Krievijas armija "pilnībā kontrolē" Almati lidostu (9)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Krievijas karavīri ceļā uz Almati lidostu.
Krievijas karavīri ceļā uz Almati lidostu. Foto: RUSSIAN DEFENCE MINISTRY/SCANPIX

Krievijas armija pārņēmusi "pilnībā kontrolē" Kazahstānas lielākās pilsētas Almati lidostu, piektdien paziņojusi Krievijas Aizsardzības ministrija.

Krievijas karavīri, sadarbojoties ar Kazahstānas drošības dienestiem, atjaunojuši kārtību lidostā, Krievijas ziņu aģentūrai "Interfax" sacījis ministrijas preses pārstāvis Igors Konašenkovs.

Lidostas darbība šonedēļ tika pārtraukta pēc tam, kad pret valdību un energoresursu cenu kāpumu protestējošie ieņēma tās teritoriju.

Krievijas kontrolētā bijušo PSRS valstu militārā alianse jeb Kolektīvās drošības līguma organizācija (ODKB), atbildot uz Kazahstānas lūgumu, ceturtdien nosūtījusi uz Kazahstānu "miera uzturētājus".

Jau vēstīts, ka Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs piektdien paziņojis, ka varasiestādes neiesaistīsies sarunās ar protestētājiem un drošības spēkiem dota atļauja bez brīdinājuma likvidēt "bruņotos bandītus", kuri uzbrukuši valstij.

Tāpat Tokajevs piektdien paziņoja, ka pēc šonedēļ notikušajiem nemieriem valstī lielā mērā atjaunota "konstitucionālā kārtība".

Savukārt Iekšlietu ministrija informējusi, ka "likvidēti 26 bruņoti noziedznieki" un vairāk nekā 3000 aizturēti. Nemieros gājuši bojā 18 policisti un Nacionālās gvardes karavīri.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās svētdien Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Protesti nākamās dienās pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

81 gadu vecais Nazarbajevs vadīja valsti kopš padomju laikiem un ir saglabājis lielu ietekmi, lai gan pirms trim gadiem atkāpās no prezidenta amata.

Otrdien Almati sākās sadursmes starp protestētājiem un drošības spēkiem, kas turpinājās arī trešdien, kad protestētāji iebruka un aizdedzināja sabiedriskās ēkas Almati un citviet valstī.

Visā Kazahstānā izsludināts ārkārtējais stāvoklis un noteikta komandantstunda.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu