Zinātnieki atklājuši jaunu cilvēka ķermeņa daļu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Szilvia E.Mezey / Annals of Anatomy

Zinātnieki nupat kā atklājuši iepriekš nekad nepētītu cilvēka ķermeņa daļu: muskuļu slāni, kas ir nozīmīgs košanas procesā.

Mūsdienu anatomijas mācību grāmatās rakstīts, ka košanas muskulim ir divi slāņi: iekšējais un virspusējais. Tiesa, dažos vēsturiskajos avotos vēstīts, ka iespējams eksistē arī trešais slānis, tomēr nav skaidrs tā novietojums, rakstīts jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā "Annals of Anatomy".

Tieši tāpēc zinātnieki vēlējās noskaidrot, kur tieši šis trešais, super-dziļais muskuļu slānis varētu slēpties. Lai to izdarītu, viņi izpreparēja 12 cilvēku līķu galvas, kas glabājās formaldehīdā. Paralēli tam zinātnieki ar datortomogrāfijas palīdzību izpētīja vēl 16 nesen mirušu cilvēku galvas, kā arī dzīva cilvēka galvas magnētiskās rezonanses uzņēmumu.

Rezultātā zinātniekiem patiešām izdevās izšķirt trešo košanas muskuļa slāni, kas stiepjas no vaigu kauliem līdz žokļa apakšdaļai pie auss, vēstīts izdevumā "Live Science".

"Šī dziļā košanas muskuļa sekcija novietojuma un funkciju ziņā ir skaidri nošķirama no abiem pārējiem slāņiem," teica pētījuma galvenā autore Silvija Mezija.

Foto: Szilvia E.Mezey / Annals of Anatomy

Jaunajā pētījumā zinātnieki jaunatklāto muskuli nodēvējuši par "musculus masseter pars coronidea" jeb "košanas muskuļa vainagveida daļu".

Medicīnā šis varētu būt ļoti nozīmīgs atklājums, jo, zinot par šī muskuļa eksistenci, ķirurgi varētu labāk veikt operācijas un ārstēt kaites un traumas, kas saistītas ar žokli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu