Gaujā pie Siguldas un Aiviekstes lejtecē ūdens līmenis diennaktī kāpis par vairāk nekā metru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Upēs turpinoties vižņu iešanai un veidojoties ledus sastrēgumiem, straujākais ūdens līmeņa kāpums pēdējā diennaktī reģistrēts Gaujā pie Siguldas un Aiviekstē pie hidroelektrostacijas upes lejtecē, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Kopš Pirmajiem Ziemassvētkiem ūdens līmenis Gaujā pie Siguldas paaugstinājies par 1,6 metriem, savukārt Aiviekstē pie hidroelektrostacijas - par 1,2 metriem.

Pirmdien plkst.5 ūdens līmenis Siguldas novērojumu stacijā bija 2,74 metri virs nulles punkta. Salīdzinājumam, 2010.gada lielo pavasara palu maksimums bija 4,33 metri.

Novērojumu stacijā Aiviekstes lejtecē ūdens līmenis sasniedzis 3,7 metrus virs nulles atzīmes. Augstākais ūdens līmenis šajā vietā bija 5,56 metri 2010.gada pavasarī.

Dzeltenā līmeņa brīdinājums par augstu ūdens līmeni spēkā Aizkraukles un Jēkabpils novadā saistībā ar ledus sastrēgumiem Daugavā, kā arī Ogres novadā, kur saglabājas ledus sastrēgums Ogres upes lejtecē.

Brīdinājums joprojām spēkā arī Ādažu, Siguldas un Cēsu novadā, jo Gaujā vairākos posmos ir ledus sastrēgumi un augsts ūdens līmenis.

Saistībā ar iespējamu ūdens līmeņa kāpumu Lielupē dzeltenais brīdinājums saglabājas arī Bauskas un Jelgavas novadā.

Pēdējā diennaktī Daugavā, Lielupē un Ogres upē nav reģistrētas straujas ūdens līmeņa izmaiņas.

Lielākajā daļā Latvijas upju ūdens līmenis nedaudz svārstās vai pazeminās.

Jau ziņots, ka sala ietekmē upēs intensīvi veidojas ledus un novērojama vižņu iešana, informē hidrologi.

Paaugstinātas noteces apstākļos upju aizsalšana ir apgrūtināta, ilgstoši iet vižņi, upju lēnākie posmi pārklājas ar ledu, bieži vien veidojas ledus sastrēgumi.

Vairākos upju posmos pēc ledus iešanas krastos sadzīti ledus krautņi. Vižņi no upju augšteces iet uz lejteci un posmos, ko klāj ledus vai saglabājušies sastrēgumi, vižņi uzkrājas un blīvējas augšpus tiem.

Tas izraisa ūdens līmeņa pazemināšanos lejpus sastrēguma un ūdens līmeņa kāpumu augšpus sastrēguma. Tādēļ tiek saglabāts dzeltenais brīdinājums par iespējamām ūdens līmeņa svārstībām upēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu