"Izdzīvot un nesajukt prātā." "Nedarīt muļķības, lai bērniem nebūtu par mani jākaunas." Ko jaunajā gadā apņēmušies pašmāju vecāki? (1)

Foto: pexels.com
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Klāt gada nogale, kurā daudzi no mums izvērtē savu dzīvi un izvirza mērķus nākamajam gadam. Neatkarīgi no tā, vai tā ir apņemšanās dzīvot veselīgāku dzīvi, vairāk sportot vai atteikties no gaļas, šī sajūta pēc Ziemassvētku pārmērībām mudina mūs sākt jauno gadu ar vislabākajiem nodomiem, cerībā sagaidīt "labāku dzīvi".

Viens no lielajiem ikgadējā janvāra solījumu plusiem ir tas, ka tas liek mums apzināt savus trūkumus un vājās vietas, un "uzfrišināt" tik ļoti nepieciešamo paškontroli. Lankašīras universitātes psiholoģijas pasniedzēja Sandija Manna raidsabiedrībai BBC stāsta, ka mācīšanās kontrolēt savu ķermeni, prātu un uzvedību ir galvenā pieaugšanas sastāvdaļa – no uz sevi vērsta mazuļa ir jāizaug par pašpietiekamu pieaugušo, kurš ir pilnībā atbildīgs par saviem darbiem un uzvedību, tāpēc jo īpaši apņemties kaut ko nākamajam gadam ir aicināti bērni un jaunieši.

Mērķu noteikšana un to ievērošana var būt noderīga neatkarīgi no paša mērķa - to izvirzīšana jaunietim palīdz plānot, saprast, ka dažu lietu sasniegšana prasa laiku, un attīstīt "stingru raksturu" - spēju pieturēties pie kaut kā, pat ja tas šķiet grūti sasniedzams.

Labs veids, kā mudināt savu jaunieti realizēt jaunus mērķus ir, rādot piemēru. Ir daudzi vecāki, kuri ir izlēmuši par labu kopīgiem ģimenes mērķiem, taču Manna vērš uzmanību, ka "solījums pret solījumu", kā piemēram, "ja tu katru nedēļu sakārtosi savu istabu, tad es atmetīšu smēķēšanu" nav īsti piemēroti.

Galvenais risks var būt tas, ka atbildība par pieaugušo solījuma izpildi tiek nodota jaunietim.

Attiecībā uz tik svarīgu lietu kā, piemēram, smēķēšanas atmešana, tas var būt smags slogs. Daudz labāk ir ļaut katram būt atbildīgam par sevi. Tas māca pašatbildību.

Būt par paraugu

Ideālā pasaulē mēs vienmēr cenšamies būt vslabākais paraugs saviem bērniem, un tam nevajadzētu mainīties arī Jaungada dienā.

Ja viņi redz, ka esam iestrēguši bezgalīgos ciklos, 1. janvārī sākot ievērot stingras diētas, lai tikai 25. janvārī atkal ķertos klāt pīrāgiem, viņi secina, ka dominē cilvēciskais vājums, ko , visticamāk, tik viegli neaizmirsīs.

Tātad, ja mēs izvirzām jaungada mērķus, mums jāievēro, lai tie būtu reāli un, kaut vai ilgā laikā, bet sasniedzami, lai nenolemtu sevi neveiksmei jau pie pirmā šķēršļa, vēsta BBC.

Ziņu medijs "Apollo.lv" vērsās pie vairākiem vecākiem, lai uzzinātu, vai un ko viņi apņēmušies 2022. gadam. 

Vairākas mammas uzsvēra klātesamības nozīmi, nākamgad apņemoties būt kopā, izbaudīt mirkli un atbalstīt bērnus. 

"Esam lēmuši par labu ģimenes pieaugumam, apņēmušies baudīt dzīvi, atpūsties un priecāties par bērniem. Personīgi es esmu apņēmusies savus bērnus atbalstīt, uzklausīt, palīdzēt viņiem, būt draugam saviem bērniem un viņu draugiem. Tā gan nav konkrēti gada apņemšanās, bet gan manas dzīves apņemšanās. Ja tieši par nākamā gada mērķiem, tad apņemos priecēt savu ģimeni ar īpašiem pasākumiem - vairāk un biežāk," atklāj vairāku bērnu mamma Marta.

"Man svarīgi nākamgad censties bērniem dot jaunas izjūtas, jaunus iespaidus, izraut no drūmās ikdienas ik pa reizei. Plānā ir aizvest bērnus uz ārzemēm atpūsties, vasarā padzīvot kempingā pie okeāna un vairāk laika pavadīt, kopīgi sportojot svaigā gaisā," stāsta Eva.

"Apņemos būt tik pat labs draugs saviem bērniem kā līdz šim. Apņemos klausīt viņus, mācīties no viņiem un nedarīt nekādas muļķības, lai viņiem nebūtu par mani jākaunas.

Apņemos ar savu vīru kopā restartēties, iemācīt viņu un pieņemt līdz galam pati mūsu jauno realitāti - būt nu jau lielo bērnu vecākiem," atzīst Baiba.

Savus plānus atklāja arī kāda pusaudža tēvs.

"Man ir 13 gadus vecs dēls. Lai viņš visu laiku nepavadītu telefonā, kā to dara arī tēvs, tad es viņa un savā vārdā apņemos biežāk iet kaut kur ārā pie dabas. Kā to rāda amerikāņu filmās. Palikt pa nakti kaut kur teltī, iekurt ugunskuru un parunāties. Tikai mēs divi un zvaigznes," plānus atklāj Uģis.

Savukārt citas mammas pavisam godīgi atklāj, ka gluži vienkārši apņemas dzīvi uztvert mazliet vienkāršāk.

"Apņemos izdzīvot un nesajukt prātā," saka Elza.

"Apņemos audzināt savu raksturu un spēt adekvāti reaģēt uz divgadnieka niķiem," norāda Katrīna.

"Apņemos mazāk stresot par sīkumiem. Darba jomā apņemos noslēgt lielāku mērķi gada ietvaros kā šogad un mazāk slinkot, protams," atklāj Elīna.

Tikmēr kāda mamma sapratusi, ka vislabāk ir "plūst pa straumi".

"Apņemos neapņemties neko. Ļaut dzīvei plūst, neuzlikt sev nekādu rāmi vai mērķi. Pēdējie divi gadi parādījuši, ka neplānot ir labākais risinājums," secinājusi Laila.

Savukārt citiem nākamajam gadam ir praktiskāki plāni.

"Spēlēt galda spēles. Būt apzinātāka brīžos, kad esmu ar bērnu, respektīvi tiešām būt ar bērnu, nevis skatīties "Facebook" paralēli," stāsta Ineta.

"Apņemos vairs nepirkt meitai bezjēdzīgas rotaļlietas. Kā jau katra gada nogalē. Bet nu šoreiz - tiešām," atklāj Aiga.

"Apņemos ar vecāko dēlu pabeigt 5. klasi. Bet, ja tā nopietni, tad viens no 2022. gada plāniem ir apkopot ļoti daudz fotogrāfiju datorā, lai izveidotu fotoalbumus," stāsta Kristīne.

"Esmu apņēmusies iegādāties fotoalbumus un salikt beidzot otrā bērniņa bildes, kas stāv lielā, lielā čupiņā no dzimšanas," plānus atklāj Dace.

"Mēs esam apņēmušies beidzot nomainīt dzīvesvietu. Es ticu, ka beidzot mūsu māju izliks pārdošanā," atklāj Laura.

"Apņemos iemācīt bērnu spēlēt "Monopolu" un labi šmaukties," plāno Aiga.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

Tagad mēs esam arī Telegram!  

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu