Omikrona variants sācis dominēt Igaunijā (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 analīzes.
Covid-19 analīzes. Foto: Chokniti Khongchum/Shutterstock

No visiem aizvadītajā diennaktī Igaunijā atklātajiem Covid-19 gadījumiem 55% saistīti ar koronavīrusa omikrona paveidu, tādēļ var uzskatīt, ka šis paveids valstī sācis dominēt, trešdien preses konferencē paziņojusi Veselības departamenta Infekcijas slimību nodaļas vadītāja Hanna Sepa.

Viņa atgādinājusi, ka omikrona variants izplatās straujāk nekā delta paveids un inficēšanās gadījumu skaits ik pa trim dienām dubultojas. Arī slimības inkubācijas periods sarucis līdz apmēram trim dienām.

"Var teikt, ka līdz ar omikrona [paveida] izplatīšanos sācies ceturtais slimības vilnis," atzinis Veselības departamenta krīzes štāba vadītāja pienākumu izpildītājs Ragnars Vaiknemetss, brīdinot, ka nākotnē tas var nozīmēt lielāku slodzi vairs ne tik daudz slimnīcām, cik ģimenes ārstiem.

Viņš norādījis, ka pagaidām vajadzība pēc Covid-19 pacientu stacionēšanas nepieaug, bet, izplatoties vīrusa omikrona paveidam, tā atkal var sākt palielināties, turklāt pastāv iespēja, ka vīruss varētu straujāk izplatīties pašās slimnīcās, tostarp personāla vidū.

Vienlaikus Vaiknemetss uzskata, ka pagaidām nav vajadzības noteikt jaunus, stingrākus ierobežojumus, jo kaimiņvalstu dati neliecina par būtisku pacientu skaita pieaugumu slimnīcās.

Pēc viņa teiktā, saskaņā ar šobrīd pieejamo informāciju balstvakcīna nodrošina diezgan būtisku aizsardzību pret omikrona paveidu, bet aptuveni 60 000 vecāka gadagājuma cilvēku Igaunijā vēl aizvien nav vakcinējušies.

Tikmēr krīzes štāba medicīniskais vadītājs Urmass Sule pastāstījis, ka pieaug saslimšanas gadījumu skaits jaunu cilvēku vidū un nereti arī viņiem nepieciešama ārstēšanās slimnīcā.

"Pašlaik mēs veicam pasākumus, lai labāk aizsargātu darbiniekus un nepieļautu slimības izplatīšanos medicīnas iestādēs un darba kolektīvos," viņš piebildis.

Jau ziņots, ka Igaunijā aizvadītajā diennaktī inficēšanās ar koronavīrusu atklāta vēl 880 cilvēkiem, kā arī reģistrēti četri Covid-19 izraisīti nāves gadījumi.

Veselības departamenta aprēķinātais 14 dienu kumulatīvais Covid-19 gadījumu skaits uz 100 000 iedzīvotāju pieaudzis līdz 684,21.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu