"Bīstamie draudi valsts drošībai ir novērsti." Kazahstānas prezidents paziņo par konstitucionālās kārtības atjaunošanu (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs.
Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs. Foto: Reuters/ScanPix

Kazahstānā pēc pagājušajā nedēļā pieredzētajiem protestiem, kas dažkārt pārauga nekārtībās un vardarbībā, atjaunota konstitucionālā kārtība, pirmdien, 10. janvārī, pavēstījis Kazahstānas prezidents Kasims Žomarts Tokajevs.

Kazahstānas prezidents notikumus valstī dēvē par "valsts apvērsuma mēģinājumu".

"Šobrīd konstitucionālā kārtība Kazahstānā ir atjaunota. Bīstamie draudi mūsu valsts drošībai ir novērsti,"

Kolektīvās drošības līguma organizācijas (ODKB) videosamitā sacīja prezidents, piebilstot, ka "pretterorisma operācija", kā valsts galva raksturoja drošība struktūru aktivitātes, drīzumā tiks pabeigta.

Tokajevs sacīja, ka noticis "valsts apvērsuma mēģinājums", lai sagrābtu varu, tomēr nekādas tuvākas detaļas līderis nesniedza.

Notikuši koordinēti uzbrukumi reģionālo varasiestāžu, tiesībsargājošo struktūru ēkām, cietumiem, sacīja Tokajevs.

Nekārtībās piedalījušies cilvēki no ārzemēm, norādīja prezidents, tiesa gan, konkrētas valstis neminot.

Tokajevs sacīja, ka varasiestādes izpildījušas mierīgo protesta akciju dalībnieku prasības, arī attiecībā uz degvielas cenu samazināšanu, kā arī aicināja nejaukt mierīgās akcijas ar sekojušajām nekārtībām.

Viņš arī norādīja, ka armija nekad nešaus uz mierīgiem protestētājiem.

Iepriekš Tokajeva vārdus par to, ka drošības struktūru pārstāvji var šaut bez brīdinājuma, kritizēja kā cilvēktiesību aizstāvji, tā rietumvalstu pārstāvji, arī ASV valsts sekretārs.

Kā ziņots, protesti pret sašķidrinātās gāzes cenu straujo kāpumu sākās pirms nedēļas Žanaezenā, valsts dienvidrietumos.

Taču nākamajās dienās protesti pārņēma visu Kazahstānu, un līdztekus ekonomiskajām prasībām sāka parādīties arī politiskās prasības. Protestētāji cita starpā pieprasīja eksprezidenta Nursultana Nazarbajeva un viņa klana pilnīgu aiziešanu no valsts vadības.

Drīz vien miermīlīgie protesti pārauga sadursmēs ar drošības dienestiem. Līdztekus valdības ēku ieņemšanai sākās uzbrukumi policijas iecirkņiem un veikalu izlaupīšana.

Vardarbībā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku, bet Iekšlietu ministrija apliecināja, ka drošības spēki aizturējuši gandrīz 8000 cilvēku.

Ar lūgumu par ODKB kontingenta izvietošanu Tokajevs vērsās 5.janvāra vakarā, kad valdības spēki faktiski bija zaudējuši kontroli pār Kazahstānas lielāko pilsētu Almati.

Pilsētā sākās laupīšanas un marodierisms ar bruņotu cilvēku piedalīšanos. Kā tieši sākās nekārtības, kas tās organizējis un kas bija šie bruņotie cilvēki, skaidri nav zināms, norāda "Radio Brīvība".

Kazahstānas varasiestādes oficiāli paziņojušas par ārzemēs sagatavotiem teroristiem.

Vienlaikus aizturēts bijušas Nacionālās drošības komitejas priekšsēdētājs Karims Masimovs, no amatiem atceltas vairākas Nazarbajevam tuvas amatpersonas, bet pats Nazarbajevs, kā apgalvo viņa pārstāvis, brīvprātīgi pametis Drošības padomes vadītāja posteni. Šajā amatā tagad stājies Tokajevs.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu