Rēķins par gāzi pieaudzis septiņas reizes. Uzņēmēji steidz mainīt gāzes sistēmas pret granulu katliem (27)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: shutterstock.com

Dabasgāzes cena turpina būtiski kāpt un vairākkārtīgais izmaksu pieaugums šokē gan mājsaimniecības, gan uzņēmējus, no kuriem daudzi savas komerctelpas apkurina ar gāzi, konstatējot – lētāk būtu bijis savu gāzes katlu nomainīt pret granulu iekārtu, nekā apmaksāt jaunāko gāzes rēķinu, vēsta "TV3 Ziņas".

Pie tirdzniecības centra Rīgā, Krasta ielā, drīzumā parādīsies milzu bunkurs. Tā būs tvertne kokskaidu granulām. Prognozējot dabasgāzes cenas turpmāku pieaugumu, šo komerctelpu īpašnieks lēma gāzes apkuri steigšus mainīt pret granulu apkures katlu.

Izmaksas šai nomaiņai ir vairāki desmiti tūkstoši eiro, bet tas vienalga esot izdevīgāk nekā šobrīd viena mēneša rēķins par gāzi, – saka apkures sistēmu uzstādītāji.

"Šim tirdzniecības centra īpašniekam visu laiku rēķins par diviem veikaliem bija 10 000 eiro mēnesī, tad tagad ir atnācis rēķins par 70 000. Protams, cilvēks ir šokā. Tagad jaunais rēķins ir atnācis par 70 000 mēnesī."

saka Andris Skrūskops, apkures sistēmu uzņēmuma “SB Siltumtehnika” līdzīpašnieks.

Un šajās nedēļās apkures sistēmu uzstādītāji saņem teju vai izmisuma lūgumus no vairākiem citiem komerctelpu īpašniekiem, tirdzniecības centriem daudzviet Latvijā, lai gāzes katlu nomainītu pret cita veida apkures iekārtām. Taču tā kā komerctelpām ir nepieciešami specializēti katli, tie nav pieejami uzreiz, līdz ar to nāksies kādu brīdi drosmīgi uzlūkot gāzes rēķinus.

"Pirmais ir šoks. Otrais ir jautājums – kad var dabūt iekārtas, cik tās maksā, kad var nomainīt. Cilvēki neīrēs telpas, jo nevarēs apmaksāt telpas. Tajā brīdī pieaugs arī apģērbu, pārtikas cenas, bet algas jau nepieaugs. Samazināsies apgrozījums, samazināsies aktivitāte, bizness sāks stagnēt," saka Skrūskops.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā saka – daļa uzņēmumu energoresursu cenu kāpumu nosegs ar tiem uzkrātajiem līdzekļiem, kas bija paredzēti attīstībai.

Plašāk "TV3 Ziņas sižetā:

Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu