēģijā.

"Es nevienā brīdī nevarētu teikt, ka man bija slikta dzīve Latvijā, bet es sapratu, ja es mēģināšu to šeit sakrāt, tas man prasīs daudz ilgāku laiku. Norvēģijā man bija iespēja to izdarīt ātri." saka Evija.

Laikapstākļu dēļ lidojumus uz Antarktīdu vairākkārt atcēla un, ja sākotnēji bija plānots, ka ceļu izdosies veikt tikai ar vienu Covid-19 testu, aizvien pieaugošo drošības prasību dēļ beigās sanāca 11.

“Antarktīdā mēs dzīvojām teltīs pa diviem cilvēkiem, es dzīvoju ar poļu meiteni. Mums Antarktīdā bija paredzētas nepilnas trīs dienas, bet laikapstākļu dēļ tika samazināts laiks un mēs bijām tikai 28 stundas. Mēs nevarējām izlidot vētras dēļ un, ja mēs paliktu vienu dienu ilgāk nekā bija plānots, tad mēs ierastos tikai nākamgad atpakaļ kontinentā, jo atkal nāk sniega vētras un nav iespējams lidmašīnām ne nolaisties, ne pacelties,” stāsta “Antarctic Ice Marathon” uzvarētāja.

Citos gados aklimatizācijai atvēlēta bija vismaz viena diena, bet šoreiz – tikai dažas stundas. Kam gatavoties, Evija pirms tam bija noskaidrojusi no citu gadu skrējējiem.

“Man bija izstāstīts, ka sajūta ir tāda pati kā skrienot pa smiltīm, līdz ar ko pēdējos divus mēnešus pirms Antarktīdas es skrēju tikai pa smilšu ceļiem.

Mums bija jāgatavojas, ka ir iespējami -30 grādi, 35- un varēja būt arī -10. Pirms paša starta es pārģērbos trīs reizes mēģinot saprast, kas būs tas pareizākais un beigās es skrēju tādā pašā treniņtērpā, kā es skrēju Latvijā pie +10,” stāsta Reine.

Antarktīdas maratonā kopumā piedalījās 62 dalībnieki un sieviešu konkurencē Evija bija pirmā. Turklāt, viņa par vairākām minūtēm arī laboja astoņus gadus senu trases rekordu.

Plašāk par Evijas piedzīvoto Antarktīdā "TV3 Ziņas" sižetā:

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu