"Prokurori saskata bezdarbību." Vakcīnu iepirkuma kriminālprocesā gaidāmas apsūdzības (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: M-Foto/Shutterstock

Drīzumā gaidāmas apsūdzības Covid-19 vakcīnu iepirkuma kriminālprocesā, jau nopratināta bijusī veselības ministre Ilze Viņķele, intervijā laikrakstam "Diena" sacīja ģenerālprokurors Juris Stukāns.

Kriminālprocesā tuvākajā laikā vajadzētu būt rezultātam, sacījis Stukāns, skaidrojot, ka vairākām amatpersonām tiks izvirzītas apsūdzības, visticamāk, pēc Krimināllikuma 319. panta par amatpersonu bezdarbību.

Lūgts skaidrots, vai apsūdzības gaidāmas arī politiķiem, piemēram, bijušajai veselības ministrei Ilzei Viņķelei, Stukāns atzinis, ka Viņķele procesā nopratināta, "attiecīgi ir saņemta informācija un izvērtēta".

"Visi tika vērtēti. Es neprecizēšu, jo drīzumā, es domāju, janvārī, rezultātam vajadzētu būt, jo laiks bija pietiekošs. Lai nebūtu pēc tam atkal kaut kādu pārmetumu. Bet, apspriežoties ar procesa virzītāju, ar prokuroriem, viņi lietā saskata šo te bezdarbību," sacījis Stukāns.

Stukānam neesot zināms, ka būtu vēl kāds kriminālprocess sākts saistībā ar iepirkumiem.

Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa atzīmēja, ka patlaban lietā turpinās pirmstiesas izmeklēšana. Plašākus komentārus policijā nesniedza, līdz ar to nav zināms, kad lietu nodos kriminālvajāšanai prokuratūrā.

Saskaņā ar likumu prokuratūrai pēc lietas saņemšanas jāizlemj, vai celt apsūdzību. Tāpat likums paredz tiesības prokuratūrai pieņemt lēmumu par krimināllietas izbeigšanu, vai arī lietu nosūtīt atpakaļ tiesībsargājošajai iestādei ar norādījumiem par nepieciešamību veikt papildu izmeklēšanu.

Kā ziņots, 2021. gada maijā prokuratūra sāka kriminālprocesu par iespējamo amatpersonu bezdarbību saistībā ar vakcīnu pret Covid-19 pirmo iepirkumu, un šajā lietā tiek vērtēta arī ministru iespējamā atbildība, iepriekš valdības sēdē paziņoja Stukāns.

Līdz ar prokuratūras lēmumu tika atcelti Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) lēmumi par atteikšanos sākt kriminālprocesu saistībā ar šo vakcīnu iepirkumu.

Kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 319. panta 1. daļas. Likums par bezdarbību paredz brīvības atņemšanu līdz trim gadiem, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Jau ziņots, ka ģenerālprokurors martā, realizējot savas pilnvaras, atzina par nepieciešamu Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokuroram veikt pārbaudi par Covid-19 vakcīnu iepirkumu. Tāpat pārbaudē tika vērtēts 9. marta KNAB lēmums par atteikšanos sākt kriminālprocesu saistībā par Covid-19 vakcīnu iepirkumu.

Pirmajā iepirkumā, līdz 2020. gada 19. novembrim, Latvija varēja pieteikties līdz 860 000 "Pfizer" vakcīnu devām, bet faktiski tika pieņemts lēmums par 97 500 vakcīnu devu iepirkšanu. Nākamajā kārtā, kad tika piedāvātas 430 000 šī ražotāja vakcīnu devas, Latvija pieteicās uz 100 000.

Latvijas Televīzija iepriekš ziņoja, ka pagājušā gada nogalē neformālā veselības aprūpes nozares ierēdņu darba grupa nolēmusi pasūtīt arī tikai pusi no piedāvātā augsti efektīvas Covid-19 vakcīnas "Moderna" daudzuma - 336 566 devu.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu